Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να προσφέρουν ικανοποιητική προστασία

http://www.newsbeast.gr/files/temp/76D9ADA82DE07A167E8F376E04F4F8C5.jpgΌλοι γνωρίζουμε ότι ο οφθαλμός είναι το πιο ευαίσθητο και πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Γιατί; Διότι εκτελεί μια σειρά από περίπλοκες λειτουργίες με σκοπό την όραση. Είναι, επομένως, όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με το φως και το περιβάλλον και επηρεάζεται σημαντικά από τους παράγοντες αυτούς.

Έτσι, λοιπόν, από τη μία, οι ακτίνες του ορατού φάσματος σε μεγάλη ένταση δημιουργούν ένα εκτυφλωτικό αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι ενοχλητικό και κουραστικό. Και από την άλλη, οι αόρατες υπεριώδεις ακτίνες, ειδικά κάτω από τα 324 n.m. (νανόμετρα), είναι ιδιαίτερα βλαβερές, ιδίως για αυτούς που δε φοράνε γυαλιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτει η ανάγκη να προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά ηλίου.

Σήμερα μάλιστα, που η μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα είναι γεγονός και οι ακτίνες του ήλιου κατευθύνονται στη γη αφιλτράριστες, έτσι ώστε οι βλαβερές για τα μάτια μας υπεριώδεις ακτίνες να μην απορροφώνται στο σωστό βαθμό, επιβάλλεται η χρήση –όχι απλών–, αλλά απορροφητικών γυαλιών ηλίου. Γυαλιών, δηλαδή, που να απορροφούν ή να αντανακλούν προς τα έξω τις βλαβερές ακτινοβολίες.

Διαφορετικά, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει στα μάτια κάποιου, όταν κάθεται σ’ αυτόν πολλές ώρες απροστάτευτος: καταρράκτη, φωτοκερατίτιδα, εκφυλιστικές παθήσεις του κερατοειδούς και καρκίνο του δέρματος γύρω από τα μάτια.

Για τους παραπάνω λόγους τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα. Αλλά ποια γυαλιά;

Τα χαρακτηριστικά των απορροφητικών γυαλιών συνοψίζονται στα εξής:
-Να είναι πολύ καλής ποιότητας.
-Να έχουν καθαρότητα και ομοιογένεια υλικού.
-Να μην προκαλούν καθόλου παραμορφώσεις ειδώλων.
-Να έχουν διαφάνεια.
-Το υλικό να είναι αμετάβλητο σε διάφορες συνθήκες.
-Να μην περιορίζουν σημαντικά το ορατό φάσμα.
-Να μην προκαλούν καμιά διαταραχή στην όραση.

Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε θα πρέπει, επίσης:
-Να έχουν σκελετό από υλικό που να μην ερεθίζει ή να προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα.
-Να αγοράζονται πάντα από τα ειδικά καταστήματα οπτικών. Διότι υπάρχουν και οι «μαϊμούδες», που κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές, κακή ποιότητα και εισάγονται χωρίς έλεγχο.

Το χρώμα και η φωτεινότητά τους
Το χρώμα των φακών σε συνδυασμό με τη φωτεινότητά τους προσδιορίζουν και την καταλληλότητα των γυαλιών που θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, γυαλιά κατασκευασμένα για συνθήκες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας (τροπικές περιοχές, έρημος, χιόνια) απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην οδήγηση.

Με άλλα λόγια, ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ποιοτική όραση κάτω από τον ήλιο. Αν θέλετε, λοιπόν, ένα ζευγάρι γυαλιά για πολλές χρήσεις, τότε διαλέξτε ένα μέτριας φωτεινότητας.

Οι γκρι φακοί: Φιλτράρουν αποτελεσματικά τις έντονες λάμψεις και το δυνατό φως.

Οι κίτρινοι και οι χρυσοί φακοί: Μειώνουν την ένταση του μπλε φωτός και είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, όταν δεν υπάρχουν όμως χιόνια.

Οι φακοί σε αποχρώσεις του καφέ και του γκρι: Είναι κατάλληλοι για πολλές χρήσεις.

Οι πράσινοι: Περιορίζουν τις λάμψεις και το μπλε φως.

Οι μοβ και οι ροζ: Ευνοούν το κοντράστ σε χώρους με μεγάλες πράσινες ή γαλάζιες επιφάνειες.

Σε ό,τι αφορά το χρώμα και τη φωτεινότητα των φακών κωδικοποιούνται μέσα από τον κανονισμό Ε.Ν. 1836/1995, με τον οποίο ορίζεται ότι όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών οφείλουν να αναγράφουν την κατηγορία (0, 1, 2, 3, 4) στην οποία ανήκουν.

Για παράδειγμα, στην κατηγορία «3» ανήκουν φακοί ηλίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάτω από ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία, μέσα στην πόλη, στη θάλασσα και στο βουνό. Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου γενικής χρήσης ανήκουν κυρίως στην κατηγορία αυτή, ιδιαίτερα στις χώρες έντονης ηλιοφάνειας, όπως είναι η δική μας.

Τα γυαλιά των παιδιών
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα μάτια θα πρέπει να προστατεύονται από την παιδική κιόλας ηλικία, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία δρα αθροιστικά.

Γι’ αυτό τα παιδικά γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα στις μέρες μας για κάθε παιδί και πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Να έχουν φακούς 100% απορροφητικούς στην υπεριώδη ακτινοβολία.
-Να είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά (πλαστικά), για να αποφεύγονται έτσι ατυχήματα από πιθανή θραύση τους.
-Να είναι πάντα άριστης οπτικής ποιότητας.
-Ο σκελετός τους να είναι ελαφρύς και φτιαγμένος από αντιαλλεργικά υλικά.
-Να ταιριάζουν απόλυτα στο πρόσωπο του παιδιού, έχοντας το σωστό μέγεθος για κάθε ηλικία.

Πρέπει να φοράνε οπωσδήποτε γυαλιά:

-Όσοι λόγω επαγγέλματος εκτίθενται πολύ στον ήλιο.
-Όσοι έχουν δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς ή πάσχουν από χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή ξηροφθαλμία.
-Όσοι έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη και τοποθέτηση ενδοφακού, ακόμα και αν ο ενδοφακός είναι απορροφητικός στην υπεριώδη ακτινοβολία.
-Όσοι φοράνε φακούς επαφής, ακόμα και αν αυτοί απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μην ξεχνάτε:
Οι κρυστάλλινοι φακοί δε χαράζονται, αλλά είναι βαρύτεροι. Αντίθετα, οι πλαστικοί, παρόλο που είναι ελαφρύτεροι, γρατσουνίζονται πιο εύκολα.

Το χρώμα δεν επηρεάζει το βαθμό προστασίας. Πάντως, οι γκρίζοι φακοί δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου τα χρώματα γύρω μας.

Κάθε κατάστημα οπτικών ειδών διαθέτει ένα μηχάνημα για τη μέτρηση της απορροφητικότητας των γυαλιών ηλίου.

Στη χώρα μας τα γυαλιά ηλίου, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, είναι απαραίτητα όλο το χρόνο. Ιδίως από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που είναι κάθετη η ηλιακή ακτινοβολία.

www.belife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.