«Απρόβλεπτες οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν τις «δραματικές εξελίξεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, από το «ελληνικό μέτωπο», εστιάζοντας στο ότι η Ελλάδα, που πλέον βαδίζει προς νέες εκλογές με «αβέβαιο αποτέλεσμα», απειλεί πια ευθέως την ισορροπία στην Ευρωζώνη.

Πέρα όμως από τις ανταποκρίσεις των Μέσων Ενημέρωσης, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις επιφανών αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων, που στην πλειονότητά τους συμφωνούν πως μια κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα ήταν «απλή υπόθεση», αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο «απρόβλεπτων συνεπειών στην ευρωπαϊκή, αμερικανική και παγκόσμια οικονομία»…

Μάλιστα είναι τέτοιος ο προβληματισμός και τα σενάρια που χρήζουν ανάλυσης και «προετοιμασίας», ώστε να ανάγεται πια η Ελλάδα ως ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής των G8, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, στις 18 και 19 Μαΐου. Όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας και συνεπακόλουθα της Ευρώπης «θα μπορούσε να αναστείλει την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ»!

Σε επίπεδο αναλυτών πάντως οι περισσότερες «πρώτες αντιδράσεις» στο νέο και τελικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης στην Αθήνα είχαν να κάνουν με την «αυξημένη πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Είναι ενδεικτική η τελευταία δήλωση του κ. Bill Gross, ισχυρού άνδρα της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα μας «σοβαρή εστία μικροβίων για τις αναπτυγμένες οικονομίες» και στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε, σχολιάζοντας την άνοδο των ποσοστών των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα: «Ο Μαρξ πέθανε…».

Λιγότερο κυνικός αλλά εξίσου προβληματισμένος εμφανίζεται ο κύριος Fredrik Erixon, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών. Δηλώνει πως η δεύτερη εκλογική μάχη στην Ελλάδα σπρώχνει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

Ήδη αρκετές εταιρείες και αναλυτές έκαναν από ημέρες τώρα λόγο για την «υπόθεση Grexit», τουτέστιν για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αλλά τώρα, σε δεύτερη ανάγνωση, όλοι φοβούνται πως μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο, μια διάχυση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank κ. Jim Reid, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα «δείξει πόσο λανθασμένη είναι η άποψη περί ακλόνητης συνοχής της Ευρωζώνης και της ΕΕ». Κάτι που θα αποτελέσει πρώτης τάξης ευκαιρία και αφορμή για να ενταθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόσο κατά του ευρώ, όσο και κατά των υπολοίπων προβληματικών χωρών της Ένωσης …

Ανάλογη η εκτίμηση και της JPMorgan, που σημειώνει πως το άμεσο κόστος – για την υπόλοιπη Ευρώπη – μιας αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ θα κυμανθεί από 240 έως και 395 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν οι Ευρωπαίοι να αποκρούσουν τώρα πια την κρίση εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Intesa Sanpaolo Enrico Cucchiani.

Για να κλείσει τον κύκλο των «ζοφερών προβλέψεων» ο γενικός διευθυντής για την Ευρώπη της Nomura κ. Piers Le Marchant: «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως οι επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, η ‘μόλυνση’ θα εκτιναχθεί σαν μπάλα κανονιού μέχρι την Ισπανία…»

Παναγιώτης Γκρουμούτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.