Σοβαρό πλήγμα για την περιοχή  στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου – Ανάγκη η Περιφέρεια να επανεξετάσει την τουριστική της πολιτική…

Έντονα αφήνει τα σημάδια της και στην Ήπειρο η οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, ο τουρισμός αναμφίβολα θα μπορούσε να αποτελέσει  «ανάχωμα», αν δεν βρισκόταν κι αυτός σε κάμψη, όπως αποδεικνύουν οι μειωμένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, κυρίως απ’ το εξωτερικό.

Εξάλλου, αυτός είναι η… βαριά βιομηχανία μιας περιφέρειας με φτωχή κατά τ’ άλλα οικονομική ζωή, προικισμένης όμως απλόχερα σε φυσική ομορφιά και μνημεία.Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται πως η πολιτική που ακολουθείται σε επίπεδο Περιφέρειας και επιμέρους Περιφ/κών Ενοτήτων – Νομών «πάσχει» σοβαρά. Διαφορετικά οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα πιθανώς να ήταν πιο ευνοϊκά για την Ήπειρο, στην έναρξη τηςφετινής τουριστικής περιόδου.

Μείναμε χωρίς «Σημαίες»!
Μετά την είδηση λοιπόν για τις μειωμένες αφίξεις τουριστών απ’ το εξωτερικό το καλοκαίρι, κάτι που ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο, ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε χθες η περιοχή μας, αυτή τη φορά από τον διεθνώς αναγνωρισμένο κι έγκυρο θεσμό «Γαλάζια Σημαία 2012» που φέτος κυριολεκτικά μας προσπέρασε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια!

Έτσι, την στιγμή που για παράδειγμα η γειτονική μας Λευκάδα (βραβεύονται 7 ακτές της φέτος) και η Κέρκυρα (βραβεύονται 35 ακτές) όχι μόνο δεν χάνουν, αλλά αντιθέτως αυξάνουν τις «Γαλάζιες Σημαίες» στις παραλίες τους, στην Ήπειρο καμία ακτή δεν πληροί τα προβλεπόμενα αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, ποιότητας νερών, οργάνωσης και ασφάλειας, ώστε να αποσπάσει τη διεθνή αυτή διάκριση.

Πρώτα τα βασικά
Είναι σαφές λοιπόν ότι η τουριστική πολιτική στην Ήπειρο «χωλαίνει» σοβαρά, αφού οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, θα έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα από τα βασικά. Δηλαδή από την καθαριότητα των ακτών, την οργάνωσή τους (με αποδυτήρια, χημικές τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων κ.λπ.) και φυσικά την ασφάλεια όσων τις επιλέγουν για το μπάνιο τους (με ναυαγοσώστες). Οι παραλίες είναι εκείνες που φέρνουν κόσμο στην Ήπειρο τα καλοκαίρια και πρέπει να τις προστατεύουμε ως «κόρην οφθαλμού» και να φροντίζουμε για την ανάδειξή τους.

Ακόμα και σε τουριστικές εκθέσεις στις οποίες κατά καιρούς συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου η προβολή της περιοχής μας, με το επιχείρημα ότι έχει διεθνώς αναγνωρισμένες καθαρές και ασφαλείς ακτές, είναι ένα γερό «χαρτί» που μπορεί να αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Δρόμοι και σκουπίδια
Το ίδιο με τις παραλίες ισχύει φυσικά και για τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της περιοχής μας που, ενόψει καλοκαιριού πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστούν, ώστε να παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα στα μάτια των επισκεπτών, αν θέλουμε να μην φύγουν από την Ήπειρο με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Βέβαια, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό από σκουπίδια της Εθνικής Οδού προς Αντίρριο κι αυτό είναι σημαντικό, όχι όμως και αρκετό! Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους και στο εσωτερικό τον τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, με έμφαση στους δρόμους που οδηγούν προς τα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής.

Αρνητικές συνέπειες
Οι συνέπειες από το γεγονός ότι καμιά παραλία της Ηπείρου δεν βραβεύθηκε φέτος με «Γαλάζια Σημαία» αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, τουλάχιστον όσον αφορά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία που προγραμματίζουν να φέρουν το ερχόμενο καλοκαίρι γκρουπ επισκεπτών στην Ελλάδα για διακοπές. Κι αυτό γιατί για τους Ευρωπαίους και γενικότερα για τους ξένους τουρίστες, η ύπαρξη ή μη «Γαλάζιας Σημαίας» παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαδικασία επιλογής του τόπου όπου θα κάνουν τα μπάνια τους.

Κανείς δεν φρόντισε…
Βέβαια, ήδη από πέρυσι είχε γίνει γνωστό ότι η Ήπειρος, που είχε βραβευθεί για τέσσερις παραλίες της, θα έχανε δύο «Γαλάζιες Σημαίας», επειδή από τους επιθεωρητές του Προγράμματος που τις απονέμει είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις σε κριτήρια που αφορούν την καθαριότητά τους και την ασφάλεια των λουομένων!  Εκτός όμως από την Κυανή Ακτή και το Μονολίθι στην Πρέβεζα, τελικά η διάκριση χάθηκε και για την Λούτσα στο Δήμο Πάργας, καθώς και για την παραλία της Μέγας Άμμου στα Σύβοτα που πέρυσι είχαν βραβευθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς αρμόδιος στους δύο Νομούς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα κι ας υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα.

Πρώτα οι ακτές
Στην Πρέβεζα γίνεται από την τοπική Περιερειακή Ενότητα και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου μία μεγάλη προσπάθεια φέτος για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO (λεπτομέρειες σελίδα 8). Προσπάθεια που, αν τελικά ευοδωθεί, θα δώσει στην περιοχή ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του μνημειακού τουρισμού, καθώς η Νικόπολη θα προσελκύει πολύ περισσότερους επισκέπτες απ’ ότι σήμερα.
Όμως, η Πρέβεζα εκτός της Νικόπολης έχει και μοναδικές παραλίες, που αποτελούν διαχρονικά τον βασικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Πρόσφατα ο «Π.Λ.» καυτηρίασε το γεγονός ότι ακτές του γειτονικού Νομού, όπως αυτή στο Κανάλι δεν παρουσιάζουν την εικόνα που θα έπρεπε, αφού είναι γεμάτες σκουπίδια, δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία. Τελικά η υπόθεση με τις «Γαλάζιες Σημαίες» ήρθε να επιβεβαιώσει την άποψη περί περιβαλλοντικής υποβάθμισης των παραλιών μας.

Χωρίς ναυγοσώστες!
Όσο για την ασφάλεια των ακτών στην περιοχή της Πρέβεζας κι εδώ τα πράγματα είναι… σκούρα, αφού λόγω αναστολής των προσλήψεων εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν ναυαγοσώστες σε ακτές όπως το Μονολίθι, η Κυανή Ακτή, ο Βράχος κ.λπ.. Και πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς ναυαγοσώστες καμία παραλία δεν δικαιούται «Γαλάζια Σημαία»!

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Τα ίδια ισχύουν και για την Π.Ε. Θεσπρωτίας. Με επίκεντρο τα Σύβοτα όλη η περιοχή δέχεται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ξένους τουρίστες, κυρίως από την γειτονική Ιταλία. Οι οποίοι επίσης επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους κοντά σε ακτές με «Γαλάζια Σημαία». Φέτος, με την αφαίρεση του συγκεκριμένου βραβείου από την Λούτσα κοντά στην Πάργα και τη Μέγα Άμμο χάνεται ένα σημαντικό πλεονέκτημα και για τα Σύβοτα και για την ευρύτερη περιοχή.

www.proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.