Γιατί άλλαξε ξαφνικά τακτική…

«Συριζα και Νέα Δημοκρατία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή. Με τις προτάσεις που κατέθεσαν Τσίπρας και Σαμαράς καθιστούν πλέον αδύνατη την κυβέρνηση συνεργασίας». Σκληραίνει τη στάση του το ΠαΣοΚ βλέποντας τα δύο πρώτα κόμματα να διαγκωνίζονται σε λαϊκισμό και παροχές. Eτσι, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με στόχο το ΠΑΣΟΚ να βελτιώσει τα ποσοστά του και να αποκτήσει
ρυθμιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Η συμμετοχή του λοιπόν σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να θεωρείται  πλέον δεδομένη. Οχι χωρίς όρους που θα διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Κινήματος ετοιμάζεται για τη μάχη της Βορείου Ελλάδας. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν θα μεταβεί  στη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί θα ανακοινώσει το πρόγραμμα για τη νέα γενιά και από γειτονικό αγροτικό νομό (της Κεντρικής Μακεδονίας) θα παρουσιάσει την πολιτική για τους αγρότες. Ολα μαζί θα αποτελέσουν το αναπτυξιακό πρότυπο του κ. Βενιζέλου για τις γενιές των Ελλήνων που έζησαν την κρίση και για όσες θα υποχρεωθούν να περάσουν ένα τμήμα της ζωής τους μέσα σε αυτή.

Στόχος είναι να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ έναν διακριτό πολιτικό πόλο με θέσεις και στελέχη που διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και τον σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Ενα ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από την κρατικίστικη αντίληψη του παρελθόντος, που φαίνεται πλέον να έχει βρει «καταφύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλα τα στελέχη της ομάδας Ακη, που υποτίθεται πως αποτελούσαν το λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ». Τις προηγούμενες μέρες πέρασε την πόρτα της Κουμουνδούρου η κυρία Λούκα Κατσέλη, επίσημη καλεσμένη στο κάμπινγκ του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών το 2009, οι οποίοι προσχώρησαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της συνάντησής της με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει για τον ρόλο της Αριστεράς σε συνθήκες κρίσης και ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Αμυνας.

Με αυτά τα δεδομένα στην Ιπποκράτους έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, ξεκινώντας πάντα από την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι προοδευτι-κή και σταθερή κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται, αλλά και ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να γίνει τσόντα κανενός. Ακόμη, πως σε κάθε περί-πτωση στην επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι τα κορυφαία στελέχη του, μια θέση που προκάλεσε αντιδράσεις, με πλέον χαρακτηριστικό-τερη εκείνη της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου: «Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει τους καλύτερους», δήλωσε η πρώην υπουργός, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί.

«Γι’ αυτό θα αποφασίσει το εκλογικό αποτέλεσμα», απαντούν οι επιτελείς του νέου προέδρου, ενώ «τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί του Σαμαρά» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Τεκτονικές αλλαγές
Ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει άλλωστε τεκτονικές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα θα πάρει το ΠΑΣΟΚ από την Ιπποκράτους. Δεύτερον, θα ανοίξει το ταμείο του κόμματος σε ορκωτούς λογιστές. Τρίτον, θα ξεκινήσει την πορεία για το συνέδριο. Ολα αυτά, βέβαια, εφόσον η κάλπη τον έχει ενισχύσει. Γιατί αν το ΠΑΣΟΚ χάσει κι άλλη από τη δύναμή του, τότε στον χώρο που καλύπτει μπορεί να επικρατήσει χάος. Ηδη, παράλληλα με το ρεύμα συσπείρωσης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχουν και φυγόκεντρες δυνάμεις. Ο βασικός κίνδυνος προέρχεται από εκλογείς που είναι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., οι οποίοι σκέφτονται να επιλέξουν τη δεύτερη για να ανακόψουν τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος, πιστός στην επιλογή του Διμέτωπου, καυτηρίασε τόσο τις 18 προτάσεις αναθεώρησης του μνημονίου που παρουσίασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτά που είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε διχασμό και την Ελλάδα εκτός Ευρώπης», επισήμανε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και προχώ- ρησε σε μία σημείο προς σημείο αποδόμηση της περίφημης κυβερνη- τικής πρότασης του κ. Τσίπρα: «Κορμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επένδυση σε ένα μεγάλο και πολυδάπανο κράτος, σε μια Ελλάδα των παλιών ΔΕΚΟ, σε μια κοινωνία του συντεχνιασμού που είναι καταδικασμένη να παρακμάσει μέσα στο αναπτυξιακό αδιέξοδο και τη φτώχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα δήθεν της προόδου και της Αριστεράς διακήρυξε σήμερα την πιο συντηρητική, κρατικιστική πολιτική. Αυτή που εξέθρεψε τον παρασιτισμό και τη διαπλοκή. Απ’ όλα έχει ο μπαξές των προγραμματικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ: από την επαναγορά του ΟΤΕ μέχρι την απαλλαγή των υπερχρεωμέ- νων επιχειρήσεων από τις υποχρεώσεις τους, ώστε να κάνουν πάρτι όχι οι μι- κροεπαγγελματίες, αλλά όσοι θέλουν να κρύψουν τις δικές τους μεγάλες οφειλές και εκκρεμότητες μέσα στη γενική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Ιστορικές αποφάσεις
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει δημαγωγικές και τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Γι’ αυτό τον λόγο τις ερχόμενες μέρες θα στραφεί α-ποκλειστικά στους πολίτες. «Ο ελληνικός λαός οφείλει πλέον να πάρει με την ψήφο του στις εκλογές του Ιουνίου ιστορικές αποφάσεις εν γνώσει των συνεπειών. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ότι δεν προειδοποιήθηκε, ότι δεν είχε άλλη επιλογή», είναι το νέο μότο. «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα να σκεφτεί και να ξανασκεφτεί το συμφέρον της οικογένειάς του, το συμφέρον της πατρίδας μας και να πράξει αναλόγως», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα επαναλαμβάνεται καθημερινά από εδώ και πέρα.

Υφέρπουσα αμφισβήτηση
Για την ώρα στην Ιπποκράτους υποβαθμίζουν τις εσωκομματικές γκρίνιες – ξέρουν ότι στελέχη διαμαρτύρονται επειδή όλη η καμπάνια είναι εστιασμένη στο πρόσωπο του προέδρου, μια και είδαν πολλά παραπολιτικά για τη μοναχική επίσκεψη στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι επιτελείς ακούν τους νεότερους να τους κατηγορούν επειδή δεν έχουν διώξει ακόμη τους παλαιότερους. Τους δικούς τους γιατί συνεργάζονται με τους παπανδρεϊκούς και τους τελευταίους γιατί δεν είναι πιο θερμοί με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. «Ολα θα απαντηθούν την επόμενη μέρα με βάση και την εντολή των πολιτών», είναι η θέση τους, η οποία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Γιάννης Αντύπας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.