Αυτός οδήγησε την Αγγλία στα προημιτελικά του Euro 2012…

The Εnglish Way(ne)!Στη γνωστή συνταγή του Ρόι Χότζον -με τη σφιχτή άμυνα και τις αντεπιθέσεις- προστέθηκε το συστατικό που ονομάζεται Γουέιν Ρούνεϊ και… δηλητηρίασε και την Ουκρανία με 1-0!

Το γκολ του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σόκαρε τους διοργανωτές και οδήγησε ως πρώτους τους Άγγλους στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία.

Κι αυτό διότι η Γαλλία ηττήθηκε 2-0 από τη Σουηδία στο άλλο ματς του ομίλου, δίνοντας το δικαίωμα στα «τρία λιοντάρια» να τους προσπεράσουν.

Ένα ακόμα… κρούσμα «πέρασε-δεν πέρασε» σε παιχνίδι της Αγγλίας, με τον Τέρι να διώχνει μάλλον μέσα απ’ τη γραμμή
πλασέ του Ντέβιτς (σε μια φάση ωστόσο που είχε ξεκινήσει από οφσάιντ).

Πως έπαιξαν:

Αγγλία: Με το κλασσικό, βρετανικό, 4-4-2 παρέταξε την ομάδα του ο Ρόι Χότζον. Αλλά αυτή την φορά, με τον Γουέιν Ρούνει μέσα ο οποίος εξέτισε την ποινή του και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Euro. Ο Χαρτ κάτω από τα δοκάρια, οι Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, οι Μίλνερ, Πάρκερ, Τζέραρντ, Γιάνγκ από δεξιά προς αριστερά στην μεσαία γραμμή και ο Ρούνει πίσω από τον Γουέλμπεκ στην επίθεση η ενδεκάδα των Άγγλων.

Ουκρανία: Με 4-4-2 αγωνίστηκαν και οι Ουκρανοί. Αντιθέτως με τους Άγγλους, το μεγάλο αστέρι τους, έκατσε στον πάγκο, αφού ο Μπλαχίν δεν ξεκίνησε τον Σεφτσένκο. Ο Πιάτοφ κάτω από τα δοκάρια, οι Γκούσεφ, Κατσερίδι, Ρακίτσκι, Σέλιν από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στο κέντρο, ο Τίμοστσουκ σαν κόφτης, δεξιά του ο Γιαρμολένκο, ο Κονοπλιάνκα αριστερά και ο Γκάρμας στον άξονα. Στην επίθεση, ο Μιλέφσκι πίσω από τον Ντέβιτς η ενδεκάδα των Ουκρανών

Οι Ουκρανοί, ήξεραν πως για να περάσουν πρέπει να κερδίσουν. Για τον λόγο αυτό, η επιθετικότητά τους ήταν έντονη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Μπήκαν στο παιχνίδι πολύ δυνατά και πήραν τον έλεγχο του αγώνα. Από την άλλη πλευρά, οι Άγγλοι προκρίνονταν ακόμη και με ισοπαλία. Έτσι, παρά το γεγονός πως η φανέλα τους ήταν πολύ πιο… βαριά από των αντιπάλων τους, κλείστηκαν στην άμυνά τους και προτίμησαν τις αντεπιθέσεις, εφαρμόζοντας ακριβώς της ίδια τακτική όπως και στην πρεμιέρα με την Γαλλία.

Παρόλα αυτά, οι Βρετανοί την… γλίτωσαν και μάλιστα αρκετές φορές στο πρώτο ημίχρονο. Αφού στο 7’ ο Γκαρμάς σούταρε με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δοκάρι, στο 12’ ο Ντέβιτς σούταρε αντί να πασάρει στον αμαρκάριστο Γιαρμολένκο με την μπάλα να βρίσκει στα σώματα, στο 18’ ο Κονοπλιάνκα σούταρε με τον Λέσκοτ να διώχνει την μπάλα με το σώμα την ώρα που αυτή πήγαινε στην γωνία του Χαρτ και στο 30’ ο Άγγλος τερματοφύλακας μπλόκαρε το σουτ του Γιαρμολένκο από μέσα δεξιά, στην φοβερή αντεπίθεση των Ουκρανών.

Από την άλλη, η ομάδα του Χότζον έκανε μόλις μία ευκαιρία σε αυτό το πρώτο μισάωρο, με την κεφαλιά του αμαρκάριστου Ρούνει να φεύγει αρκετά έξω από τα δοκάρια παρότι την έκανε από πού κοντά. Μετά το μισάωρο, οι Άγγλοι ισορρόπησαν κάπως το παιχνίδι αφού αφυπνίστηκαν, ενδεχομένως, από την επιθετικότητα των αντιπάλων τους, αλλά δεν δημιούργησαν καμία ευκαιρία στην εστία των Ουκρανών.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως τα πράγματα άλλαξαν. Αφού στην πρώτη επίθεση της Αγγλίας, η τύχη της χαμογέλασε. Μια και στη σέντρα του Τζέραρντ από δεξιά, η μπάλα βρήκε ελάχιστα δύο Ουκρανούς αμυντικούς, άλλαξε λίγο πορεία και ξεγέλασε τον Πιάτοφ αφού του ξεγλίστρισε το τόπι μέσα από τα χέρια και ο Ρούνει που καραδοκούσε πίσω του, από κοντά με κεφαλιά έκανε το 1-0! Οι Ουκρανοί έπεσαν κάπως ψυχολογικά για λίγα λεπτά από αυτή την εξέλιξη, αφού χρειάζονταν πια δύο γκολ για να προκριθούν.

Όμως στο 60’ έχασαν μία φανταστική ευκαιρία με τον Μιλέφσκι, ο οποίος, έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ από πολύ κοντά και ανέβηκαν. Και στην επόμενη φάση, το ματς θα μπορούσε να γυρίσει. Αφού ο Ντέβιτς πλάσαρε (61’), η μπάλα πέρασε την γραμμή προτού ο Τέρι την απομακρύνει αλλά επόπτης και διαιτητές δεν μέτρησαν το τέρμα μέσα σε φοβερές διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Αν και η φάση είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, όχι του Ντέβιτς που σκόραρε, αλλά του Γιαρμολένκο, πριν αυτός υποδεχτεί την μπάλα για να τροφοδοτήσει τον επιθετικό της Μέταλιστ.

Οι Άγγλοι στην συνέχεια προσπαθούσαν να παγώσουν το παιχνίδι για να χτυπήσουν στην αντεπίθεση, αφού όλη η Ουκρανία βγήκε μπροστά. Ο χρόνος πέρναγε, ο ρυθμός υπήρχε, οι Ουκρανοί έχασαν δύο-τρεις καλές ευκαιρίες όπως και οι γηπεδούχοι στις αντεπιθέσεις, αλλά σιγά-σιγά, η κούραση έκανε την εμφάνισή της με αποτέλεσμα στο τελευταίο τέταρτο να φαίνεται πως το 1-0 υπέρ των Βρετανών θα μείνει. Κάτι που έγινε, με την ομάδα του Χότζον να παίρνει ταυτόχρονα την πρωτιά μια και οι Γάλλοι ηττήθηκαν με 2-0 από τους Σουηδούς.

Αγγλία (Χότζον): Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Μίλνερ(69’ Γουόλκοτ), Πάρκερ, Τζέραρντ, Γιάνγκ, Ρούνεϊ(87’ Τσαμπερλέιν), Γουέλμπεκ (82’ Κάρολ)

Στον πάγκο: Γκριν, Μπατλαντ, Κέλι, Μπέινς, Τζόουνς, Γιαγκέλκα, Χέντερσον, Ντάουνινγκ, Ντεφό

Ουκρανία (Μπλαχίν): Πιάτοφ, Γκούσεφ, Κατσερίδι, Ρακίτσκι, Σέλιν, Τίμοστσουκ, Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα, Γκάρμας (78’ Ναζαρένκο), Μιλέφσκι (77’ Μπούτκο), Ντέβιτς (70’ Σεφτσένκο)

Στον πάγκο: Κοβάλ, Γκοριάνοφ, Κούτσερ, Μίχαλικ, Σέφτσουκ, Αλίεφ, Ροτάν, Βορονίν, Σελέζνιοφ

Αλέξης Παπαχρήστος


Англия – Украина 1:0(О) από landsgraaf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.