Μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης αμηχανίας, αλλά και αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου, ορκίστηκε η νέα Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαίου

Η Βουλή των δύο ημερώνΠρόκειται για την πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, καθώς αύριο Παρασκευή αναμένεται να διαλυθεί μετά και την (τυπική) εκλογή του νέου προεδρείου.

Στο κατάμεστο Κοινοβούλιο, όπου είχαν εισρεύσει εκτός των νεοεκλεγέντων βουλευτών συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων στην χώρα μας κ.ά., το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην στάση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να τηρήσουν μια συμπεριφορά χωρίς ακρότητες. Οι «χρυσαυγίτες» βουλευτές εισήλθαν όλοι μαζί στο κτίριο του Κοινοβουλίου, φανερά αμήχανοι και σαστισμένοι από το κλίμα που επικρατούσε και το πρωτόγνωρο για τους ίδιους κοινοβουλευτικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ενταχθούν και πήραν τις θέσεις τους πίσω από τα έδρανα της ΝΔ στην πρώτη πτέρυγα της αίθουσας της Ολομέλειας. Πολλοί έσπευδαν να τους φωτογραφίσουν με τα κινητά τους ενώ οι φακοί των φωτορεπόρτερ τους «παρακολουθούσαν» σε κάθε τους κίνηση την ώρα που ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος κατά την έναρξη της τελετής πλησίασε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους χαιρέτησε έναν προς έναν, εκτός του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής» κ. Ν. Μιχαλολιάκου, τον οποίο ωστόσο χαιρέτησε αργότερα την ώρα του αγιασμού. Ο μόνος πάντως που πλησίασε και συνομίλησε με τον αρχηγό των «χρυσαυγιτών» ήταν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Γιακουμάτος, ενώ τον μόνο υπουργό που πλησίασε ο κ. Μιχαλολιάκος για να τον χαιρετήσει ήταν ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φρ. Φράγκος.

Προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής και αντιπρόεδρος της απελθούσης Βουλής κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος αφού έκανε γνωστό στο Σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν το δικαίωμα να κατέρχονται σε δυο εκλογικές περιφέρειες, κάλεσε στο προεδρείο τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές για να αναλάβουν χρέη προσωρινών γραμματέων. Ένας από αυτούς, ο κ. Χρ. Δήμας, υιός του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Στ. Δήμα, ο οποίος παρέστη στην τελετή, ανέλαβε να οδηγήσει στην αίθουσα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τον αγιασμό, ενώ όταν οι ιερείς έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου και οι παριστάμενοι στα θεωρεία σηκώθηκαν όρθιοι.

Ωστόσο, όταν ορκίστηκαν αργότερα οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, οι «χρυσαυγίτες» βουλευτές επέλεξαν να μην σηκωθούν από τα έδρανά τους, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Όλοι περίμεναν με αγωνία να δουν τι θα γίνει κατά τον αγιασμό. Ο κ. Ιερώνυμος προχώρησε προς τους αρχηγούς των κομμάτων κρατώντας τον σταυρό και την αγιαστούρα. Αρχικά πλησίασε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, που δίπλα του καθόταν ο γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας και ο γραμματέας της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζος, ακολούθως τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο που δίπλα του είχε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ την ώρα εκείνη έσπευσε από τα πίσω έδρανα της πτέρυγας του ΠαΣοΚ, όπου έχουν τοποθετηθεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Π. Καμμένος για να ασπαστεί τον σταυρό και να φιλήσει το χέρι του αρχιεπισκόπου, μαζί και δυο βουλευτές του, οι κυρίες Έλενα Κουντουρά και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Στο σημείο αυτό και μετά από παραίνεση της συζύγου του, εκλεγμένης βουλευτού κυρίαςΕλένης Ζαρούλια η οποία έψελνε το Χριστός Ανέστη, έσπευσε προς τον κ. Ιερώνυμο και ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» ο οποίος φίλησε το χέρι του και τον σταυρό, ενώ ο αρχιεπίσκοπος τον άγιασε στο κεφάλι. Το ίδιο έπραξε και με τον κ. Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου καταλαμβάνουν πλέον μια ολόκληρη πτέρυγα. Αν και ο κ. Τσίπρας δεν έσκυψε να ασπαστεί τον σταυρό, έκανε μια ελαφρά υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού και έτεινε το χέρι προς τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος τον άγιασε στο κεφάλι, ενώ δεν πλησίασε καν, όπως συμβαίνει πάντα, προς την πτέρυγα του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον είχε και η ορκωμοσία. Το χέρι σήκωσαν κανονικά με τα τρία δάχτυλα ενωμένα, κατά την γνωστή πρακτική και οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» αν και ορισμένοι εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν (και) στην «πατρογονική θρησκεία» (Δωδεκάθεο), ενώ από τα έδρανα της Αριστεράς το χέρι για να δώσουν τον θρησκευτικό όρκο ύψωσαν η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), ο κ. Εμ. Γλέζος αλλά και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι κκ. Αλ. ΜητρόπουλοςΕυ. ΑποστόλουΠ. Κουρουμπλής και η κυρίαΣοφία Σακοράφα), ενώ από την ΔΗΜΑΡ το χέρι ύψωσαν οι κκ. Ι. ΜιχελογιαννάκηςΙ. ΠανούσηςΟδ. Βουδούρης και η κυρία Κατερίνα Μάρκου.

Ο μόνος που αρνήθηκε να παραστεί στην διαδικασία της ορκωμοσίας διαμαρτυρόμενος για την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην Βουλή, ήταν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης.

Όταν ολοκληρώθηκε η τελετή, ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους «ό,τι το καλύτερο και ό,τι το συμφερότερο». Ακολούθως, οι νέοι βουλευτές προσήλθαν στις υπηρεσίες της Βουλής για να εγγραφούν στο μητρώο, ενώ στους διαδρόμους πλήθος κόσμου συνωστιζόταν να φωτογραφηθεί με τους μόλις δυο ημερών εθνικούς αντιπροσώπους.

Πάντως δεν αναμένεται να λάβουν χρήματα, καθώς μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θα έπρεπε να πληρωθούν έστω για το δεκαπενθήμερο που είναι βουλευτές (από την ημέρα που εξελέγησαν μέχρι τη διάλυση της Βουλής), ο απελθών Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος πήρε την πρωτοβουλία και έπειτα από σχετική συνεννόηση με τα κόμματα δεν θα καταβληθεί το μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης που τους αναλογεί.

Όσον αφορά το νέο προεδρείο της Βουλής που θα εκλεγεί αύριο, Παρασκευή, η ΝΔ ως πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, θα προτείνει για νέο Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Πολύδωρα και για τους τρεις αντιπροέδρους τους κκ. Ι. ΤραγάκηΣπ. Ταλιαδούρο καιΑθ. Νάκο. Προτάσεις για τον νέο Πρόεδρο μπορούν να υποβάλλουν και τα άλλα κόμματα, τα οποία θα προτείνουν και τους αντιπροέδρους τους (εκτός της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.