Ψυχρολουσία (και μάλιστα… αναδρομική) μέσα στον Μάιο για τους συνταξιούχους! Χθες έγινε γνωστό ότι η περικοπή των συντάξεων, όπως προβλέπεται από τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε μετά το Μνημόνιο, θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Ουσιαστικά, η καταβολή των συντάξεων στις 22 Μαΐου θα έχει ενσωματωμένες όλες τις περικοπές, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Η απαραίτητη εγκύκλιος εκδόθηκε από το ΙΚΑ, εστάλη στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρία Πληροφορικής όλων των ασφαλιστικών ταμείων, και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να είναι έτοιμες οι όποιες περικοπές, μέχρι την καταβολή των συντάξεων Ιουνίου. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η αναδρομική παρακράτηση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί περικοπή όλων των συντάξεων σε δημόσιο, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΑΠ-ΔΕΥ, Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 1.300 ευρώ και άνω κατά 12%. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που διέπονται από το καθεστώς συνταξιοδότησης του Δημοσίου.

Επίσης, έχει αποφασιστεί περικοπή των επικουρικών συντάξεων από 200 ευρώ και άνω από 10% έως 20%. Σε περίπτωση καταβολής δύο συντάξεων, η περικοπή γίνεται αθροιστικά και από την υψηλότερη σύνταξη. Ηδη οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και του ΤΕΑΔΥ έχουν υποστεί τις περικοπές από τον προηγούμενο μήνα. Επί συνόλου 2.700.000 συνταξιούχων, το πετσόκομμα της κύριας σύνταξης αφορά 380.506 εξ αυτών. Οσον αφορά τις επικουρικές, το πετσόκομμα θα υποστούν περίπου οι μισοί, δηλαδή πάνω από 1.300.000 συνταξιούχοι.

Επιταχύνεται η διαδικασία

Επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της σύνταξης, παραμονές των εκλογών, αποφάσισε το ΙΚΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα κυμαίνεται από ένα έως ενάμισι έτος, κατά περίπου 2-3 μήνες, αφού καταργείται η χειρόγραφη διαδικασία πληρωμής από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ιδρύματος.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.