«Ναυάγιο» και κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή

Σε αδιέξοδο για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση το απόγευμα της Πέμπτης. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων επέμειναν στις θέσεις τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη του «ναυαγίου» ο ένας στον άλλον. «Ο φόβος μπροστά στο διάλογο υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία. Αλίμονο εάν μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε πρόβλημα Δημοκρατίας» δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ανέφερε ότι έγινε εκτενής διάλογος και αντηλλάγησαν απόψεις.

«Το θέμα δεν ήταν να καταλήξουμε, αλλά η Διακομματική Επιτροπή να λειτουργήσει ως πλατφόρμα. Είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων να τα βρουν», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλλαγιάννης επέμεινε στη θέση του κόμματός του για τη διενέργεια δύο συν δύο ντιμπέιτ. «H NΔ κρύβεται πίσω από προφάσεις», τόνισε.

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ επέρριψε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μουρούτης. «Το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο ανάμεσα στους δύο αρχηγούς», τόνισε. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Τα υπόλοιπα κόμματα ήθελαν ντιμπέιτ δίχως κανόνες. Το θέμα οδηγείται σε αδιέξοδο».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συμπεριφορά της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά προσωπικά. Κάθε φορά στην εκλογική αναμέτρηση κυριαρχεί ο τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών και πιο συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός διάλογος των αρχηγών των δυο κομμάτων, που διεκδικούν την άσκηση της εξουσίας.

Για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς με προσχήματα, με υπεκφυγές, με ροκάνισμα του χρόνου, εμφανίζεται να μη θέλει κανέναν διάλογο, να αποφεύγει τον διάλογο, να υπονομεύει μια θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία. Και πότε;

Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό δίλημμα. Τώρα που ο κάθε πολίτης πρέπει να ακούσει προσεκτικά, να ακούσει και
να συγκρίνει, να σταθμίσει απόψεις που πρέπει να ειπωθούν ενώπιόν του, να αντικρουστούν, προκειμένου ο πολίτης να σχηματίσει την τελική κρίση, να πάρει μια ιστορική πολιτική απόφαση.

Η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά, είπα ότι είναι αλαζονική. Δυστυχώς, δεν είναι αλαζονική. Είναι φοβική. Και ο φόβος μπροστά στο διάλογο υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία.

Αλίμονο εάν μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλίμονο εάν υποβαθμίσουμε την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου, τώρα που μόνο η Δημοκρατία μπορεί να επιτρέψει στην πατρίδα μας να ξανασταθεί όρθια».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο.Θέλει μια διαδικασία ξεπερασμένης αντίληψης με αποκλεισμούς κομμάτων. Και επιχειρεί να προβάλει το αδιέξοδο στη Διακομματική Επιτροπή σαν δική μας προσπάθεια αποφυγής μιας δημόσιας αντιπαράθεσης.

Είναι φανερό, πως προσπαθεί να καλύψει, με αιτιάσεις κενές περιεχομένου, την ανυπαρξία δικού του προγράμματος και σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Προσπαθεί να μετατρέψει σε μείζον ζήτημα μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων, που – όσες φορές και αν έγινε μέχρι σήμερα – όλοι την κατήγγειλαν.  Κατανοούμε την αγωνία του να αναζητήσει σωσίβιο στην πολιτική του ανυπαρξία».

Ο Π. Μεντρέκας από το ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα του «πρότεινε να συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί και να απαντούν στην ίδια ερώτηση, για να μη γίνονται οι παράλληλοι μονόλογοι που όλοι λοιδορούν εκ των υστέρων. Ακόμη πρότεινε οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν να οριστούν από την ΕΣΗΕΑ».

Ο ΛΑΟΣ δήλωσε έτοιμος να συμμετέχει σε ντιμπέιτ χωρίς να θέσει όρους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και να μην υπάρξει διάλογος. Η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζήτησαν να πάρουν μέρος μόνο τα επτά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε ότι «οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς – αδιόρθωτοι μέχρι την τελευταία στιγμή – αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας, αποφεύγοντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό διάλογο. Οι δυο αρχηγοί προτιμούν να τάξουν “λαγούς με πετραχήλια” από την ασφάλεια του εκλογικού μπαλκονιού, παρά να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Η συνεδρίαση

Η Επιτροπή που συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου με τους εκπροσώπους εννέα κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥΜ, Κοινωνική Συμφωνία), συμπληρώθηκε μετά την επίσημη ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, με τους εκπροσώπους πέντε ακόμη κομμάτων, που πληρούν τις προϋποθέσεις (πλήρεις συνδυασμοί σε τουλάχιστον το 70% των εκλογικών περιφερειών).

Ως εκ τούτου, σ΄αυτή μετέχουν πλέον και οι εκπρόσωποι των εξής συνδυασμών:

1. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.
2. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.- Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
3. Ένωση Κεντρώων.
4. Οικολόγοι Πράσινοι.
5. Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.