Τι απαντάει το Δ. Σ. της εταιρείας

ΕΡΤ: κακουργηματικές διώξεις εναντίον στελεχών της με εντολή ΠεπόνηΟ οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρία Ελένη Ράικου να ασκήσει κακουργηματικές διώξεις εναντίον των κ.κ. Λάμπη Ταγματάρχη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Στυλιανού Στεφάνου, μέλους του Δ.Σ και Δημήτρη Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφου- υπευθύνου αθλητικού προγράμματος για την υπόθεση των δικαιωμάτων της κάλυψης των αγώνων ποδοσφαίρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη παραγγελία του εισαγγελέα τονίζεται ότι οι διώξεις εναντίον των στελεχών της ΕΡΤ πρέπει να ασκηθούν για τις κατηγορίες της απιστίας περί την υπηρεσία κατά συναυτουργία, με αντικείμενο μεγαλύτερο των 73.000 ευρώ (κακούργημα).

Ο κ. Πεπόνης απορρίπτει την πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και δίνει εντολή για την άσκηση των διώξεων. Όπως αναφέρεται στην παραγγελία, από τους έξι μάρτυρες που κατέθεσαν οι τέσσερις υποστήριξαν ευλόγως -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- συμπεριφορές και δράσεις των υπό δίωξη ιθυνόντων που θεμελιώνουν το αδίκημα της απιστίας.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι οι μάρτυρες εκπροσωπούν μεν αντίπαλους τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην όμως «κινήθηκαν στη διαδικασία διεκδίκησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί». Κάτι τέτοιο, πάντως τονίζεται στην παραγγελία δεν συνέβη με την ΕΡΤ, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται από τις αντίστοιχες προσφορές. Για την τριετία 2012-2015 ο ΣΚΑΙ προσέφερε 600.000 ευρώ ετησίως, το MEGA 2 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 3,5 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ 10.800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «η κραυγαλέα απόκλιση της οικονομικής προσφοράς αποκαλύπτει παραβίαση των κριτηρίων της συνετούς οικονομικής διαχείρισης». Προσθέτει ακόμη ότι «η ορθολογική και επιμελής διαχείριση των εσόδων της ΕΡΤ αφορά αδιακρίτως τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι μόνο τον τηλεθεατή ποδοσφαιρικών διοργανώσεων». Επισημαίνει ακόμη την κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, που όπως λέει αποδεικνύει τα περί μη τήρησης κανόνων επιμελούς διαχείρισης.

Υπενθυμίζει ότι η ΕΡΤ λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με έδρα την Αθήνα, είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα, ελέγχεται και εποπτεύεται από το κράτος. Τα έσοδα της, όπως λέει είναι από το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει, τις διαφημίσεις και την έκτακτη επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η απάντηση του Δ.Σ. της ΕΡΤ

Σχετικά με το θέμα το Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι :

«Σχετικά με την παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γρηγορίου Πεπόνη προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να ασκήσει δίωξη για την υπόθεση των δικαιωμάτων του Champions League της περιόδου 2012 έως 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ., το οποίο αποφάσισε ομόφωνα για την ανάληψη του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος, εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τη δικαστική κρίση για την ουσία της υπόθεσης. Είναι, δε, πεπεισμένο ότι η περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης θα δώσει τη δυνατότητα  για επιβεβαίωση της ορθής και χρηστής διαχείρισης των χρημάτων της εταιρείας που διετέθησαν για τη συγκεκριμένη αγορά. Επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ απέκτησε τα δικαιώματα των συγκεκριμένων αγώνων καταβάλλοντας 20% λιγότερα χρήματα από το αντίστοιχο ποσό που κατέβαλε η εταιρεία για την περίοδο 2009 έως 2012.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν έγκριτα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Πεπόνης ενήργησε απορρίπτοντας την πρόταση της αρμόδιας επίκουρης εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Η κυρία Παπανδρέου, διενήργησε προκαταρκτική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε πριν 5 περίπου μήνες και πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.