Το σκάκι της επόμενης ημέρας με τα κυβερνητικά συνοικέσια

Δύο βασικές εκδοχές με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο υπάρχουν με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, άλλωστε υπάρχει μια γραμμή ανάλυσης που λέει ότι ο δικομματισμός δύσκολα μπορεί να πάει χειρότερα από την 6η Μαΐου.

Η εφημερίδα τα Νέα, καταγράφει τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικής συγκατοίκησης διαφόρων συνδυασμών κομμάτων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΝΔ ενισχύεται από ψηφοφόρους που έχουν ενεργοποιηθεί από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Η ΝΔ ανασυντίθεται πολιτικά, ενώ η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη ενισχύει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Κάπως έτσι, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να έρθει ξανά πρώτο με καλύτερο ποσοστό. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει στα ίδια ή πάει λίγο καλύτερα, τότε έχουμε το εξής σενάριο. Ένα άθροισμα ποσοστών κοντά στο 40% που να δίνει συνολικά πάνω από 160 βουλευτές. Με στήριξη Κουβέλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνεται ευρύτερη.

Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι προσωπικές ισορροπίες στο τρίγωνο Σαμαρά – Μπακογιάννη – Βενιζέλου. Ντόρα και Βαγγέλης έχουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους κάτι που δεν μοιράζονται με τον Αντώνη. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης είναι συμβατός με όλους.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ κρίσιμο είναι αν θα μπουν στελέχη του στην κυβέρνηση.

Αν όμως έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δώσει στήριξη με κόκκινη γραμμή σε πολιτικές που να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ;

Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, σύμφωνα και με νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Υπάρχει επίσης το ΚΚΕ- που δεν είναι σαφές αν θα στήριζε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Εφόσον βγαίνει η αριθμητική, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δεν είναι απίθανη. Εκτός αν την τορπιλίσει, ιδίως σε ό,τι αφορά συμμετοχή της Ιπποκράτους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όμως προκύψει τέτοια κυβέρνηση τι θα γίνει; Η ΕΕ είναι τυπικά υποχρεωμένη να έρθει σε επαφή μαζί της. Πολιτικό πρόσωπο με υψηλή νομική εμπιστοσύνη επισημαίνει ότι η διαρκής επίκληση του «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) παραπέμπει στο άρθρο 6 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Μια άρνηση εφαρμογής του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή η ακύρωση ορισμένων εκτελεστικών του νόμων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 6. Οπότε σε αυτή θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια αποβολή της Ελλάδας. Άρα η νομική επιχειρηματολογία ότι «δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν» δεν είναι απολύτως βάσιμη.

www.newsbeast.gr

One thought on “Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου”
  1. Πιθανά σενάρια την επόμενη ημέρα των εκλογών.
    Α) Πρώτη η Νέα Δημοκρατία: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ, χωρίς την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, μερικούς μήνες διακυβέρνησης και την ανατρέπει ο λαός.
    Β) Πρώτη η Νέα Δημοκρατία: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΣΟΚ κ.τ.λ, με την ανοχή ή και συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, δύο (2) χρόνια διακυβέρνησης με συνεχόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων, και σταδιακές παραχωρήσεις της ανεξαρτησίας μας. Εξέγερση των Ελλήνων και πτώση της κυβέρνησης.
    Γ) Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, δύο χρόνια διακυβέρνησης με συνεχόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων, και σταδιακές παραχωρήσεις της ανεξαρτησίας μας. Φανερώνεται πια ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί εξέγερση με μη προβλέψιμες εξελίξεις.
    Επιλέξτε τι σας βολεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.