Τίτλος: «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε μαζί ένα δεύτερο Κέντρο στη πόλη μας; Ένα σημείο πάνω στον χάρτη των Γρεβενών όπου η μάθηση, η ψυχαγωγία και το παιχνίδι να γίνονται ένα;

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη των Γρεβενών βάζει φέτος τα δυνατά της και σας καλεί όλους σε ένα «ταξίδι» που απελευθερώνει την φαντασία και οξύνει το νου δίνοντας νέα διάσταση στην έννοια της ανάγνωσης και της μάθησης. Συμμετέχοντας στην πρωτοποριακή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» που έφτιαξε το Future Library και με την συνεργασία δημιουργικών ομάδων της πόλης, οργανώνουμε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά.

Από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου ξεκινάμε. «Χρονοταξίδι στα ίχνη των ελεφάντων» (παρουσίαση βιβλίου από την ίδια την συγγραφέα αλλά και συμμετοχή των παιδιών στην δημιουργία της χρονογραμμής των ελεφάντων  και του ανθρώπου), «Ελάτε να ζωγραφίσουμε και να φυτέψουμε λουλούδια στον εξωτερικό χώρο του παιδικού τμήματος της Βιβλιοθήκης».

Το Καλοκαίρι πλησιάζει και   η Βιβλιοθήκη μας ετοιμάζεται να φορέσει τα καλοκαιρινά της. Ελάτε να ταξιδέψουμε, να παίξουμε, να μάθουμε.

1. Διαδρομή.

5 και 6 Ιουνίου και ώρες 9 το πρωί-1 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών

“Χρονοταξίδι στα ίχνη των ελεφάντων’’

Θα γίνει η παρουσίαση ενός εξαιρετικού εκπαιδευτικού βιβλίου με τον τίτλο “Χρονοταξίδι στα ίχνη των ελεφάντων”, της εκπαιδευτικού κας Μαρίας Τζάγια. Την παρουσίαση θα την κάνει η ίδια η συγγραφέας. Θα είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο με  εικόνες από το παλαιοντολογικό περιβάλλον των Γρεβενών .Τα παιδιά θα συμμετέχουν φτιάχνοντας τη χρονογραμμή  της εξέλιξης των ελεφάντων, ανιχνεύοντας το μακρινό παρελθόν και μαθαίνοντας για τις  κλιματικές αλλαγές, την εξέλιξη των ειδών, και των ανθρώπων.

2. Διαδρομή.

11,12 και 13 Ιουνίου και ώρες 9 το πρωί-1 το μεσημέρι, στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης

«Ελάτε να ζωγραφίσουμε και να φυτέψουμε λουλούδια».

Θα βάψουμε και θα ζωγραφίσουμε τους εξωτερικούς τοίχους της παιδικής  Βιβλιοθήκης και θα φυτέψουμε λουλούδια στον αύλειο χώρο της.

Ο Δήμος Γρεβενών έχει αναλάβει να ασβεστώσει τους τοίχους της και στη συνέχεια οι μαθητές σε συνεργασία  με τους δασκάλους των εικαστικών θα αποτυπώσουν εικόνες από την αυτοτελή εξιστόρηση των πλέον αγαπημένων παραμυθιών των εκκολαπτόμενων ζωγράφων. Στόχος μας η συμμετοχική δημιουργία και η αυτοπροστασία του εξωτερικού χώρου από τους ίδιους τους δημιουργούς- ζωγράφους.

Επίσης θα τοποθετήσουμε ζαρντινιέρες με τη συνεργασία του Δήμου και θα προτρέψουμε τα παιδιά να  φυτέψουν λουλούδια των δικών τους επιλογών, από τα φυτώρια της πόλης, Στόχος να αισθανθούν τα παιδιά, ότι ο χώρος  της Βιβλιοθήκης τους ανήκει και ότι, με την δική τους παρέμβαση, τον έχουν κάνει πιο καλαίσθητο και πιο ελκυστικό. Η συλλογική αυτενέργεια και η δημιουργική απασχόληση δημιουργεί τις προϋποθέσεις της καλύτερης αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και συνάμα προσθέτει στη συλλογική μνήμη, την εικόνα της συνεισφοράς, των αυριανών πολιτών της πόλης μας.

Η ολόθερμη συμπαράσταση και στήριξη της Καλοκαιρινής εκστρατείας από εθελοντές και η έκδηλη θέληση για συμμετοχή των παιδιών αλλά και της τοπικής κοινωνίας πριμοδοτούν το καλό αποτέλεσμα.

Ο κόσμος του future library, ένας κόσμος γεμάτος από υποσχέσεις, για μια άλλη παιδεία στις καθημερινές μας αναζητήσεις, έχει κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην πόλη μας.

Με τις δράσεις που σχεδιάζονται, εξανεμίζεται η σκόνη πού έχει επικαθίσει στις αυστηρές προθήκες των Βιβλιοθηκών και απελευθερώνονται οι πολιτιστικοί και πολιτισμικοί ιριδισμοί από το ανέσπερο φώς των βιβλίων.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr)ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους.

Ο Προϊστάμενος

Ζαγκανίκας Σίμος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.