Φωτιά και λάβρα είναι τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αποσταλούν τις επόμενες μέρες, λόγω των τεκμηρίων, του μειωμένου αφορολόγητου ορίου και των μειώσεων των εκπτώσεων των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα περιλαμβάνει πάνω από 200.000 φορολογικές δηλώσεις και ο φόρος που προκύπτει είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ή 1.000 ευρώ ανά δήλωση κατά μέσο όρο.

Οπως ανέφερε, το 65% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικές λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως η εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων. Ο κ. Θεοχάρης απέδωσε τους αυξημένους φόρους και στον τρόπο παρακράτησης που εφαρμόστηκε πέρυσι και ο οποίος δεν «παρακολούθησε» όλες τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και στα τεκμήρια. Δηλαδή ενώ μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από 12.000 σε 8.000 ευρώ, τον Ιούνιο του 2011 και κατόπιν στις 5.000 ευρώ, η παρακράτηση γινόταν, για ένα εξάμηνο με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, και κατόπιν με αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά στο φόρο θα καταλογιστεί με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Οσον αφορά την αποστολή των φορολογικών εντύπων, είπε ότι έχει αποσταλεί το 80% και απομένει ένα 20%, λόγω τεχνικών δυσκολιών, που πάντως αντιμετωπίστηκαν.

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα αρχίζει και η αποστολή των υπόλοιπων εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυτά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011.

Μπλοκάκια: διακοπή ή χαράτσι

Ο κ. Θεοχάρης, που συζήτησε χτες όλες τις εκκρεμότητες γύρω από τα φορολογικά θέματα και την πορεία των εσόδων, σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, ανέφερε ακόμα ότι θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και για τα «αδρανή μπλοκάκια» αν δε γίνει διακοπή εργασιών.

Ειδικότερα, είπε πως θα σταλούν επιστολές σε περίπου 240.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους 110.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις και 130.000 ήταν αδρανείς, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους και να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Οπως διευκρίνισε, οι επιτηδευματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών μπορούν να το κάνουν έως τις 6 Ιουνίου.

Ομως, διακοπή των εργασιών σημαίνει έλεγχο από την εφορία και, αν βρεθούν παρατυπίες, ο κίνδυνος επιβολής προστίμων είναι αυξημένος, ενώ το ύψος τους θα είναι πολλαπλάσιο του τέλους επιτηδεύματος.

Παρατάσεις

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών (λήγουν στις 15 Ιουνίου για μισθωτούς και συνταξιούχους) εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως έγραψε ο «Αγγελιοφόρος», δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία 15 Ιουνίου συμπίπτει με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή δόθηκαν νέες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά, παρατάθηκαν:

– Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες, κοινοπραξίες κ.λπ., ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληγε χτες, 25 Μαΐου, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου.

– Η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2011, για όλους τους υποκείμενους στο φόρο, μέχρι την 8η Ιουνίου. Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.