Κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημερομηνία αυτή ορίστηκε στην Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1972, και έχει σαν στόχο να αναπτύξει το κοινό συναίσθημα και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου να λάβουν ενεργό δράση και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και έγκαιρα τις απειλές που δέχεται σήμερα ο πλανήτης Γη, και να δώσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στα περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).

Το θέμα που επιλέχθηκε για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2012) από το United Nations Environment Programma (U.N.E.P.) είναι: «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σας συμπεριλαμβάνει;»

Η Πράσινη Οικονομία είναι το μέσο που οδηγεί στη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τους κινδύνους του περιβάλλοντος και της οικολογικής υποβάθμισης. Η πράσινη οικονομία συνοδεύεται με φιλικότερες για το περιβάλλον τεχνολογίες και προϋποθέτει αρχικά την εκπαίδευση και αφετέρου τη συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση για το περιβάλλον από τον καθένα μας. Ο τόπος μας διακρίνεται για τον φυσικό πλούτο. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2012, η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών συμμετείχε στη δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του ΟΤΕ, στο 7ο Δημοτικό σχολείο Γρεβενών προσφέροντας τα δέντρα και τα φυτά που φυτεύτηκαν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών

Γεώργιος Δασταμάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.