Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές και οικονομικές πηγές που καταγράφουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος από την Αθήνα, ιδιαίτερα αναφορικά με έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και είσπραξης φόρων.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν αποκλείεται να κληθεί να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Όπως υπογραμμίζεται, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάδειξη από τους Έλληνες κυβέρνησης η οποία θα δεσμευθεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Το μήνυμα ήρθε και δια στόματος Σόιμπλε, ο οποίος, με συνέντευξή του στο Stern, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί κανείς να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ αλλά η απόφαση είναι στο χέρι των Ελλήνων. Υπενθύμισε, πάντως, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σκληρά.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, τόνισε από τη μεριά του ότι θα γίνει σεβαστή η επιλογή των Ελλήνων, συμπληρώνοντας όμως ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

“Όσον αφορά τις εκλογές της Ελλάδας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα εκλογικά αποτέλέσματα αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι οι Έλληνες που ψηφίζουν και πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατική τους επιλογή”, σημείωσε.

Οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη θέλει να διαπραγματευτεί μια χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές θα απαιτήσει αλλαγές.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν άλλα κράτη μέλη θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Επικαλούνται μάλιστα και τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, όπου εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Times δήλωσε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε να πειστεί η Γερμανία να χορηγήσει περισσότερα χρήματα για να σωθεί το ευρώ. “Τελικά δεν ξέρω, μήπως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ώστε η ευρωζώνη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσει το νόμισμά της. Απλώς, δεν ξέρω αν η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας για να εξηγήσει στον κόσμο γιατί πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα, όπως τραπεζική ένωση, τα ευρωομόλογα και άλλα που συνδέονται άμεσα με αυτά”, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στους βρετανικούς Financial Times δεσμεύεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με ταυτόχρονη τήρηση των δεσμεύσεων και εφαρμογή των μέτρων “βλέπουν” ο Ιταλός πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται καθημερινά η βούληση της ελληνικής κοινής γνώμης για την διατήρηση του ευρώ. Οι Έλληνες το θέλουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από την Ευρωζώνη, έχει και το τίμημά της, δηλαδή τα μέτρα σταθερότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε δρομολογήσει ήδη την υλοποίησή τους”, υπογράμμισε ο κ. Μόντι.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.