Μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει offshore εταιρίες

Νέα δυσμενή δεδομένα για την κυβέρνηση προκαλεί η παραίτηση του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας.

Η παραίτηση προκλήθηκε μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Βερνίκο να ξεκαθαρίσουν εάν ισχύει ότι ο εφοπλιστής διαθέτει offshore εταιρία, κάτι που είναι ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το νόμο, με την ιδιότητα του υπουργού.

Ο κ. Βερνίκος υπέβαλλε την παραίτησή του στον προϊστάμενό του υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη, ενώ ενημέρωσε και το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προτάθηκε για τη θέση του υφυπουργού. Με ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Θα μπορούσε κανείς να πει, με σκωπτική διάθεση, ότι κάποιος «μάτιασε» την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φυλλοροεί πριν καν καλά – καλά συγκροτηθεί και μπει στις μεγάλες πολιτικές μάχες, που την περιμένουν. Ωστόσο είναι σαφές ότι λάθη και αστοχίες κατά τη συγκρότησή της δεν επιτρέπουν, ούτε θετικά σχόλια, ούτε ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν διατυπωθούν τα θετικά σχόλια για το νέο υπουργό Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρα –κάτι, που θα βελτίωνε την εικόνα της κυβέρνησης μετά την άτυχη κατάληξη με την υπόθεση Ράπανου– ήλθε το θέμα Βερνίκου για να επισκιάσει τη συζήτηση και να κρατήσει το κυβερνητικό σχήμα σε εσωστρέφεια και φθοροποιές διεργασίες.

Στο νόμο 3213 που ψηφίστηκε το 2003 (επί Σημίτη), προστέθηκε το 2010 (επί Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη) το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για τον παραβάτη, μέλος κυβέρνησης, που μετέχει σε εξωχώρια εταιρεία. Αναφέρει χαρακτηριστικά επί λέξει: “Η κατά κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ”!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου.
Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Όμως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά Υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Όμως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Υφυπουργό;».

Γιάννης Μακρυγιάννης, Σπύρος Γκουτζάνης, Μανόλης Γαλάνης

Η δήλωση του  Γιώργου Βερνίκου

«Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του Υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν τη νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά
στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω Υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.

Παρόλο που τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό της πατρίδας μας, για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου.

Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουν, ενεργός πολίτης, ενεργός επιχειρηματίας, άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών ».

Γιώργος Βερνίκος –O Mπον Βιβέρ «σύντροφος» με τα κότερα

Στο πάρτι για τα 60ά του γενέθλια στο «Baraonda» τον Φεβρουάριο του 2010 είχε περισσότερους από 1.000 καλεσµένους. Οχι πολλούς, αν σκεφτεί κανείς ότι στον γάµο της κόρης του Μαρίνας οι καλεσµένοι ξεπερνούσαν τους 3.000. Ο Γιώργος Βερνίκος είναι αναµφισβήτητα ο πιο κοινωνικός υπουργός της νέας κυβέρνησης.

Για τους φίλους του είναι η χαρά της ζωής. Aνθρωπος µε πολλά ενδιαφέροντα, είναι η καλύτερη παρέα για βραδινά καλέσµατα, εκδροµές µε φουσκωτά, συζητήσεις για τον τουρισµό, διηγήσεις από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και αναλύσεις για το πόσο σπουδαίος πολιτικός είναι ο αδελφικός του φίλος Βαγγέλης Βενιζέλος (µετά τη βάφτιση της τρίτης του εγγονής στη Σίφνο, πέρασε ολόκληρο το βράδυ προσπαθώντας να πείσει µια παρέα Νεοδηµοκρατών ότι ο Βενιζέλος είναι η µόνη ελπίδα να ανακάµψει η ελληνική οικονοµία).

Από την άλλη, υπάρχουν και αρκετοί στους οποίους δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Κάποιοι του προσάπτουν ότι έχει υπερβολική ανάγκη για προβολή, ότι πρόδωσε τους αγώνες του για τη δηµοκρατία κάνοντας γαµπρό του τον εκλεκτό του Τζορτζ Σόρος, Μίλτο Καµπουρίδη, και ότι κάνει πάρτι µε µεγαλύτερο ζήλο απ’ ό,τι κάνει business ή ότι µπερδεύει τις business µε τα πάρτι.

Στο µεταξύ, µετά την ορκωµοσία του την Πέµπτη, ξαναβγήκε στη δηµοσιότητα ένα χρηµατιστηριακό σκάνδαλο στο οποίο έχει εµπλακεί η εταιρεία του. Συγκεκριµένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2009 είχε επιβάλει πρόστιµο 200.000 ευρώ στον νυν υφυπουργό Ναυτιλίας και άλλα τόσα στον επιχειρηµατία Γιώργο Λεβεντάκη, επειδή διαπίστωσε ότι «µε εταιρικές ανακοινώσεις κατά το χρονικό διάστηµα 2003-2005 διέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά µε την απόκτηση  του ελέγχου της εταιρείας από τον Γ. Λεβεντάκη και την αποχώρηση του κ. Βερνίκου από αυτή».

Ο Σύνδεσµος Επενδυτών Διαδικτύου σε ανακοίνωσή του τότε είχε κάνει λόγο για τραγικές οικονοµικές συνέπειες για τους ιδιώτες µετόχους «από τη  µετάλλαξη µιας υγιούς επιχείρησης ναυτιλιακού τουρισµού σε υπερχρεωµένο εκκοκκιστήριο µε αποτίµηση περίπου 50 εκατ. ευρώ και χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα». Το εκκοκκιστήριο του κ. Λεβεντάκη, το οποίο υποτίθεται ότι θα άνοιγε και παράρτηµα στο Ουζµπεκιστάν, χρεοκόπησε γρήγορα και το 2007 η µετοχή διαγράφηκε από το Χ.Α. Η υπόθεση βρίσκεται ακόµη στα δικαστήρια, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει.

«Είναι ο πιο αντιφατικός άνθρωπος που ξέρω», λέει στο «ΘΕΜΑ» γυναίκα επιχειρηµατίας που έχει βρεθεί µαζί µε τον Γιώργο Βερνίκο σε πολλά κοσµικά καλέσµατα στα οποία ο Σιφναίος επιχειρηµατίας εµφανίζεται πάντα µε τη δική του φωτογραφική µηχανή απαθανατίζοντας µε εµµονή πρόσωπα και στιγµές. «Βέβαια εκεί που άλλοι µπορεί να µιλάνε για ανοησίες της καθηµερινότητας, ο Γιώργος µπορεί να σου πει µια ιστορία από τον αγώνα ενάντια στη χούντα. Ταυτόχρονα σε βγάζει και µια φωτογραφία. Αναρωτιέµαι τι θα τις κάνει όλες αυτές τις φωτογραφίες που βγάζει!» συµπληρώνει η ίδια.Τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα ο Βερνίκος τα έχει ζήσει και µπορεί να µιλάει ατέλειωτες ώρες γι’ αυτά, αν και αποφεύγει να αναφέρεται ιδιαίτερα στην προσωπική του περιπέτεια.

Τα βασανιστήρια 
της ΕΣΑ

Μόνο στο βιβλίο του µε τίτλο «Οταν θέλαµε να αλλάξουµε την Ελλάδα» περιγράφει τη νύχτα που τον συνέλαβαν για πρώτη φορά: «Το ίδιο βράδυ η ΕΣΑ έκανε µπλόκο. Συνέλαβε αρκετούς. Προσπάθησα να διαφύγω από την ταράτσα αλλά δεν τα κατάφερα. Είχαν περικυκλώσει όλο το τετράγωνο. Στο τζιπ που µ’ έβαλαν δεν ήξερα πού µε πήγαιναν. Μακάρι στην Ασφάλεια. Μήπως να µε σκοτώσουν; Προσπαθούσα να καταλάβω, όταν διαπίστωσα ότι µε πάνε στην ΕΣΑ. Ολες οι ιστορίες που είχα ακούσει έρχονταν σαν κινηµατογραφική ταινία µπροστά στα µάτια µου. Με οδήγησαν µπροστά στον Σπανό. Μου λέει: ‘‘Βερνίκο, πολλά παλούκια έχεις πηδήξει. Εδώ θα σε παλουκώσουµε εµείς. Εµείς αγωνιζόµαστε για την εθνοσωτήριο επανάσταση κι εσείς τα κωλόπαιδα και τα πλουσιόπαιδα µας κάνετε αντίσταση. […] Με κράτησαν µε φριχτά βασανιστήρια µέχρι τις 14 Αυγούστου 1973. […] Εκεί που περίµενα να µε αφήσουν λόγω της γενικής αµνηστίας, ξανάρχισαν τα βασανιστήρια γιατί βρήκαν µια άκρη ότι είχα βοηθήσει τον Αλκη Κούρκουλα (σ.σ.: αδελφός του υφυπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση µαζί µε τον Βερνίκο) να βγει παράνοµα από την Ελλάδα. […] Οµολογώ ότι έφτασα στα άκρα µου και στα όρια της αυτοκτονίας».

Τα βασανιστήρια της χούντας δεν µειώνουν την αγωνιστικότητα του Βερνίκου και των συντρόφων του ούτε φυσικά το πάθος τους για ζωή. Πολύ όµορφος τότε, αθλητικός, µε ωραία µάτια, µοντέρνα µαλλιά και ένα παχύ µουστάκι που τον έκανε να µοιάζει µε τον Αλέκο Παναγούλη, είναι το αντικείµενο του πόθου των συµφοιτητριών του. Μία από αυτές, συναγωνίστρια, η µελαχρινή καλλονή Ντέµη Βεζυρούλη τραβάει την προσοχή του. Ερωτεύονται µέσα στη δίνη του αγώνα και ορκίζονται πως όταν τελειώσουν όλα αυτά θα παντρευτούν στη Σίφνο. Στο βιβλίο του ο Βερνίκος περιγράφει την ηµέρα που συνέλαβαν την Ντέµη στην Πάτρα ενώ πήγαινε στην Ιταλία να τον συναντήσει. «Εκανα εµετό. Ηταν η χειρότερή µου µέρα. Τη συνέλαβαν και την κράτησαν για όµηρο».

Ο Βερνίκος και η Ντέµη παντρεύονται τον Σεπτέµβριο του 1974. Ο γάµος γίνεται στη Σίφνο, το νησί των Βερνίκων, ανάµεσα σε φίλους. Εκείνη φοράει ένα παραδοσιακό φόρεµα αντί για νυφικό. Οσο για τον Βερνίκο, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξει ανάµεσα στην πολιτική και τις επιχειρήσεις διαλέγει το δεύτερο. Στο κάτω-κάτω, είναι Βερνίκος και η οικογένεια έχει παράδοση στη ναυτιλία από το 1852. Δηµιουργεί τη Vernicos Yachts, που νοικιάζει και πουλάει σκάφη αναψυχής (αργότερα προστέθηκαν και τα ξενοδοχεία και το εστιατόριο στη Σίφνο) και έναν χρόνο µετά γεννιέται η κόρη του Μαρίνα.

«Ηµουν 26 χρονών τότε. Η πρώτη εικόνα µόλις γεννήθηκε είναι να την κρατάω στην αγκαλιά µου και να σκέφτοµαι πόσο όµορφη είναι», έχει πει σε συνέντευξή του. Τα επόµενα χρόνια τον βρίσκουν να τοποθετείται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και να συχνάζει στα κοσµικά σαλόνια των φίλων του, ενώ έχει χωρίσει πια µε την Ντέµη (µερικά χρόνια αργότερα η σχέση του µε τη Μαρία Πετζετάκι γίνεται θέµα συζήτησης στα κοσµικά στέκια). Του αρέσει η καλή ζωή και δεν το κρύβει. Εχοντας πολλές ιστορίες να διηγηθεί γίνεται η ψυχή κάθε παρέας.

Το 1991 ήταν στην ιδρυτική οµάδα του ελληνικού τµήµατος της Greenpeace και σήµερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. Ενας κοσµικός ακτιβιστής που αγωνιζόταν για το περιβάλλον, αλλά δεν αρνήθηκε την επιχειρηµατική πρόταση να αναλάβει τη διαχείριση της πλαζ της Βούλας. «Πάντως, περνάει την εικόνα του σκεπτόµενου µπον βιβέρ που ξέρει από δουλειές», λέει άνθρωπος που συνεργάστηκε µαζί του.

Ο Βερνίκος απολαµβάνει να τρώει σε ταβερνάκια σε αποµακρυσµένα νησιά ξυπόλητος, αλλά και να κάνει παρέα µε τους πλούσιους και διάσηµους της Αθήνας προετοιµάζοντας για την κόρη του µια σίγουρη θέση στα µεγάλα σαλόνια. «Η Μαρίνα είναι δηµιούργηµα του πατέρα της.

Της έχει διδάξει όλα όσα ξέρει και της έχει µάθει πώς πρέπει να είναι και να φέρεται», λέει συµµαθήτριά της. «Πατέρας και κόρη έχουν τρελή αγάπη ο ένας για τον άλλον, αλλά πέρασαν δύσκολα όταν η Μαρίνα ήταν στην εφηβεία. Ισως την πίεζε να είναι τέλεια και η Μαρίνα επαναστάτησε», συµπληρώνει. Η ενηλικίωση της Μαρίνας τη βρίσκει απόλυτα αγαπηµένη µε τον πατέρα της, που είναι και ο καλύτερός της φίλος.

Μαζί µε τη µητέρα της Ντέµη -µε την οποία ο Βερνίκος έχει πλέον αδελφική σχέση και έως πέρυσι οπότε συνταξιοδοτήθηκε εκείνη εργαζόταν στην εταιρεία του-, αλλά και τη σηµερινή του σύντροφο Ράνια Καλτή, µια κοµψή και διακριτική γυναίκα, κάνουν κοινές διακοπές και εµφανίσεις στην Αθήνα. «Η Ντέµη µε τη Ράνια είναι πολύ φίλες», λέει κοσµικογράφος.

Η Μαρίνα, στο µεταξύ, εξελίσσεται στο απόλυτο it girl. Αθλητική όπως εκείνος, έχοντας το στυλ του αγοροκόριτσου που δεν περνάει ώρες µπροστά στον καθρέφτη («ο Βερνίκος τής έχει πει να ντύνεται απλά και να επιβάλλει το δικό της στυλ χωρίς να χρειάζεται να ντύνεται µε πανάκριβα ρούχα όπως άλλες κοπέλες του κύκλου της», λέει άσπονδη φίλη της Βερνίκου), η Μαρίνα καταφέρνει να γίνει πολίτης του κόσµου. Το 2003 η Μαρίνα γνωρίζει τον Μίλτο Καµπουρίδη. Ενα παιδί µεγαλωµένο στην Κύπρο από δασκάλους γονείς, η φιλοδοξία και το µυαλό του οποίου ήταν δεδοµένο ότι θα τον έστελναν στην κορυφή της επιχειρηµατικής πυραµίδας.

Τελειώνοντας µε υποτροφία το ΜΙΤ και έχοντας εργαστεί στην Goldman Sachs, γνωρίζει τον Τζορτζ Σόρος, που τον εµπιστεύεται και του ζητάει να διαχειριστεί κάποιες από τις επενδύσεις του. Το 2005 λίγο πριν από τον γάµο του µε τη Μαρίνα Βερνίκου ο υπερφιλόδοξος Καµπουρίδης, που δεν αποχωρίζεται το laptop του ούτε στις ξαπλώστρες της Ψαρούς, δηµιουργεί την Dolphin Capital µε αρχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και σκοπό να κάνει επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ανάµεσα στα σχέδιά του και η δηµιουργία του πρώτου Aman Resort στην Ελλάδα, που είχε προγραµµατιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο.

Τριήµερο γλέντι 
στη Σίφνο

Ο θρυλικός γάµος της Μαρίνας και του Μίλτου στη Σίφνο τον Ιούνιο του 2005 κράτησε τρεις ολόκληρες ηµέρες µε τους καλεσµένους να φτάνουν απ’ όλα τα µέρη του κόσµου. «Κάλεσαν όλο το νησί και όλους όσους ήξεραν. Ηταν η επιτοµή του ανοιχτού γάµου. Και ο Βερνίκος και η Μαρίνα πιστεύουν πολύ στον Μίλτο και είναι χαρούµενοι που µπήκε στην οικογένειά τους», λέει φίλος ο οποίος θυµάται τη µάλλον ασυνήθιστη ευχή που έκανε εκείνο το βράδυ ο πατέρας στο νεόνυµφο ζευγάρι.

«Σας εύχοµαι να γυρίσετε µαζί τον κόσµο και να τον κατακτήσετε», είπε από µικροφώνου στην κόρη του και τον γαµπρό του, που αργότερα του χάρισαν και τρία εγγόνια, την Ντεµίλια, τον Γιώργο και την Ανέζια. «Ο πατέρας µου µιλάει περισσότερο πια µε τον άνδρα µου», έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή της η Μαρίνα, που µαζί µε τον Καµπουρίδη ολοκληρώνουν αυτή την εποχή ένα σπίτι-υπερπαραγωγή στον λόφο του Λυκαβηττού.

Βέβαια, η κοσµική παρουσία των Βερνίκων δεν έχει κάµψει ποτέ την αγάπη του Γιώργου για τα κοινά και την πολιτική. Εκλεγµένος στον Σύνδεσµο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Ναυτικό Επιµελητήριο Ελλάδος και µε άρθρα σε εφηµερίδες για θέµατα τουρισµού, και ναυτιλίας, δεν αρνήθηκε ότι στα 62 του η πολιτική τού φαίνεται µάλλον ελκυστική. «Είµαι ενεργός πολίτης και πολιτικός πολύ περισσότερο από τους πολιτικούς», έχει δηλώσει.

Στο πάρτι για τα γενέθλιά του στο «Baraonda», πριν από δύο χρόνια, οι καλεσµένοι έβλεπαν στην είσοδο δύο µεγάλες αφίσες: η µία απεικόνιζε τον εορτάζοντα σε ένα ασπρόµαυρο πορτρέτο από τη βρεφική του ηλικία και έγραφε «50+10 χρόνια ΓΕΜΑΤΑ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», η άλλη ήταν ένα παζλ από όλη του τη ζωή, σαν και αυτό που µπορούν να δουν όλοι στη σελίδα του στο Facebook: οι φίλοι του από το φοιτητικό κίνηµα και ο γάµος της κόρης του µε τον Καµπουρίδη, τα εγγόνια του και ένα ταξίδι στην Κίνα, το σκάφος του, ο Παναγούλης, η Φαλάτσι.

Και όπως λέει ένας καλός του φίλος: «Το ότι µας ρώτησε µέσω Facebook την άποψή µας για το αν πρέπει να µπει στην κυβέρνηση αποδεικνύει ακριβώς αυτό που είναι. Ενας άνθρωπος που αντιµετωπίζει τα πιο σοβαρά πράγµατα µε κέφι. Είτε αυτό είναι για καλό, είτε όχι».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.