Από τις συντάξεις του δημοσίου και του ΝΑΤ άρχισε πριν δυο μέρες το ψαλίδι στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά μείωση από την αρχή του μνημονίου ενώ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, η περικοπή αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω μηχανογραφικού προβλήματος.

Η παρακράτηση ήδη εφαρμόστηκε σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Τα αναδρομικα ποσά θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις. Στην επικουρική ασφάλιση οι περικοπές είναι τριών “ταχυτήτων” και αφορούν ποσά συντάξεων άνω των 200 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Από τη “μαύρη τρύπα” των ταμείων που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διογκωθεί στα 9 δισ. ευρώ φέτος λόγω της ανεργίας, της μείωσης μισθών και της ύφεσης θα εξαρτηθεί η αντοχή του ασφαλιστικού το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Τα ταμεία ήδη πήραν έξτρα επιχορήγηση 2,3 δις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας, όμως και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο τα ταμεία έχουν προλάβει να απορροφήσουν 37,5% της ετήσιας επιχορήγησης. Ειδικότερα το ΙΚΑ απορρόφησε το 43,7% , ο ΟΑΕΕ το 43,2 και το ΕΟΠΠΥ το 41,6%.

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπούν επίσης δεκάδες κοινωνικά επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα σε 240.000 δικαιούχους καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 3,5 δις από τα επιδόματα ως το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θα περιοριστούν περαιτέρω τα πολυτεκνικά επιδόματα ενώ θα καταργηθούν ή θα μειωθούν με βάση οικονομικά κριτήρια τα τα επιδόματα αναπηρίας, ΕΚΑΣ, τοκετού, ασθενείας κα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.