17 ΧΡΟΝΙΑ από την  13η Μαΐου του 1995

litaneia seismos 1995-kozanh (3)Μνήμες του καταστροφικού σεισμού ξαναζωντάνεψαν στην Κοζάνη, δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή με 6,6 Ρίχτερ, κατεδαφίζοντας ολόκληρα χωριά και προκαλώντας τρόμο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η δήμαρχος Βοΐου, η οποία επισημαίνει ότι 17χρόνια μετά οι πολίτες των οικισμών της περιοχής, όμηροι μέσα στα κοντέινερς, ζουν με τα Ρίχτερ της ανακολουθίας των υπευθύνων, περιμένοντας λύση.

Με αφορμή την 17η επέτειο από την ημέρα του σεισμού της 13ης Μαΐου 1995, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 13 Μαΐου στην Κοζάνη ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ζιδανίου γύρω από τον μητροπολιτικό ναό παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, δημοτικών και λοιπών αρχών, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σεισμό της 13ης Μαΐου 1995 επιτελέστηκε σημαντικό έργο ανασυγκρότησης της περιοχής και αναγέννησής της μέσα από τα συντρίμμια. Η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων προχώρησε ικανοποιητικά. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι 17χρόνια μετά, οι υπερήλικες κάτοικοι 8-9 χωριών του Βοΐου, παραμένουν ξεχασμένοι από την πολιτεία και από τους τοπικούς φορείς. Η μετεγκατάσταση των οικισμών σε ενιαία περιοχή κοντά στη Νεάπολη, παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε ποτέ και ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, ενώ οι ηλικιωμένοι κάτοικοι σιγά – σιγά φεύγουν από τη ζωή ο ένας μετά τον άλλον, με το παράπονο ότι η πολιτεία παρά τις πάμπολλες υποσχέσεις δεν τους έφτιαξε το δικό τους σπίτι.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με δύο οικισμούς στο νομό Γρεβενών.

Η δήμαρχος Βοΐου
Ειδικά, για τους σεισμοπαθείς οικισμών της Νεάπολης, η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «17 χρόνια μετά οι συμπολίτες μας ζητούν το αυτονόητο», επισημαίνει: «Πέρασαν κιόλας 17 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 13ης Μάη του 1995 και οι μνήμες όλων μας είναι ακόμα ζωντανές, από εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες πληγές εκείνων των ημερών, ορθοποδήσαμε και βρήκαμε ξανά το κουράγιο για να δημιουργήσουμε όσα καταστράφηκαν τότε.

Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να είμαστε ήσυχοι στη συνείδησή μας καθώς υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που ζουν πληγωμένοι από εκείνη τη μέρα. Ζουν με τις υποσχέσεις και την αναλγησία της πολιτείας, που τους κρατά για 17 ολόκληρα χρόνια υπό ομηρία, μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τις αναλογούν. Δεκάδες οικογένειες στους οικισμούς της Νεάπολης του Δήμου Βοΐου, περιμένουν τη μετεγκατάσταση που έμεινε στα χαρτιά, περνώντας καλοκαίρια και χειμώνες μέσα σε κοντέινερ.

Τα 17 χρόνια είναι πολλά. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες υποσχέσεις. Οι συμπολίτες μας συνεχίζουν να ζουν με τα ρίχτερ της ανακολουθίας των υπευθύνων, περιμένοντας λύση. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να δουν επιτέλους σοβαρά το θέμα της μετεγκατάστασης καθώς δεν αρκεί να χαρακτηριζόμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στους πολίτες της αναλόγως».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Ο σεισμός (http://www.eaps.gr/)
13 Μαρτίου 1995. 11.47. Μια πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τους κατοίκους των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές. Τραυματίστηκαν μόνο 12 άνθρωποι. Η ίδια τύχη όμως δεν συνόδευσε και τις οικοδομές. Στον Νομό Κοζάνης, κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Χρώμιο, Δαφνερό, Ρύμνιο κ.α.), ενώ στο Νομό Γρεβενών 2523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.