Πιθανή η συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/51E6B446F502D0F9BBA561EA90B9EE40.jpg

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης ανακοίνωσε το πρωί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θα τον ενημερώσει επίσημα για τα αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή. Έτσι, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά στις 12.30 το μεσημέρι για να του δώσει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αμέσως μετά αρχίζει ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη, από χθες, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο. Προσδιόρισε τους στόχους του λέγοντας ότι είναι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ», ενώ προσέθεσε ότι «θα
εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Κάλεσε δε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν με αυτούς τους στόχους να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σαμαράς συνομίλησε χθες το βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον συνεχάρη και του είπε ότι «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση». Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα είναι αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς απάντησε «προφανώς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πρώτη συζήτηση δεν υπήρξε προσέγγιση για συμμετοχή του δεύτερου κόμματος στην κυβέρνηση.

Αντίθετα όπως λένε και στελέχη της ΝΔ «είναι πιο κοντά στους στόχους του Αντώνη Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά που συμφωνούν με το πλαίσιο της παραμονής στο ευρώ και της συμπλήρωσης της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά μέτρα».

Ο κ. Σαμαράς θα έχει συζητήσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να κλείσει το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και σήμερα.

Πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειασθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού με τις έως τώρα εκτιμήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν αθροιστικά 162 έδρες.

Ενα κυβερνητικό σχήμα «εθνικής σωτηρίας», όπως το χαρακτηρίζει, που θα συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμμαχία και θα στελεχωθεί και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που θα προέρχονται όχι μόνον από την Κεντροδεξιά, αλλά θα εκπροσωπούν και την ευρύτερη Αριστερά, αναμένεται να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η πρόθεση των πολιτικών αρχηγών, περιλαμβανομένου και του κ. Αλ. Τσίπρα, είναι να σχηματισθεί οπωσδήποτε κυβέρνηση, αφού ο τόπος δεν αντέχει την ακυβερνησία. Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.