Την ίδια στιγμή κατά την οποία ακούγονται οιμωγές για τα δημόσια ταμεία που στεγνώνουν από ρευστότητα, βλέπουμε το κράτος να καθυστερεί να εισπράξει δημόσια έσοδα. Την Παρασκευή (1/6),  το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση (ανεξαρτήτως λήξης του ΑΦΜ) έως και τις 16 Ιουλίου (που έληγε στις 15 Ιουνίου), για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς συνταξιούχους κ.ά.). Για όσους υποβάλλουν χειρογράφως τη δήλωση, μέσω εφοριών, η προθεσμία παρατάθηκε έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να δώσει έναν μήνα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για δύο λόγους:

-Διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην ταχυδρομική αποστολή των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων προς εκατομμύρια συνταξιούχους και λοιπούς φορολογουμένους, κυρίως χαμηλόμισθους, οι οποίοι θα υποβάλουν και φέτος χειρόγραφα τις δηλώσεις τους.

-Επίσης η αποστολή των συστημένων επιστολών με τους κωδικούς πρόσβασης (τους κλειδαρίθμους) που είναι αναγκαίοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς προς όσους φορολογουμένους υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους και ως πέρυσι τις υπέβαλλαν χειρόγραφα.

Καθοριστική παράμετρος στην απόφαση για την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν και η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών καθιστά πρακτικά αδύνατη την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως τις 15 Ιουνίου.

Προφανώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «φοβήθηκαν» ότι λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή των κλειδαρίθμων θα τρέξουν όλοι την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση, κάτι που πιθανώς θα δημιουργούσε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα του TAXISNET.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων εισοδήματος των φυσικών προσώπων με ατομικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, εκτός των συνταξιούχων, ενώ ήδη από πέρυσι όλοι όσοι αποκτούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών «στέλνει» στις εφορίες όσους δεν έχουν λάβει ταχυδρομικά (και δεν θέλουν να περιμένουν άλλο) τους αναγκαίους κλειδαρίθμους για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:

«-Σε όσους φορολογούμενους δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET η ΓΓΠΣ αποστέλλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσω Διαδικτύου.

-Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε ΔΟΥ για την υποβολή αίτησης και την απόκτηση κλειδαρίθμου, ανεξάρτητα από την αποστολή των συστημένων επιστολών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με απλή εξουσιοδότηση».

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.