Λονδίνο 2012: Την Πέμπτη η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μπαίνουμε από σήμερα, καθώς στις 11.30 πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Φλόγας για το «Λονδίνο 2012».

Στην τελετή Αφής θα παραστούν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο Βρετανός υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον και ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής ΕπιτροπήςΣπύρος Καπράλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρο Ζαννιά και άλλα μέλη της Ολομέλειας, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα εκπροσωπηθεί την επόμενη εβδομάδα (17 Μαϊου, 19:00) στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την πριγκίπισσα Άννα, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές.

Την Πέμπτη, από τα χέρια της Ινούς Μενεγάκη, στην οποία ανατέθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ για πρώτη φορά το καθήκον της Πρωθιέρειας σε τελετή Αφής της Φλόγας θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για 2η στην Άρτεμις Ιγνατίου, της χορογράφου της τελετής αφού αποχώρησε το 2008 μετά από 50 χρόνια προσφοράς ηΜαρία Χορς), η φλόγα θα παραδοθεί στο Σπύρο Γιαννιώτη, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, ο οποίος προετοιμάζεται για την 4η συνεχή συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012).

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος (Σπύρος Γιαννιώτης) θα διασχίσει μια απόσταση 250μ και ακολούθως τη Φλόγα θα παραλάβει ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος που θα είναι ο νεαρόςΑλέξανδρος Λούκος, Βρετανός με ελληνικές ρίζες, ο οποίος πριν από 7 χρόνια ήταν Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σιγκαπούρη για τη διεκδίκηση των Αγώνων από το Λονδίνο. Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία οκτώ ημερών εντός της Ελλάδας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραδοθεί στους Βρετανούς διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του 2012.

Προηγουμένως θα έχουν ανάψει από κοινού το βωμό στο Καλλιμάρμαρο ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας (1992, 1996, 2000, 2004) και ο Κινέζος Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ (1984), ο άνθρωπος που άναψε το βωμό και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου το 2008, ώστε να παραδοθεί λίγο αργότερα το ιερό φως στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 και 1984 στους δρόμους ημιαντοχής.

Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 3.000 χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι… Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των εκδηλώσεων είναι ότι όλα τα έξοδα της λαμπαδηδρομίας θα καλυφθούν από χορηγίες και δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το δημόσιο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαΐου στους Βρετανούς, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ’ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας. Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Η διαδρομή της Φλόγας

Η διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά την Τελετή Αφής, που θα γίνει στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ως εξής:

– Η Φλόγα θα διασχίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

– Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από το Καστελόριζο.

– Την 3η ημέρα (12/5) θα φθάσει στον Πειραιά και θα κατευθυνθεί προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσει.

– Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα θα αρχίσει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

– Την 5η ημέρα (14/5) θα συνεχίσει την πορεία της με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

– Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

– Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.

– Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.

Η Πρωθιέρεια

Η Ινώ Μενεγάκη, είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

– Κούλα Πράτσικα (1936)
– Μαρία Αγγελοπούλου (1948)
– Ξανθίππη Πηχεών – Θεολογίτη (1952)
– Αλέκα Μαζαράκη – Κατσέλη (1956, 1960, 1964)
– Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)
– Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)
– Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)
– Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)
– Μαρία Ναυπλιώτου (2008)
– Ινώ Μενεγάκη (2012)

Η Ινώ Μενεγάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε ως αριστούχος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητάς της στην Αρχαία τραγωδία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στην παγκόσμια πρώτη της Υψιπύλης του Ευριπίδη (ως Βασίλισσα Ευρυδίκη).

Έπαιξε διαδοχικά με το Εθνικό Θέατρο στην Ορέστεια του Αισχύλου, στον Ίωνα και τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, με το Θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου στους Πέρσες του Αισχύλου σε περιοδεία στην Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη και Βραζιλία, καθώς και σε διάφορες παραστάσεις με άλλους θεατρικούς οργανισμούς. Διεύρυνε τις θεατρικές σπουδές της στο Παρίσι με τον Ανατόλι Βασίλιεφ και το Θέατρο του Ήλιου της Αριάν Μνουσκίν και στην Αθήνα, με το Μίνωα Βολανάκη, τη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου και το Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί».

Από το 1996 συμμετέχει ως Ιέρεια στις τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και ήταν η Εστιάδα στην τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Βανκούβερ. Από το 2010 έχει επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον κεντρικό ρόλο της Πρωθιέρειας της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ήταν η Πρωθιέρεια της Τελετής Αφής για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Σιγκαπούρη 2010», τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Ίνσμπρουκ 2012», το 11ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Τραπεζούντα 2011» και το 10ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, «Λίμπερετς 2011». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι για πρώτη φορά Πρωθιέρεια σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, διαδεχόμενη τη Μαρία Ναυπλιώτου.

Είναι πτυχιούχος, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση & Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων» που οργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι, μουσική και κίνηση και γνωρίζει άριστα την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα.

Η Χορογράφος

Η Άρτεμις Ιγνατίου είναι η χορογράφος της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 (Πεκίνο 2008 – Βανκούβερ 2010) και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (Σιγκαπούρη 2010, Ίνσμπρουκ 2012).

Επίσης χορογράφησε την τελετή Αφής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006, όπως και τις τελετές Αφής για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Αγώνων Νεότητας στην Πνύκα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Τραπεζούντα 2011, Λίμπερετς 2011, Τάμπερε 2009, Λινιάνο 2005, Παρίσι 2003, Μπαθ 1995. Στην τελευταία συμμετείχε και ως Πρωθιέρεια.

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στις σχολές Χορού Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham και στο Θέατρο στο H.B. Studio.

Χορογράφησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες και συνεργάστηκε με την Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν, την Ορχήστρα Χρωμάτων-Μάνου Χατζιδάκι, το Χορόδραμα-Ραλλού Μάνου, τα Χορικά-Ζωζώ Νικολούδη, το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και Καβάλας. Από το 1991 διδάσκει Xορό, Εκφραστική Κίνηση και Αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι καθηγήτρια Χορού στην Δραματική Σχολή Ίασμος, όπου και αναλαμβάνει Καλλιτεχνική Διευθύντρια για το 2011-12.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής (1999-2003) και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (2006-σήμερα). Είναι Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO (2011-σήμερα) και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις Χορού (2010-σήμερα). Είναι ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART και παρουσιάζει πολλές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2007 με το Χοροθέατρο ΑRT εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσσός) και το 2008 παρουσίασε την παράσταση Μούσες στην επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ του Πεκίνου.

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, επέλεξε ομόφωνα τον πρώτο λαμπαδηδρόμο για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρος Γιαννιώτης. Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου 1980 από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα. Το 2011 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10χλμ ανοιχτής θαλάσσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης καθώς και το αργυρό στα 5χλμ στην ίδια διοργάνωση. Επίσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 5χλμ και στο παγκόσμιο του 2009 το αργυρό στο ίδιο αγώνισμα.

Έχει μετάσχει ήδη τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008) και έχει ήδη εξασφαλίσει τη πρόκρισή του στη διοργάνωση «Λονδίνο 2012». Το 2011 αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Ανήκει στον σύλλογο του Ολυμπιακού και προπονητής του είναι ο Νίκος Γέμελος.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» (Αρχαία Oλυμπια, 10/5)

11:25 – Πέρας προσέλευσης επισήμων
11:30 – Έναρξη Τελετής

– Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου- Έπαρση Σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
– Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ OΛΥΜΠΙΑΣ»
– Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά
– Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά
– Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ
– Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου
– Χαιρετισμός  Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
–  Προσφορά αναμνηστικού δώρου από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
– Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ηρας
11:55 – Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
– Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
– Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
12:25 – Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου – πέρασμα από το Άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου «έσπασε» το 2008 με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, για να ακολουθήσει για το 2012 η κολύμβηση με το Σπύρο Γιαννιώτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

Συνοπτικά οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι σε θερινούς Αγώνες ανά διοργάνωση από το 1936:

1936 Βερολίνο       Κωνσταντίνος Κονδύλης      (ιδιώτης)
1948 Λονδίνο        Κωνσταντίνος Δημητρέλης    (στρατιώτης)
1952 Ελσίνκι        Χρήστος Παναγόπουλος       (ιδιώτης)
1956 Μελβούρνη      Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)
1960 Ρώμη           Τάκης Επιτρόπουλος         (δέκαθλο)
1964 Τόκιο          Γιώργος Μαρσέλλος          (110μ εμπόδια, ύψος)
1968 Μεξικό         Χάρης Αϊβαλιώτης           (100μ στίβου)
1972 Μόναχο         Γιάννης Κιρκιλέσης         (ιδιώτης)
1976 Μόντρεαλ       Τάσος Ψυλλίδης             (110μ εμπόδια)
1980 Μόσχα          Θανάσης Κοσμόπουλος        (ιδιώτης)
1984 Λος Άντζελες   —                         —
1988 Σεούλ          Θανάσης Καλογιάννης        (400μ εμπόδια)
1992 Βαρκελώνη      Σάββας Σαριτζόγλου         (σφυροβολία)
1996 Ατλάντα        Κώστας Κουκοδήμος          (μήκος)
2000 Σίδνεϊ         Λάμπρος Παπακώστας         (ύψος)
2004 Αθήνα          Κώστας Γκατσιούδης         (ακόντιο)
2008 Πεκίνο         Αλέξανδρος Νικολαϊδης      (τάεκβοντο)
2012 Λονδίνο        Σπύρος Γιαννιώτης          (κολύμβηση)

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.