Ένα από τα μεγαλύτερα έπη του ελληνικού μπάσκετ γράφτηκε από τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη! Τα απίστευτα «μωρά» του Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψαν από το -19 μέσα σε ένα δεκάλεπτο, νίκησαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61 στον τελικό του Final 4 και κατάκτησαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους την κούπα!

Απίστευτα πράγματα στα τελευταία λεπτά του αγώνα από τους Πειραιώτες που είχαν φυλάξει για το φινάλε την μεγαλύτερή τους υπέρβαση. Όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο από την ρωσική ομάδα, διέψευσαν για μία ακόμα φορά όλα τα προγνωστικά και με αντεπίθεση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε Final 4, έφτασαν στην νίκη και ανέβηκαν ξανά στο κορυφαίο σκαλί της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1997.

Ο Γιώργος Πρίντεζης σχεδόν στην εκπνοή σκόραρε με παλικαρίσια ενέργεια και διαμόρφωσε το τελικό 62-61. Εκπληκτική εμφάνιση από τον Κώστα Παπανικολάου (18 π) και τον Βασίλη Σπανούλη (15 π) που ανάγκασαν τα ακριβοπληρωμένα «αστέρια» των Ρώσων να φύγουν με σκυμμένα κεφάλια από την «Σινάν Ερντέν».

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

ΤΣΣΚ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10 ριμπάουντ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσι, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

 

«Θρύλε θεέ μου Ολυμπιακέ μου»

(Photo: Action Images)

«Θρύλε θεέ μου Ολυμπιακέ μου» είναι η ουρανομήκης ιαχή που σχίζει τον ουρανό της Κωνσταντινούπολης όπου οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το δεύτερο Euroleague, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης μετά τη Ρώμη το 1997 με προπονητή και πάλι τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που έκανε το 2 στα 2 με την ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού.

Οι μπέμπηδες του Σέρβου έγιναν αυτό το βράδυ της Κυριακής άνδρες πετυχαίνοντας ένα αθλητικό θαύμα κόντρα στο απόλυτο φαβορί, ήδη από τον περασμένο… Οκτώβριο!!! για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Kόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Οι Ρώσοι έφυγαν μπροστά μέχρι και 19 πόντους, αφού κυριαρχούσαν στον αέρα με τον Ολυμπιακό να μην έχει σέντερ. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν πολύ καλή άμυνα από την αρχή του αγώνα περιορίζοντας τα ατού των Ρώσων.

Όμως δεν ήταν εύστοχοι στην επίθεση αφού έκαναν πολλά λάθη, έχαναν τα ριμπάουντ και δεν μπορούσαν να πάνε την μπάλα κοντά στο καλάθι.

Ο Ίβκοβιτς έπαιξε νωρίς το χαρτί του Λάζαρου Παπαδόπουλου προκειμένου να δυναμώσει στον αέρα την ομάδα όμως δεν του βγήκε. Οι δύο αντίπαλοι πήγαν στο ημίχρονο με τους Ρώσους να προηγούνται με 13 πόντους διαφορά 34-20.

Το τρίτο 10λεπτο η ΤΣΣΚΑ άνοιξε τη διαφορά στους 19 πόντους στο 28’. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.52’ πριν το τέλος του τρίτου 10λέπτου ο Ίβκοβιτς είχε χρησιμοποιήσει 11 παίκτες και είχαν σκοράρει μόνο οι τρεις, Σπανούλης 13, Παπανικολάου 12 και Άντιτς 7!

Και εκεί που όλοι περίμεναν απλά να τελειώσει ο χρόνος για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έριξε μέσα τα Ελληνόπουλα.

Τα τρίποντα του Σλούκα και του Μάντζαρη σήμαναν την αντεπίθεση των ερυθρολεύκων χωρίς να βρίσκονται στο παρκέ οι δύο κορυφαίοι ερυθρόλευκοι του τελικού, ο Σπανούλης με τον Παπανικολάου.

Η διαφορά μειώθηκε στους πέντε πόντους, οι Ρώσοι την ξανάνοιξαν στους επτά και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα “έσπαγε” ψυχολογικά η πιτσιρικαρία των ερυθρολεύκων, εκείνοι έδειξαν ότι έχουν μέταλλο πρωταθλητή και κατάφεραν να πετύχουν το ΘΑΥΜΑ κερδίζοντας στην τελευταία επίθεση με καλάθι του Πρίντεζη.

Είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στην σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και την έκανε ο Ολυμπιακός με μία νεανική ομάδα και τον «Σοφό» Ντούντα στον πάγκο. Ο Ίβκοβιτς έγινε ο γηραιότερος τεχνικός που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο μοναδικός παίκτης που αναδείχθηκε MVP σε Final Four με δύο διαφορετικές ομάδες της ίδιας χώρας.

Τρίτο Final Four τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεύτερος τελικός τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Ολυμπιακός ήρθε για να μείνει…

Κώστας Παπανικολάου: “Δεν σταματάμε πουθενά”

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με ενέργεια, δύναμη και άστρο, σύμφωνα με τον Κώστα Παπανικολάου που φανερά ενθουσιασμένος μίλησε στην Euroleague TV.
“Αυτή η ομάδα εκτός από δύναμη, ενέργεια, εκτός του ότι είναι οικογένεια, έχει και άστρο. Αυτό που έχει γίνει φέτος δεν νομίζω να το καταφέρει άλλη ομάδα. Να ξεκινήσει από το μηδέν να μην την πιστεύει κανείς και να παίρνει το τρόπαιο. Δεν σταματάει πουθενά. Δεν σταματάμε είτε χάνουμε με έναν είτε με τριάντα. Παλεύουμε όλα τα παιχνίδια και δεν τα παρατάμε”, είπε ο νεαρός άσος των “ερυθρολεύκων”.

www.sport-fm.gr + www.protothema.gr + www.superbasket.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.