Κρίσιμα μέτωπα θα έχει να αντιμετωπίσει αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Οικονομικών. Από τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον για τη χρονική επιμήκυνση του Μνημονίου, θα εξαρτηθεί η ένταση των απαιτούμενων περικοπών στο Δημόσιο, δηλαδή το εάν τα περίπου 11 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν εντός της επόμενης διετίας ή εάν ο χρονικός ορίζοντας θα είναι τελικά μακρύτερος άρα και η προσαρμογή πιο ήπια.

Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, από τα ειδικά μισθολόγια με πρόβλεψη μεσοσταθμικής μείωσης 12% θα πρέπει να εξοικονομείται 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνει επανεξέταση του νέου βαθμολογίου σε σχέση με τις μισθολογικές ωριμάνσεις. Από τα κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, με διακοπή προγραμμάτων και στόχευση στους πλέον ασθενέστερους.

Όσον αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, έχει αναληφθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως 2015, για 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2012, για μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, για αύξηση της εφεδρείας κάθε χρόνο, για κατάργηση των κενών θέσεων.

Από την αναδιάρθρωση του Δημοσίου προσδοκώνται τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ, κυρίως από “λουκέτα” και συρρίκνωση υπηρεσιών, από την ανάθεση λειτουργιών σε ιδιώτες, από απολύσεις, από την αναδιάρθρωση της Κεντρικής Διοίκησης και των ΟΤΑ, από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Το προσχέδιο των περικοπών, που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα είναι βασισμένο κυρίως στη μελέτη του ΚΕΠΕ, που είχε αναλάβει από τη κυβέρνηση Παπαδήμου τη καταγραφή των δημόσιων δαπανών και την επεξεργασία προτάσεων για τη μείωση τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, μεταξύ άλλων προτείνεται πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων με προσδοκώμενο όφελος 1 δισ. ευρώ, η οριζόντια μείωση 10% των κύριων συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ με όφελος 600 εκατ. ευρώ, η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των ένστολων με δημοσιονομικό όφελος 250 εκατ. ευρώ, η κατάργηση των αμοιβών συμβούλων των αιρετών με όφελος 130 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και σημερινό αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στο 7%, όπως επίσης ότι, η “τρύπα” στο τραπεζικό σύστημα από τους ελέγχους της BlackRock θα φτάσει στα 30 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που αποτελεί την άλλη βασική προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.