ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΝΗΣ

Κάθε χρόνο την 19η Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Η 19η Μαΐου, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού επειδή την ημέρα εκείνη, στα 1919, ο Κεμάλ έφτασε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία φάση της σφαγής. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 350.000.

Η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αν και η αναγνώριση αυτή αποτελεί μεν δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό, και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη, ωστόσο παραμένει αναγκαία η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτή η επέτειος μας δίνει δυνατά μηνύματα αντίστασης και αλληλεγγύης. Η ιστορία δεν παραγράφεται, η ιστορική μας γνώση, πρέπει να αποτελέσει φάρο που θα μας καθοδηγήσει για ένα καλύτερο αύριο. Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, η έννοια του Έθνους αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα. Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και ταυτόχρονα τονώνει την εθνική μας συνείδηση. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό την ιστορική μνήμη και συνείδηση, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.

Τιμούμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκπληρώνοντας ένα εθνικό και ιστορικό καθήκον.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών,

Γεώργιος Δασταμάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.