Η συμφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά φέρνει ανακατατάξεις και καραμπόλες στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα τριών στενών συνεργατών της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε εκλόγιμες θέσεις και μένει η τυπική επιβεβαίωση με την ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου μετά τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στα Χανιά, πρώτος στη λίστα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (ΔΗ.ΣΥ.) και μετά οι εκλεγμένοι της 6ης Μαΐου ο Μανούσος  Βολουδάκης, ο Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο Κωνσταντίνος Γυπάρης ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στην Ηλεία (στο νομό καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις) όπου η Ν.Δ. κέρδισε δύο έδρες: τη μία ο Κώστας Τζαβάρας και τη δεύτερη η Διονυσία Αυγερινοπούλου. Ο Γιώργος Κοντογιάννης (ΔΗ.ΣΥ.) θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση, μετά τον κ. Τζαβάρα.

Όσον αφορά τις ανακατατάξεις, οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο Ηράκλειο Κρήτης η Ν.Δ. αν και τώρα έχει κερδίσει τρεις έδρες στις επόμενες εκλογές θα μετρά δύο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυξήσει τα ποσοστά του και θα αποσπάσει τη μία γαλάζια μέχρι σήμερα έδρα. Σημειώνουν επίσης ότι στην κάλπη της 6ης Μαΐου, η Ν.Δ. δεν κατόρθωσε να «πιάσει» το εκλογικό μέτρο ωστόσο κέρδισε τις τρεις έδρες σαν «μπόνους» πρώτου κόμματος.

Στα Χανιά, δεν αναμένεται να υπάρξει ανατροπή ως προς τον αριθμό των εδρών αλλά καραμπόλα μεταξύ των προσώπων: η Ν.Δ. είχε τρεις έδρες και θα τις διατηρήσει, ωστόσο θα χάσει την έδρα του ο τρίτος γαλάζιος βουλευτής μετά την τοποθέτηση του  κ. Μαρκογιαννάκη. Έκπληξη θα είναι αν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει σε τέτοια ποσοστά τη δύναμή του, ώστε να περιορίσει τη δύναμη της Ν.Δ. κατά μια έδρα.

Στην Ηλεία, η Ν.Δ. κέρδισε δύο έδρες (τη μία την πήρε από τις λεγόμενες αδιάθετες του εκλογικού νόμου) όπου επίσης όχι μόνο δεν αναμένεται ανατροπή αλλά οι εκλογικοί αναλυτές θεωρούν πιθανό -εφόσον περιοριστεί η δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής- να κερδίσει μία ή και δύο επιπλέον έδρες.

Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους συμβολισμού αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπου στην κάλπη του Μαΐου ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ακλουθούσαν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Μιχελάκης. Για την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να κερδίσει τέταρτη έδρα η Ν.Δ. στο Επικρατείας θα πρέπει το ποσοστό της πανελλαδικά να είναι τουλάχιστον 28%.

Ελεύθερος Τύπος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.