Το σπανάκι δεν αποτελεί μόνο μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, αλλά μπορεί να μας προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε ζώα, ανακάλυψαν ότι το σκουροπράσινο φυλλώδες λαχανικό περιορίζει τις επιβλαβείς επιδράσεις ενός καρκινογόνου που αναπτύσσεται στο ψητό κρέας.

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, διερεύνησαν τις πολύπλοκες βιολογικές επιδράσεις του καρκινογόνου αυτού στα microRNAs και στα καρκινικά βλαστοκύτταρα, διαπιστώνοντας πως όταν έδιναν στα πειραματόζωα σπανάκι, η συχνότητα των καρκίνων στο παχύ έντερο μειωνόταν σχεδόν κατά το ήμισυ – από 58% σε 32%.

«Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μία πολύπλοκη, πολυεπίπεδη διαδικασία, που προϋποθέτει βλάβη των υγιών κυττάρων με διάφορους τρόπους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάνσι Παρασράμκα.

«Η μελέτη μας έδειξε πως οι αλλοιώσεις των microRNAs επηρεάζουν τους δείκτες των καρκινικών βλαστοκυττάρων στην δημιουργία του καρκίνου του κόλου εντέρου. Τα microRNAs είναι πολύ μικροσκοπικές δομές που όμως κάνουν πάρα πολλά στα κύτταρα», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος πιστεύεται ότι προκαλείται από αλλοιώσεις (ή μεταλλαγές) στην αλληλουχία των βάσεων που αποτελούν το DNA.

Ωστόσο, η ιατρική έρευνα επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο στην επιγενετική, η οποία πρεσβεύει πως παράγοντες όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων – όχι μόνο των γονιδίων του καρκίνου, αλλά και αυτών της καρδιοπάθειας, του διαβήτη και των νευρολογικών διαταραχών.

Σε αυτή την επιγενετική εξίσωση, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα microRNAs, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ως τα «σκουπίδια του DNA», αλλά πλέον είναι γνωστό ότι επηρεάζουν ποιες περιοχές του DNA θα εκφραστούν και ποιες θα μείνουν ανενεργές.

Υπάρχουν εκατοντάδες microRNAs και οι επιστήμονες του Όρεγκον παρακολούθησαν στα πειράματά τους τα 679 από αυτά. Όταν τα microRNAs δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργούνται προβλήματα όπως η μη φυσιολογική έκφραση των γονιδίων που τελικά οδηγεί στον καρκίνο.

«Σε αντίθεση με τις μεταλλαγές του DNA που είναι μόνιμες, οι αλλοιώσεις των microRNAs μπορούν να διορθωθούν με την σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής ή και με φάρμακα ακόμα», δήλωσε ο καθηγητής Ροντ Ντάσγουντ. «Και η διόρθωσή τους σημαίνει πως το κύτταρο θα ξαναγίνει φυσιολογικό».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition and Food Research» (MNFR).

Ρούλα Τσουλέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.