Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας για την τελευταία πενταετία. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι, που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους ή δεν ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης, και ακολουθούν οι ψαροντουφεκάδες και τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο προχθές πνίγηκαν τέσσερις ηλικιωμένοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν πεθάνει από πνιγμό 145 άτομα.

Το 2008 έχασαν με τον ίδιο τρόπο τη ζωή τους 283 άτομα, το 2009 πνίγηκαν 327, ενώ το 2010 και το 2011 ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στα 371. Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τη Λιμενική Αστυνομία να φοβάται ρεκόρ πνιγμών, καθώς -λόγω της οικονομικής κρίσης- πολλές παραλίες θα μείνουν όλο το καλοκαίρι χωρίς ναυαγοσώστες.

«Η αιτία του κακού εντοπίζεται κυρίως στην απροσεξία των λουομένων, που δεν τηρούν βασικούς κανόνες, όπως να μην κολυμπούν αν δεν έχουν περάσει 3 – 4 ώρες από το φαγητό ή να μην μπαίνουν στη θάλασσα όταν υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, φυσάει δυνατά και δημιουργούνται μεγάλα κύματα» λέει ο διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας Θ. Παρασκευάς.

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο με συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Λιμενική Αστυνομία, αναφέρεται ότι οι ηλικιωμένοι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν κάνουν τις πρώτες βουτιές, ενώ οι ψαροντουφεκάδες πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, να χρησιμοποιούν σημαδούρες, να μην ψαρεύουν σε εισόδους λιμανιών και σε σημεία διέλευσης πλοίων.

Για την προστασία των παιδιών η Λιμενική Αστυνομία διοργάνωσε μια σειρά σεμιναρίων ασφαλούς κολύμβησης για μαθητές, ενώ έκανε και ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία του Πειραιά. Το Λιμενικό Σώμα απευθύνει συστάσεις και προς τους χειριστές ταχύπλοων σκαφών και jet ski, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά τραυματισμών (ακόμα και θανάσιμων) στις ελληνικές παραλίες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.