Ο “αργυρός” Ολυμπιονίκης στα 100 μ. πρόσθιο βρέθηκε τα ξημερώματα νεκρός από τους συναθλητές του στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας του καθώς προετοιμαζόταν εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ντέμπρετσεν (VIDEO)

Την είδηση του θανάτου του Ντάλε Όεν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής ομοσπονδίας, Περ Ρούνε Έκνες, χωρίς όμως να γίνουν επίσημα γνωστά τα αίτια. Όπως όμως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 26χρονος κολυμβητής υπέστη ανακοπή.
Ο Αλεξάντερ Ντάλε Οεν, ο μοναδικός Νορβηγός κολυμβητής που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο και παγκόσμιο τίτλο, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 27 του χρόνια.

 

Πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στα 100μ. πρόσθιο και “ασημένιος” Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο Ντάλε Οεν προετοιμαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες με μεγάλο στόχο να πάρει το καλοκαίρι στο Λονδίνο τον μοναδικό τίτλο που του απέμενε, αυτόν του “χρυσού” Ολυμπιονίκη.

Ο Αλεξάντερ Ντάλε Οεν γεννήθηκε στις 21 Μαϊου 1985 και πρωτοεμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα το 2005, όταν συμμετείχε στον τελικό των 100μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (κατετάγη 7ος). Σταδιακά κέρδισε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και τα τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία ονόματα του αγωνίσματος.
Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, τερματίζοντας πίσω από τον Ιάπωνα Κοσούκε Κιτατζίμα και πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τερματίζοντας στον τελικό σε χρόνο 58.71. Η επίδοση αυτή είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών.

 

Ο Νορβηγός είχε κατακτήσει επίσης το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο στα Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματα του 2008 (Αϊντχόφεν) και του 2010 (Βουδαπέστη), το ασημένιο στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2006 (Βουδαπέστη), ενώ βρέθηκε άλλες τρεις φορές στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, το 2008 στα 50μ. και στα 200μ. πρόσθιο και το 2010 στα 200μ.
Είχε επίσης αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ. πρόσθιο σε 25άρα πισίνα, το 2011 στο Ζέτσιν της Πολωνίας και ήταν τρίτος στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας του 2006, στη Σανγκάη.
Πριν από λίγους μήνες αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος κολυμβητής για το 2011 στην ψηφοφορία της LEN.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.