Ξαφνικό συναγερμό σε Ρωσία – Κίνα-Βρετανία προκάλεσε η θύελλα της Ευρωζώνης, δημιουργώντας νέα δεδομένα που αυξάνουν τις ευθύνες αλλά και τα διαπραγματευτικά ατού της χώρας μας.

«Το φτερούγισμα της πεταλούδας» από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ θα προκαλέσει οικονομικό και πολιτικό χάος στη Ρωσία αποσταθεροποιώντας την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας. Η πρόγνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ότι ο επικεφαλής του, Μιχαήλ Ντιμιτρίεβ, ανήκει στον κύκλο εξουσίας του Κρεμλίνου, διατελώντας μάλιστα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το διάστημα 2000-2004.

Ταυτόχρονα, μιλώντας σε συνέδριο στο Πεκίνο, ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ,Μουρταζά Σιγέντ, έκανε λόγο για πλήγμα στις κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. «Η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποστεί μεγάλο σοκ, που σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στην Κίνα», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος εκτιμώντας πάντως ότι η χώρα του έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διατηρώντας την αναπτυξιακή της δυναμική. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η Ευρώπη απορροφά το 18% των κινεζικών εξαγωγών, εύκολα κατανοεί κανείς τις ανησυχίες του αναπτυσσόμενου γίγαντα της Ανατολής για την ευρωπαϊκή θύελλα.

Στη Μόσχα εξάλλου, ο Ντιμιτρίεβ προειδοποίησε πως ένα ντόμινο καταστροφής στην ευρωζώνη, ύστερα από μια ελληνική αποχώρηση (σενάριο στο οποίο δίνει πιθανότητες 50%), θα προκαλέσει οικονομική κρίση στη Ρωσία εμποδίζοντας τον Πούτιν να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές ύψους 153 δισ. δολαρίων σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και στρατιωτικούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των πολιτικών αναταραχών και της καταστολής, με αποτέλεσμα η ομάδα εξουσίας γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο να χάσει τον έλεγχο!

Το οικονομικό πρόβλημα της Ρωσίας από μια κατάρρευση του ευρώ εντοπίζεται στην μείωση εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη (οι οποίες αποφέρουν το 50% των εσόδων της), καθώς και στην εντατικότερη φυγή κεφαλαίων. Ο Ντιμιτρίεβ αποκάλυψε ότι, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της, η Ρωσία πλήττεται από ευρείας κλίμακας εκροή κεφαλαίων προς το επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης, δηλαδή την Ευρωζώνη. Παρομοίασε μάλιστα την κατάσταση με «παρασκευή διατροφικών εφοδίων στο κέντρο μιας ατομικής έκρηξης».

Επιπλέον, η επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας ΟΑΟ Sberbank, Ξένια Γιουντάγεβα, πρόβλεψε ότι στο χειρότερο σενάριο η ρωσική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση 2,1% στον απόηχο ενός Grexit, με εκροή κεφαλαίων 95 δισ. δολάρια τον επόμενο χρόνο.

Αλλά και στη Βρετανία κυριαρχεί η ανησυχία για την συνοχή της ζώνης του ευρώ και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξαναγκαστεί σε έξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ευθέως πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά», τόσο στην βρετανική οικονομία, όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στρέφοντας τα βέλη του ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση του Βερολίνου, λέγοντας πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και πρέπει άμεσα να αλλάξει για να σταματήσει να υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη από το τωρινό τέλμα…

Ετοιμάζονται Ιταλοί και Φινλανδοί

Ενόσω καλά κρατεί η ευρωπαϊκή Βαβέλ γύρω από το ελληνικό ζήτημα, χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας, Βιτόριο Γκρίλι, και της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, αποκάλυψαν πως οι χώρες τους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, μολονότι επανέλαβαν την πάγια θέση υπέρ της ελληνικής παραμονής στο ευρώ. Το ότι συζητούνται τέτοια σχέδια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραδέχθηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μ. Νούναν, την ώρα που το στέλεχος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ε. Νοβότνι, χαρακτήρισε «απρόβλεπτες» τις «συνέπειες-σοκ» μιας ελληνικής εξόδου.

Το 2013

Η Citigroup προέβλεψε πως αυτό θα συμβεί στην αυγή του 2013, ενώ ο οίκος Fitch εκτίμησε πως ο περιορισμός ή μη της διάχυσης θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτικών.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε εξάλλου η πρόταση-βόμβα του στενού συνεργάτη του Ολάντ, Φιλίπ Αγκιόν, για βαθύτερο κούρεμα του χρέους Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας και για γερή χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ακόμη και εις βάρος της γερμανικής ανταγωνιστικότητας.

Προσώρας το Βερολίνο εξακολουθεί να κωφεύει στη βοή των γεγονότων, καθώς τόσο ηΑνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επανέλαβαν την αντίθεσή τους στα ευρωομόλογα.

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο + Πρώτο Θέμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.