Προκρίθηκαν σε τελικούς οι Παπαχρήστου, Πέρρα, Πανέτα, Λίκα και Στεργίου

Ευρωπαϊκό στίβου: Πρεμιέρα πέντε αστέρων για την Ελλάδα

Αρωμα γυναίκας είχε η πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου του Ελσίνκι για την ελληνική ομάδα. Οι τριπλουνίστριες Βούλα Παπαχρήστου, Αθανασία Πέρρα, Νίκη Πανέτα, η ακοντίστρια Σάββα Λίκα και η αθλήτρια του ύψους Τόνια Στεργίου κατάφεραν να προκριθούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, προσφέροντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ελληνική αποστολή με το «καλημέρα» των αγώνων.

Την αρχή έκανε η η Τόνια Στεργίου η οποία οπως και το 2010 στη Βαρκελώνη έτσι και στο Ελσίνκι κατάφερε να σφραγίσει το εισιτήριο για τον τελικό. Η Στεργίου αν και δεν κατάφερε να υπερβεί το 1,90 μ. που ήταν το όριο πρόκρισης ευνοήθηκε από το γεγονός ότι ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια όλα τα ύψη στα οποία επιχείρησε μέχρι το 1,87 μ.. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια έφθασε μέχρι τα 1,87 μ. με την πρώτη προσπάθεια και κατάφερε να προστεθεί στη λίστα του τελικού μαζί με τις 11 αθλήτριες που είχαν ξεπεράσει τα 1,90 μ., ύψος στο οποίο είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. «Οταν απέτυχα στο 1,90μ., θεώρησα ότι αποκλείστηκα. Ξαφνικά ήρθε ο κριτής και μου είπε… “συγχαρητήρια προκρίθηκες στον τελικό”. Μέσα σε ένα λεπτό άλλαξε η ψυχολογία μου. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Στον τελικό θέλω να λειτουργήσω καλύτερα και να ολοκληρώσω με άλμα πάνω από τα 1,90 μέτρα”, είπε η Στεργίου, η οποία ταξίδεψε στο Ελσίνκι με καλύτερη εφετινή επίδοση 1,92 μ.

Το απόλυτο πέτυχαν οι ελληνίδες τριπλουνίστριες, καθώς όλες κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό. Τον χορό άνοιξε η 21χρονη Παπαχρήστου η οποία στην πρώτη προσπάθειά της είχε άλμα στα 14,35 μ. και ξεπέρασε το όριο των 14,20 μ. Η συνέχεια ανήκε στην έμπειρη Πέρρα η οποία στη δεύτερη προσπάθειά της έφθασε στα 14,22 μ. ενώ η Πανέτα κατάφερε να πάρει την πρόκριση τερματίζοντας 12η με άλμα 14,08 μ.

Τον χορό έκλεισε η αγέραστη ακοντίστρια Λίκα η οποία με βολή 57,60 μ.κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό την ημέρα των 42 γενεθλίων της! Η Λίκα που θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό (η πρώτη το 2006 στο Γκέτεμποργκ) πέτυχε την καλύτερη βολή της στη δεύτερη προσπάθειά της, ενώ είχε μια βολή στα 53,50 μ. και μία άκυρη. Η ελληνίδα ακοντίστρια κατέλαβε την όγδοη θέση των προκριματικών ενώ το όριο των 60 μ. πέρασαν μόνο δύο αθλήτριες, η Ουκρανή Ρέμπρικ (61,54 μ.) και η Βρετανή Σάιερς (60,90 μ.).

Στα 400 μ. εμπ., ο Περικλής Ιακωβάκης δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρόκριση για τον ημιτελικό. Κάνοντας μια σχετική χαλαρή κούρσα τερμάτισε δεύτερος στην προκριματική σειρά του με 50.25, πίσω από τον Γερμανό Τόμπιας Γκιλ (49.98). Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2006, πάντως, αναγνώρισε μετά την κούρσα ότι έκανε λάθη. «Ηταν κακή κούρσα. Ηταν ένας πρωινός προκριματικός δεν ήμουν πολύ ενεργοποιημένος. Το αψήφησα λίγο, είχα ξεχάσει πόσο κλειστές είναι οι στροφές σε αυτό το στάδιο. Δεν πειράζει καλό είναι αυτό, να ενεργοποιηθούμε για αύριο» επισήμανε ο Ιακωβάκης, ο οποίος δεν έκρυψε τους υψηλούς στόχους του. «Οταν έρχεσαι με την καλύτερη επίδοση, οι στόχοι είναι να είσαι ψηλά, όσο πιο ψηλά γίνεται. Ημουν πρωταθλητής Ευρώπης, το 2006 γιατί όχι και τώρα».

Την πρόκριση στα ημιτελικά εξασφάλισε και ο νεαρός Σπύρος Παπαδόπουλος ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στη σειρά του με 51.01 και πήρε το εισιτήριο με χρόνο. O Βέλγος Μίκαελ Μπουλτέλ, με 49.65 σημείωσε την καλύτερη επίδοση των προκριματικών.

Την απειρία της και την κακή εκκίνηση πλήρωσε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Στο ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση η κρητικιά πρωταθλήτρια, αποκάλυψη της σεζόν, έμεινε στην 20η θέση των 100 μέτρων καθώς ήταν έκτη στη σειρά της με 11.56. Η Μπελιμπασάκη είχε αντίδραση 0.197, γεγονός που της κόστισε. «Είχα αγχωθεί το 11.56 για πρωί δεν είναι καλός χρόνος. Στόχος ήταν να φτάσω στον τελικό. Συνεχίζω τώρα για τα 200 μέτρα», τόνισε η 21χρονη πρωταθλήτρια η οποία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πέτυχε ένα ατομικό ρεκόρ σε 11.34.

Εκτός τελικού έμεινε ο σφαιροβόλος Μιχάλης Σταματόγιαννης στην σφαιροβολία καθώς είχε καλύτερη βολή στα 18,95 μ. και κατετάγη 9ος στο γκρουπ του και 18ος στο σύνολο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.