«Έπεσε» το σάιτ του υπ. Παιδείας – Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη

Πανελλαδικές: Θέμα για την Τέχνη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Το πανανθρώπινο μήνυμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και την έκφρασή του, όπως μεταλαμπαδεύτηκε, στη σύγχρονη ζωή επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για την πρώτη μέρα – σήμερα Δευτέρα – των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν, όπως κάθε χρόνο, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το κείμενο που διάλεξε η Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας αποτελεί απόσπασμα από το έργο της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός Προσεγγίσεις», όπου αναφέρεται:

«Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα του νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στο συνάνθρωπο…».

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε περίληψη του κειμένου, η οποία βαθμολογείται με 25 μονάδες, και ανάπτυξη 500-600 λέξεων, η οποία βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Το κείμενο της κυρίας Αρβελέρ κρίνεται από εκπαιδευτικούς ως ιδιαίτερα απαιτητικό, με πολλές μεταφορικές εκφράσεις και έννοιες αφηρημένες, αναμένεται κατά συνέπεια ότι δυσκόλεψε τους μέτριους μαθητές, ειδικά στην περίληψή του, που ζητήθηκε.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως λένε φιλόλογοι που μίλησαν στο «Βήμα», οι παρατηρήσεις ήταν κατανοητές και βατές, με ελάχιστα απαιτητικά σημεία. Όπως εκτιμάται, ευνοούνται πιθανότατα οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, καθώς μέρος των ερωτημάτων μπορούσε να απαντηθεί πιο εύκολα από μαθητές με το δικό τους θεωρητικό υπόβαθρο.

Τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων, ενώ σε όποια υπήρξε καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πολλές οι σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας από το πρωί έχει «πέσει» και οι ενδιαφερόμενοι για την ώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις επίσημες πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Α.Κιάου: Εχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων

Η υπουργός Παιδείας, κυρία Αφροδίτη-Ευφροσύνη Κιάου, επισκέφθηκε το πειραματικό σχολείο Αγίων Αναργύρων για να ευχηθεί καλή επιτυχία στους υποψήφιους για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η κυρία Κιάου δήλωσε ότι ένιωσε ξανά σαν μαθήτρια κατά την επίσκεψη της στο σχολείο, διαβεβαίωσε τις οικογένειες των υποψηφίων ότι όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις και έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ότι οι εξετάσεις θα λήξουν μέσα στον Ιούνιο. Επίσης επανέλαβε ότι ζητήθηκε τα σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα που θα χρησιμοποιηθούν ως βαθμολογικά κέντρα,  να μη δεσμευθούν για τις εκλογές, προκειμένου να μη σταματήσει η διαδικασία βαθμολόγησης.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Μαΐου με τα μαθήματα γενικής παιδείας της Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Ιστορίας.

Στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν περίπου 110.000 υποψήφιοι που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις που διατίθενται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.