Μαύρος καπνός από το Προεδρικό – Την Τετάρτη ορίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με κυβέρνηση Πικραμμένου ξανά σε εκλογέςΣε ναυάγιο κατέληξε η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια. Στις 16.00 οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να αποχωρούν από τη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν δηλώσεις πλην του κ. Καμμένου ο οποίος δήλωσε: «Οι δυνάμεις του μνημονίου εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό και προτιμούν να υπηρετούν τους δανειστές».

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στις 13.00 θα γίνει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών με σκοπό τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές το πιθανότερο στις 10 Ιουνίου. Πιθανότερη λύση για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος.

Το απόγευμα της Τρίτης θα υπάρξει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τις διαβουλεύσεις των αρχηγών.

Το χρονικό της σύσκεψης

Ο σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων, με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη αποτελεί το τελευταίο χαρτί, το οποίο αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας.

Μία τελευταία προσπάθεια, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού σε αυτή τη σύσκεψη αρνήθηκε να προσέλθει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δεν εκλήθη η Χρυσή Αυγή, διαφωνεί ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Φ. Κουβέλης και οι κκ. Αντ. Σαμαράς, Π. Καμένοςκαι Ευ. Βενιζέλος συμφωνούν μεν αλλά υπό όρους. Εντονη είναι η δυσαρέσκεια του κ. Παπούλια για τη μη εξεύρεση λύσης μέχρι στιγμής από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συνεδρίαση άρχισε με έξι λεπτά καθυστέρησης. Ο κ. Παπούλιας ξεκίνησε λέγοντας προς τους πολικούς αρχηγούς ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Χαρακτηριστική του κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί ήταν η δήλωση του κ. Βενιζέλου ο οποίος προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο και όταν ρωτήθηκε αν σήμερα θα είναι μία καλή ημέρα απάντησε: «Μόνο ο Θεός το ξέρει».

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το non paper.

«Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκάτσιες ούτε με μεθόδους χθες», είπε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε ότι κατέθεσε την πρότασή του με επτά σημεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση, συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια προσήλθαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι προσπάθειες της Δευτέρας

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε λέγοντας όμως ότι οι προσωπικότητες θα πρέπει να είναι πολιτικές και όχι τεχνοκράτες, ενώ ο κ. Βενιζέλος άναψε το πράσινο φως, χαρακτηρίζοντας μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως «λύση ανάγκης».

Ο κ. Κουβέλης πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων θα αποτελούσε «ήττα της πολιτικής».

Σήμερα αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς όλες τις πλευρές, ώστε να βρεθεί λύση, να υπάρξει δηλαδή μία κυβέρνηση που μπορεί να στηριχθεί από τα τέσσερα κόμματα, ώστε να δοθεί τέλος στην αστάθεια αλλά και στην ακυβερνησία, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας παραμένουν ελάχιστες.

Την ίδια ώρα η Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά και των διμερών επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς να προκύπτει τίποτα νέο που δεν ήταν γνωστό, πέραν των πρακτικών της συνάντησης του κ. Παπούλια με τον κ. Καμμένο, στα οποία προκύπτει ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρέδωσε πράγματι επιστολή (στη Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας) με τις θέσεις του κόμματός του και τα επτά σημεία που θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει κυβέρνηση.

Τις θέσεις του αυτές ο κ. Καμμένος ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βάσει του εθνικού σας ρόλου να τις διαβιβάσετε στους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς».

Από τα πρακτικά εκείνο που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας και ίσως αποτελεί και την πλέον κρίσιμη πτυχή της διαδικασίας των διαβουλεύσεων είναι το σημείωμα του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου προς τον κ. Παπούλια, στο οποίο περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τα ταμειακά αποθέματα και μέχρι πότε αυτά επαρκούν, τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι το σημείωμα του Πρωθυπουργού (ή επιστολή για άλλους) απευθύνεται στον ίδιο και αυτός είναι και ο λόγος που δεν το ενεχείρισε και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Τους το έδωσε απλώς να το διαβάσουν, να ενημερωθούν και όχι να το κρατήσουν αποφεύγοντας παράλληλα να τους το διαβάσει ο ίδιος προφανώς για να μη γραφτεί στα πρακτικά.

Τέρενς Κουίκ: «Δεν αναγνωρίζουμε το χαρτί»
«Ο κ. Καμμένος και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς εξήγησε και τα είπε, ότι τέτοιο χαρτί δεν ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και όχι μόνον αυτό. Είπε, επίσης, και παρακαλώ διαβάστε τα πρακτικά, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, από κανένα διάλογο δεν προκύπτει ότι τέτοιο χαρτί έγινε αντικείμενο συζήτησης» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Τέρενς Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Καμμένος είπε πως θα στείλει «με συστημένη επιστολή» τις θέσεις του, αν και στα πρακτικά αναγράφεται πως «θα δώσει τον κατάλογο των θέσεών του με επιστολή στη Γραμματεία της Προεδρίας».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρέδωσε το πρόγραμμα του κόμματος «με σπιράλ». Πάντως ο κ. Παπούλιας παρέδωσε στους αρχηγούς που ακολούθησαν μετά τον κ. Καμμένο τις θέσεις του -όπως προκύπτει και από τα πρακτικά- όπου όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ υπάρχει και το επίμαχο σημείωμα.

Εκτίμησε πως «κάποιοι θέλουν με αυτή τη μέθοδο να τον κάψουν. Να παίξουν όπως θέλουν στα δικά τους τα γήπεδα. Και δεν αναφέρομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μακριά από μένα».

Ο κ. Κουίκ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάθισαν στη Γραμματεία της Προεδρίας Δημοκρατίας να σύνταξαν ένα κείμενο και να το έστειλαν προς τα έξω. Το πώς αυτό το έγγραφο έφτασε στα χέρια της Προεδρίας κι από κει και πέρα η Προεδρία το διένειμε… Εμείς επιμένουμε και μένουμε πάνω στα επίσημα πρακτικά. Διότι scripta manent. Ό,τι λέγεται, αυτό καταγράφεται. Κι αυτό που καταγράφεται είναι και το επίσημο».

Ο κ. Κουίκ, συμπλήρωσε πάντως πως «τέτοιο χαρτί δεν έχει φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον πρόεδρό μας. Τέτοιο χαρτί δεν το αναγνωρίζουμε. Καταρχήν δεν έχει υπογραφή. Υπάρχει περίπτωση να φύγει χαρτί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τον πρόεδρο τον Πάνο Καμμένο και να πάει στην Προεδρία χωρίς να ζητήσουμε αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να έχει συνοδευτική επιστολή, χωρίς να είναι υπογεγραμμένη;». Ο κ. Κουίκ ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα και ο φάκελος που εστάλη η επιστολή.

Νίκος Χασαπόπουλος

Επιμένει η Προεδρία της Δημοκρατίας για τα έγγραφα Καμμένου«Το κείμενο κοινοποιήθηκε στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων»
Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις 13.5.2012 στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Παπούλια ένα κείμενο με τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το οποίο περιείχε διάφορα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με παράκληση του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το κείμενο αυτό κοινοποιήθηκε στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.