«H κάθοδος των Βορείων στη Συγγρού». Αυτή είναι η ταινία που παίζεται από την αρχή της εβδομάδας και είναι πολύ της μόδας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης, καθώς η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού έχει σημάνει κόκκινο στην τοπική Ν.Δ. Ετσι, στην περιοχή της Συγγρού, όπου και η έδρα του κόμματος, παρατηρείται πρωτοφανής πολυκοσμία, με τους «γαλάζιους» να έχουν κυριολεκτικά καταλάβει τα γραφεία της Ν.Δ.

Το σκηνικό είχε διαφανεί από το βράδυ των εκλογών. Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ είχαν προσέλθει αρκετά «γαλάζια» στελέχη (μερικά από τα οποία προεκλογικά είχαν πραγματοποιήσει ελάχιστες εμφανίσεις στις συγκεντρώσεις της Ν.Δ.), βλέποντας τη νίκη της παράταξης να ανοίγει τον δρόμο για τη δική τους άνοδο στην κρατική μηχανή. Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης η τάση αυξήθηκε κατακόρυφα, τα φαξ με τα βιογραφικά στη Συγγρού και στη Μητροπολίτου Ιωσήφ ήταν συνεχή, με τη στελέχωση της κρατικής μηχανής της Θεσσαλονίκης να αποτελεί Νο 1 θέμα συζήτησης παντού.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε σε πολλούς το 2004 και την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Μόνο που σήμερα υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια τρικομματική κυβέρνηση και άρα τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για την κρατική μηχανή δεν θα είναι υπόθεση μόνο της Ν.Δ. Ταυτόχρονα δεν είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν οι σημερινές διοικήσεις, οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, έχουν οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα δεχτεί άραγε το ΠΑΣΟΚ να γίνουν αλλαγές; Στον ΟΛΘ δεν το έκανε, γιατί επανέφερε τον Στέλιο Αγγελούδη. Το δεύτερο καινούργιο στοιχείο είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις του Μνημονίου, που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε πολλούς από τους επαγγελματίες που καλοβλέπουν αυτές τις θέσεις. Ετσι οι πιέσεις αυξάνονται καθημερινά.

«Με έχουν ενοχλήσει τηλεφωνικά άνθρωποι κυριολεκτικά από το πουθενά και οι οποίοι δεν θα άξιζαν ούτε να μπουν στο Δ.Σ. κάποιου οργανισμού. Και αυτοί ζητούν σήμερα να αναλάβουν θέσεις καίριες» σχολίαζε άνθρωπος που συνομιλεί συχνά με τον Αντώνη Σαμαρά και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Πρέσινγκ και πολλά τηλεφωνήματα έχουν αρχίσει να γίνονται και στα κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν από τη Θεσσαλονίκη πόστο στη νέα κυβέρνηση, τους Θόδωρο Καράογλου, Σταύρο Καλαφάτη και Γιάννη Ιωαννίδη.

Ποια είναι τα πόστα για τα οποία έχουν αρχίσει τα κονταροχτυπήματα; Καταρχάς αυτό του γενικού γραμματέα του ΥΜΑΘ, πόστο με το οποίο φλερτάρουν πολλοί. Παρ’ όλα αυτά δεν θεωρείται σίγουρο ότι η θέση θα παραμείνει, καθώς στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έγινε η επανασύσταση του υπουργείου καταργήθηκε ταυτόχρονα η γραμματεία. Ετσι υπάρχει το σενάριο να μη στελεχωθεί η γραμματεία του ΥΜΑΘ.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι διοικήσεις της ΕΥΑΘ, της HELEXPO και της ΔΕΘ, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, το ΣΑΣΘ, η Ζώνη Καινοτομίας και η αποκεντρωμένη περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης (εδώ προβλέπεται σφαγή…), που επίσης είναι ιδιαίτερα περιζήτητη. Επίσης η ΕΡΤ 3, οι διοικήσεις νοσοκομείων και οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ο ΟΕΕΚ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο ή το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το πόστο του περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αρκετές διοικήσεις σε υπηρεσίες δημόσιων έργων (αεροδρόμιο, μετρό και Εγνατία Οδός), αλλά και δεκάδες θέσεις γενικών γραμματέων σε υπουργεία, για τις οποίες ενδιαφέρονται και Θεσσαλονικείς.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά. Μάλιστα υπάρχει ήδη μια υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των στελεχών που είχαν υπηρετήσει την κρατική μηχανή επί Κώστα Καραμανλή και θέλουν σήμερα να επιστρέψουν και καινούργιων προσώπων, που κινούνται κοντά στον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κάνουν λόγο και για «ανακυκλώσιμα υλικά», που έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους με «το που μυρίστηκαν κρατική μαρμίτα».

Ποια ονόματα ακούγονται; Των σαμαρικών Αντώνη Οικονόμου (αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού) και Στράτου Σιμόπουλου (υποψήφιος βουλευτής και πρώην αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων), καθώς επίσης και των Δημήτρη Βαρτζόπουλου (πρώην πρόεδρος της Διοικούσας), Δημήτρη Πανοχάζου (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας), Παναγιώτη Κοκκόρη (πολλοί θεωρούν ότι οι πολλαπλές ατυχίες του ως επιλαχόντος βουλευτή πρέπει κάποια στιγμή να του πιστωθούν), Βίκυς Ευταξά (πρώην πολιτεύτρια), Αννας Ευθυμίου (αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), Πόπης Καλαϊτζή (πρώην έπαρχος Λαγκαδά), Νίκου Φώτου (αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας), Μάγδα Καρακόλη (υπεύθυνη γυναικών Βόρειας Ελλάδας) και Ηλία Κουσκουβέλη (πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας). Επίσης ακούγονται τα ονόματα των Σάκη Κουλουτμπάνη (γραμματεία νέων τεχνολογιών), Ανδρέα Πολίτη (υπεύθυνος ετεροδημοτών), Θόδωρου Αθανάσαρου (αναπληρωτής γραμματέας Αυτοδιοίκησης) και Γιάννη Καραγιάννη (πρώην δήμαρχος Λαγκάδα).

Στο παιχνίδι επίσης έχει μπει και μια σειρά πρώην κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ., όπως οι Γιάννης Τσάρας (πρώην διευθύνων σύμβουλος ΟΛΘ), Γιάννης Ρετζεπέρης (πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε.), Γιώργος Σκόδρας (πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ), Γιώργος Καρατάσιος (πρώην περιφερειάρχης εκπαίδευσης), Κωστής Ζαχαράκης (πρώην πρόεδρος του ΟΓΑ) και Σωτήρης Βόσδου (πρώην περιφερειάρχης Ιονίων νήσων), καθώς και των τριών προέδρων της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Θόδωρου Μητράκα, Τάσου Εμανουηλίδη και Μίλτου Τασσούλη.

«Π. Μελάς»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.