Ο Αντώνης Σαμαράς αποσύρθηκε χθες το βράδυ στο οικογενειακό σπίτι της οδού Μουρούζη προκειμένου να λύσει το «σταυρόλεξο» των υπουργών της νέας κυβέρνησης

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/15F60C11256000B9AD0580B5B3A7C221.jpgEN αρχή ην το Eurogroup. Μετά οι Γερμανοί! Είναι τα δύο θέματα που απασχολούσαν εντόνως τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη και πριν μπει στο αυτοκίνητο για να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί πρωθυπουργός. Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα κι έχει μεγάλη σημασία, για όλους τους ευνόητους λόγους, η Ελλάδα να μη μείνει χωρίς εκπροσώπηση. Γι’ αυτό το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου οριστικοποιήθηκε πρώτο από χθες.

Δεν θα πάει όμως αυτός στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί και πάλι στο Eurogroup από τον Γιώργο Ζανιά που έχει αδιατάρακτη εμπειρία των διαπραγματεύσεων αυτών από τον Οκτώβριο του 2009. Αλλωστε, η συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται προοίμιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28 και 29 Ιουνίου που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και στην οποία θα ντεμπουτάρει ο Σαμαράς ως Πρωθυπουργός.

Οσο για τους Γερμανούς – η έγνοια δεν αφορά το ματς Ελλάδας – Γερμανίας που γίνεται αύριο στο Euro της Πολωνίας. Αλλά τη σχέση Αθήνας – Βερολίνου.

Ηδη ο Σαμαράς δέχθηκε κλήση από την Ανγκελα Μέρκελ και πρόσκληση να πάει στην καγκελαρία το ταχύτερο. Το Βερολίνο έχει αίσθηση επείγοντος ως προς τα ευρωπαϊκά, αλλά και σαφή αντίληψη της ανάγκης να συσφιχθούν οι ελληνογερμανικοί δεσμοί.

Τα οικονομικά και τα ελληνογερμανικά είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις σε μια μέρα όπου κυριάρχησαν τα πολιτικά μαγειρέματα και η δημοσιογραφική ονοματολογία γύρω από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΟΝΤΑΖ

Κάθε υπουργικό σχήμα μοντάρεται δύσκολα. Οι ανάγκες διακυβέρνησης και εξισορρόπησης «εχθρών» και «φίλων» δημιουργούν τις γνωστές καραμπόλες που τραυματίζουν προσωπικές φιλοδοξίες και χαλάνε παλιές σχέσεις.

Εν προκειμένω, τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Αρα εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ έχουν λόγο για τη συγκρότησή της και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Οπως επεσήμαινε κατ’ ιδίαν παράγων της ΝΔ που αρέσκεται να χαριτολογεί, «εφόσον είναι τρεις οι αρχηγοί, ο καθένας μπορεί να επικαλείται τις αντιρρήσεις ενός από τους άλλους για να δικαιολογεί αποκλεισμούς».

Ολα αυτά ενώ και ο χθεσινός γύρος συναντήσεων μεταξύ Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη κατέδειξε ότι στο αρχηγικό παρασκήνιο της συγκυβέρνησης η ατμόσφαιρα παραμένει πολύ καλή και, εν πάση περιπτώσει, σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι στη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.

Ηταν το ΠΑΣΟΚ που αποσταθεροποιήθηκε πρώτο από τη διαδικασία σύνθεσης της κυβέρνησης. Ο απόηχος από τον καβγά στη συνάντηση του Βενιζέλου με τους επιφανείς το απόγευμα της Τρίτης υπήρχε στον αέρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες το πρωί. Για άλλη μια φορά όμως το πράσινο κίνημα απέδειξε ότι οι διαφωνίες των στελεχών του δεν οδηγούν στα άκρα.

Κριτική άσκησαν, όπως αναμενόταν, ο Ανδρέας Λοβέρδος που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τεχνοκρατικές λύσεις. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είπε ότι «δεν είμαστε Ι-5», αναφερόμενος στην κατηγορία εκείνων που απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία. Αρνητικός και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Ωστόσο, η γραμμή Βενιζέλου για εξωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση πέρασε χωρίς δυσκολία, έστω κι αν ο ευφραδής πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διάβαζε αυτήν τη φορά από έτοιμο κείμενο.

Μια παραλλαγή της τεχνοκρατικής εκπροσώπησης που προήλθε χθες από την Ιπποκράτους ήταν η πιθανή προώθηση στην κυβέρνηση στελεχών από περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή. Είναι, ας πούμε, οι περιπτώσεις των Κώστα Καρτάλη (Μαγνησία) και Πάνου Μπεγλίτη (Κορινθία). Φαίνεται όμως το βράδυ άρχισαν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις ακόμη και ως προς αυτό.

Από την άλλη, η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να δώσει τελικά δύο ονόματα για συμμετοχή στην κυβέρνηση – είναι οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς και ο Ηλίας Κικίλιας – ανέτρεψε τις ισορροπίες στην κατανομή χαρτοφυλακίων μεταξύ στελεχών της ΝΔ.

Πράγματι χθες ήταν το δυναμικό της ΝΔ που ήταν εντόνως αποσταθεροποιημένο ενόψει της συμμετοχής ή, ακόμη περισσότερο, της μη συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Εξαίρεση αποτελεί το στενό επιτελείο που θα ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα πάνε ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας, καθώς και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιώργος Μουρούτης ως σύμβουλοι. Ο διαχρονικά εξ απορρήτων του Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, θα είναι υπουργός Επικρατείας. Και ο καθηγητής Γιώργος Μουρμούρας προαλείφεται για οικονομικός σύμβουλος. Αντιθέτως, γρίφος ήταν το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η Συγγρού φαινόταν να υιοθετεί εισηγήσεις που επέμεναν ότι δεν πρέπει να κομματικοποιήσει το πόστο, αλλά να αναζητήσει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής – δηλαδή άνθρωπο που να μπορεί εν δυνάμει να εκφράσει και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

ΠΛΗΘΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Οσοι όμως περίμεναν χαρτοφυλάκιο ήταν χθες το απόγευμα ναυαγοί στη θάλασσα των φιλοδοξιών τους, καθώς πολλές θέσεις είχαν δίδυμα ή και τρίδυμα υποψηφίων, αρχής γενομένης από τη Βουλή.

Τις βραδινές ώρες ακουγόταν όλο και πιο έντονα το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάει εκεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Υπήρχε επίσης η δυνατότητα να συνεχίσει ο Βύρων Πολύδωρας που ως μοναδικός επιβιώσας στις εκλογές της 6ης Μαΐου εκ του προεδρείου της Βουλής πήρε τη θέση του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, της γενικότερης ασάφειας ότι ο Αβραμόπουλος ακουγόταν επίσης για τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας μαζί με τους Σταύρο Δήμα και Πάνο Παναγιωτόπουλο, για το πρώτο, και τον Κώστα Τασούλα για το δεύτερο.

Η σύγχυση επιτάθηκε όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε χθες το βράδυ από τη Βουλή, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η ανακοίνωση της λίστας των ονομάτων θα γίνει σήμερα.

Πράγματι ο Πρωθυπουργός αποσύρθηκε στην οικογενειακή οικία στη Μουρούζη για να μπορέσει να καταρτίσει τη λίστα των υπουργών. Δύσκολη λοιπόν η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για πάσης φύσεως υπουργήσιμους.

Δημήτρης Μητρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.