Με το ιστορικά χαμηλό εκλογικό ποσοστό θρυμματίστηκε η εικόνα της γαλάζιας κυριαρχίας

Σε πλήρη αναπροσαρμογή των στόχων της ΝΔ οδηγεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο προκάλεσε ισχυρό σοκ και στη Λεωφόρο Συγγρού. Η γαλάζια πρωτιά στις κάλπες αντιμετωπίστηκε ως βαριά ήττα σχεδόν από όλα τα κομματικά στελέχη, αφού στην πραγματικότητα η ΝΔ απέτυχε στους βασικούς στόχους που είχε θέσει με το πολύμηνο αίτημά της για πρόωρες εκλογές. Με ένα εκλογικό ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα και απέχει πολύ ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κομματικού επιτελείου, η ΝΔ – όπως αναγνώριζαν χθες και κεντρικά στελέχη της – θρυμμάτισε την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας την οποία είχε προσπαθήσει να φιλοτεχνήσει ο κ. Σαμαράς και αναγκάζεται πλέον να αναζητήσει νέα πολιτική πυξίδα.

Την αποτυχία του προεκλογικού σχεδιασμού του αναγνώρισε χθες το βράδυ, μετά την οριστικοποίηση του τελικού αποτελέσματος, και ο κ. Σαμαράς, αποδεχόμενος ότι δεν έλαβε την ισχυρή εντολή που επιζητούσε από τους ψηφοφόρους. Προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ εξέφραζαν την ανησυχία για τις παρενέργειες που θα υπάρξουν από τη γαλάζια εκλογική συρρίκνωση, την οποία απέδιδαν μεν στη γενικότερη κατάρρευση του δικομματισμού, ελέω Μνημονίου, αλλά που δεν επιτρέπει στη ΝΔ, όπως έλεγαν, να προβάλλει ως η μοναδική πολιτική δύναμη που παρέμεινε όρθια από τη χθεσινή εκλογική καταιγίδα. Η επισήμανση αποτελεί, ουσιαστικά, και μια αιχμή κατά του κ. Σαμαρά, ο οποίος επέμεινε και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να θεωρεί τη ΝΔ «τον μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας».

Επειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τον στενό κύκλο συνεργατών του (Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μιχελάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Μπούρας, Γιώργος Μουρούτης) και με άλλα στελέχη της γαλάζιας ηγετικής ομάδας, όπως οι αντιπρόεδροι του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κ.ά., ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τα κόμματα της Αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό – «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στον κύκλο των δυνάμει κυβερνητικών συμμάχων από τη Λεωφόρο Συγγρού ενέτασσαν και τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, κρίνοντας ότι και αυτοί κινούνται εντός ευρωπαϊκής τροχιάς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος αποδέκτης της πρόσκλησης του κ. Σαμαρά, όταν λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε φρόντισε να διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις συνταγματικές οδηγίες και δεν θα απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προτού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνω ό,τι προβλέπεται», ανέφερε αναχωρώντας με παγωμένο χαμόγελο στη 1 τα ξημερώματα από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού.

Διονύσης Νασόπουλος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.