Από τις 22 Μαΐου, με την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου, θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές κατά 12% στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι μειώσεις θα αφορούν στο ποσό της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή, για σύνταξη 1.400 ευρώ, η μείωση θα είναι 12 ευρώ.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου του 2012 και οι κρατήσεις θα γίνουν σε 8 ισόποσες δόσεις. Συνολικά, οι αναδρομικές κρατήσεις για κύριες συντάξεις θα φθάσουν έως και τα 820 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ίδιος συνταξιούχος παίρνει δύο συντάξεις, η μείωση του 12% αφορά το άθροισμα και των δύο συντάξεων και γίνεται από το ταμείο που χορηγει το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει από τον ΟΑΕΕ 800 ευρώ και από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 605 ευρώ, δηλαδή 1.405 ευρώ στο σύνολο, η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300, δηλαδή επί του ποσού των 105 ευρώ. Άρα, 105 € Χ 12% = 12,60 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.

Από τις μειώσεις αυτές στις κύριες συντάξεις εξαιρούνται:

 

  • Συνταξιούχοι γήρατος-αναπηρίας που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας
  • Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και οι οικογένειές τους
  • Συνταξιούχοι που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και
  • Συνταξιούχοι των οποίων η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.