Μια γλυκιά απόλαυση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, πάσχουν από χοληστερίνη ή είναι χορτοφάγοι ετοιμάζουν τρεις φοιτητές. Εμπνευστής της ιδέας, ένας 22χρονος που πάσχει από διαβήτη τύπου Β

Ο Νίκος Τσιμπώνης εκτιμά ότι το παγωτό με γάλα ρυζιού μπορεί να αποσπάσει μερίδιο 1,5% στην αγορά. Παγωτό από γάλα… ρυζιού, με γεύσεις φρούτων ή σοκολάτας, σκέφτονται να ρίξουν στην αγορά φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του πανεπιστημίου.

Εμπνευστής του παγωτού, που κυκλοφορεί ωστόσο σε περιορισμένες ποσότητες στη Γερμανία, στη Νορβηγία και αλλού, ο 22χρονος φοιτητής, Νίκος Τσιμπώνης, ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου Β΄ και δεν μπορεί να γευτεί τη γλυκιά αυτή απόλαυση. Μαζί με τους συμφοιτητές του, Γιώργο Ταγκαλίδη και Μαριαλένα Πασχαλίδου, από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μελέτησαν την αγορά του παγωτού και παρουσιάζουν το project τους σήμερα, σε εκδήλωση του πανεπιστημίου, με τίτλο «Στα γρανάζια της… καινοτομίας».

«Το παγωτό αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, σε όσους έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης, σε χορτοφάγους και όσους για διάφορους λόγους στερούνται το κανονικό παγωτό. Αν και δεν μπαίνει στον ανταγωνισμό, εκτιμούμε ότι τον πρώτο χρόνο οι πωλήσεις μπορούν να φτάσουν στις 800.000 ευρώ και να καταλάβει μερίδιο στην αγορά γύρω στο 1,5%», είπε ο Ν. Τσιμπώνης στο «Εθνος».

Το λογότυπο για το παγωτό που έφτιαξαν οι τρεις φοιτητές  
Το λογότυπο για το παγωτό που έφτιαξαν οι τρεις φοιτητές

Η πρόταση των φοιτητών είναι άμεσα εφαρμόσιμη από τις υπάρχουσες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο παγωτό και διαθέτουν τόσο τον μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και το δίκτυο πωλήσεων.

Πλεονεκτήματα
Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη και καταναλώνεται στο εξωτερικό, κυρίως από χορτοφάγους και όσους είναι αλλεργικοί στη σόγια. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες, είναι πλούσιο σε αργά σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και ιδιαίτερα εύπεπτο.

Στην Ελλάδα διατίθεται σε μικρές ποσότητες από καταστήματα βιολογικών προϊόντων και κυκλοφορεί σε γεύση βανίλια, κακάο και εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Συνήθως εισάγεται από το εξωτερικό και η κατανάλωσή του είναι πολύ περιορισμένη, παρότι η γεύση του δεν διαφέρει αισθητά από το κανονικό γάλα.

Η ιδέα για το παγωτό από γάλα ρυζιού ήρθε στον 22χρονο όταν άκουσε γι’ αυτό σε ένα αμερικανικό σίριαλ. Το συζήτησε με τους συμφοιτητές του και αποφάσισαν να συμμετάσχουν με αυτό το project στο εργαστήριο καινοτομίας και στον «1ο Διαγωνισμό Καινοτομικών και Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων», που διοργάνωσε η ΔΑΣΤΑ για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Διακρίσεις
Ξεχωριστές ιδέες στον διαγωνισμό

Μεταξύ των καινοτόμων ιδεών που ξεχώρισαν και θα βραβευτούν σήμερα είναι επίσης μία «Μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και τυποποίησης πολυτελούς ελαιολάδου εμπλουτισμένου με ευεργετικά βότανα Herboil», ένα διαδικτυακό σούπερ μάρκετ με διανομή στο σπίτι, μια ιστοσελίδα για διακοπές greekvacation.com. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα γίνει το πρωί στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο καινοτομίας με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, ενώ στη συνέχεια θα απονεμηθούν τα βραβεία.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.