Επανέρχονται οι συζητήσεις των ξένων επισκεπτών για ευρώ ή δραχμή εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας…
Πτώση έως 50% παρουσίασαν τις δύο πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές ο ρυθμός εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ελληνικών ξενοδοχείων, ενώ έχουν επανέλθει οι συζητήσεις των ξένων τουριστών για ευρώ ή δραχμή στην Ελλάδα.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι πριν από τις εκλογές η μείωση των κρατήσεων κινούνταν έως 13% με τάση να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τώρα η τάση έχει ανατραπεί. Το ύψος της μείωσης εξαρτάται απόλυτα από τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή συμπληρώνει ο κ. Ανδρεάδης. Επίσης, επισημαίνει ότι «ο τουριστικός κόσμος περιμένει από τις ηγεσίες των κομμάτων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με ρεαλισμό χωρίς ακραίες θέσεις και αντιπαραθέσεις και να κάνουν το αυτονόητο για τη χώρα». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τάσσεται υπέρ της θέσης για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής στις απαιτήσεις του Μνημονίου. Σήμερα ο σύνδεσμος έχει προσκαλέσει Γερμανούς δημοσιογράφους και την επόμενη εβδομάδα Αγγλους προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση του ελληνικού προορισμού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος σημειώνει ότι «με δεδομένη την έως τώρα υστέρηση στις αφίξεις, τη μείωση κατά τουλάχιστον 15% στον ρυθμό των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων αυτή τη χρονική στιγμή και τη δραματική συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς κάθε μέρα που περνάει και υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας για τη χώρα μας, περιορίζονται ολοένα και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής εικόνας και ανάκτησης μέρους έως των απωλειών».

Ανησυχία και πάγωμα των κρατήσεων παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γιώργος Τελώνης. Και προσθέτει ότι «σε κάποιες περιπτώσεις ξένοι tour operators ανακαλούν συνεργάτες τους και παγώνουν συμβόλαια μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Επίσης, υπογραμμίζει ότι στο κενό που εκ των πραγμάτων υπάρχει αυτές τις ημέρες έρχονται να προστεθούν ανεύθυνες και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις από εκπροσώπους κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος αναφέρει ότι «οι ναυλώσεις στα ιστιοπλοϊκά σκάφη παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 30% κατά τη φετινή σεζόν». Σε ό,τι αφορά τις τιμές έχουν μειωθεί. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι ένα σκάφος που ενοικιαζόταν το 2008 με 2.500 ευρώ την εβδομάδα φέτος ενοικιάζεται με 1.200 ευρώ. Για τα 700 επανδρωμένα σκάφη που λειτουργούν στην Ελλάδα αναρωτιέται πόσα από αυτά θα παροπλιστούν λόγω της μείωσης της ζήτησης καθώς έχουν κάνει μόλις 20 ναύλα. Ηδη, σημειώνει έχουν παροπλιστεί 24 επανδρωμένα σκάφη.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Αθηνών κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι «ο φετινός Μάιος είναι ο χειρότερος όλων των εποχών». Επίσης, τονίζει ότι αν χαθούν και οι μήνες Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα αποβεί καταστροφικό το 2012 για τον τουρισμό της Αθήνας.

 

Στάθης Κουσούνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.