Η τιμή της μετοχής βαίνει συνεχώς μειούμενη

To Facebook απογοητεύει στο χρηματιστήριο

Ανησυχίες προκαλεί στους επενδυτές η απογοητευτική πορεία της μετοχής του κοινωνικού δικτύου Facebook που έκανε την όχι και τόσο εντυπωσιακή είσοδό του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Παρασκευή 18 Μαΐου. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αναζήτηση ευθυνών για την εξέλιξη της μετοχής καθώς η τιμή της σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου συνεχίζει την καθοδική της πορεία και έκλεισε χθες στα 31 δολάρια, περίπου 18% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης (38 δολ.).

Πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν τις ευθύνες για την πορεία της μετοχής τόσο στη βασική ανάδοχο Morgan Stanley, όσο και στο ίδιο το Facebook για το γεγονός ότι «πλημμύρισαν» την αγορά με υπερβολικά υψηλό αριθμό μετοχών. Λίγες μέρες πριν από τη δημόσια προσφορά, η Facebook είχε ανακοινώσει την αύξηση των μετοχών που διέθετε μέσω του IPO κατά 25%.

«Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες που προσέφεραν υπηρεσίες αναδόχου», σημειώνεται στη Wall Street Journal, καθώς το μέγεθος της προσφοράς «θα έπρεπε να ήταν κατά 50% μικρότερο από ό,τι τελικά ήταν, και η τιμή θα είχε κλείσει στα 45 δολάρια».

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Reuters, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ (FINRA), Ρίτσαρντ Κέτσαμ, οι ρυθμιστικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Morgan Stanley παρείχε αρνητικά νέα σε θεσμικούς επενδυτές λίγες ημέρες πριν από το IPO. Αναλυτές αποδίδουν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Morgan Stanley τη μεγάλη υποχώρηση 10,99% που πραγματοποίησε η μετοχή της Facebook κατά τη δεύτερη μέρα της διαπραγμάτευσής της, τη Δευτέρα, την οποία ολοκλήρωσε στα 34,03 δολάρια.

Οι αναλυτές υπολόγισαν πως η πορεία της μετοχής της Facebook κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις οδήγησε σε ζημίες ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στην περιουσία του ιδρυτή της ιστοσελίδας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Πλέον, η περιουσία του 28χρονου διευθύνοντος συμβούλου του Facebook διαμορφώνεται στα 17,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Βέβαια όλοι επισημαίνουν ότι είναι λίγο νωρίς για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα και ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μια μετοχή να μην έχει τόσο καλή πορεία στην αρχή και στη συνέχεια να “στρώνει”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.