Βρέθηκε πίσω από Κολομβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβενία

Προτελευταία στην ανταγωνιστικότητα η ΕλλάδαΗ Ελλάδα κατέλαβε την προτελευταία θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του διεθνούς ινστιτούτου IMD για το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους -στο οποίο αναφέρεται η φετινή επετηρίδα- η χώρα μας κατέλαβε την 58η θέση μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το IMD, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις.

Στη χειρότερη και τελευταία θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα (59η θέση) ενώ η Ελλάδα κατετάγη πίσω από τη Νότια Αφρική, τη Σλοβενία, την Κολομβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αργεντινή, την Ουκρανία και την Κροατία, χώρες που κατέλαβαν τις θέσεις 50 ως και 57.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του International Institute for Management Development (IMD) ανακοινώθηκαν από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Για τη συνεργασία με το IMD, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνέπραξε με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα για την ελληνική οικονομία το 2011.

«Στο βυθό της παγκόσμιας αφάνειας»

Με αφορμή τα αποτελέσματα και τη θέση της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ.Νικόλαος Πέντζος τόνισε την «αδήριτη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που θα ανασύρουν τη χώρα από το “βυθό” της παγκόσμιας αφάνειας, και θα την τοποθετήσουν και πάλι μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών διεθνώς».

«Ενδεχόμενη δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο της χώρας από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας» πρόσθεσε ο κ. Πέντζος

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 59 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και στις «Υποδομές».

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 ήταν η εξής:

1 Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.

2. Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

3. Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης.

4. Στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δυο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.

Το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2012, είναι οι εξής:

1. Ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία.

2. Ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

3. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής.

4. Μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα.

5. Πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

ΛΙΣΤΕΣ

Οι 10 χώρες που πρωτοπορούν το 2012 παγκοσμίως είναι:

1 Χονγκ Κονγκ

2 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

3 Ελβετία

4 Σιγκαπούρη

5 Σουηδία

6 Καναδάς

7 Ταϊβάν

8 Νορβηγία

9 Γερμανία

10 Κατάρ

Οι δέκα (10) χώρες – ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 είναι:

50 Νότια Αφρική

51 Σλοβενία

52 Κολομβία

53 Ρουμανία

54 Βουλγαρία

55 Αργεντινή

56 Ουκρανία

57 Κροατία

58 Ελλάδα

59 Βενεζουέλα

ΔΟΛ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.