Διασταυρώσεις με τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τράπεζες, Ταμεία, ΔΕΚΟ

Bγαίνουν στο φως κρυφά εισοδήματα και δαπάνεςΜε «όπλο» την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, το Κτηματολόγιο, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι φορείς, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και να αντλήσει έσοδα για το Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή εξετάζει να μειώσει από το επόμενο έτος σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα υποβάλλουν όλοι (πλην συνταξιούχων) τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.

Στα σχέδια του υπουργείου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι οι φορολογούμενοι προτού ακόμη συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση να βλέπουν ηλεκτρονικά προσυμπληρωμένα τα έντυπα της Εφορίας (Ε1, Ε9 κτλ.) με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω του συστήματος Taxis.

Πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 2.750.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ για εφέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των δηλώσεων που θα σταλούν μέσω του συστήματος Τaxisnet θα κυμανθεί από 3.500.000 ως 4.000.000. Σημειώνεται ότι συνολικά ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων είναι περίπου 5.500.000 και ο αριθμός των φορολογουμένων περίπου 8.500.000.

Στοιχεία από το Taxis

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Θ. Θεοχάρης, στόχος είναι οι φορολογούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις να μη χρειάζεται να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης αλλά απλώς να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα Taxis είναι επικαιροποιημένα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει, από τη μία, στους πολίτες μια απλή διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης και, από την άλλη, ότι κανείς φορολογούμενος δεν θα «ξεχάσει» να συμπληρώσει ενοίκια, δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, εισοδήματα, αυτοκίνητα, δόσεις στεγαστικών δανείων, συντάξεις κτλ.

Επίσης, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνονται στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο καταστημάτων και επιτηδευματιών μέσω πιστωτικών καρτών. Ηδη έχει ξεκινήσει διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τις δηλώσεις ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος.

Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να συνδράμουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) που θα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι αλλά και τα ποσά που έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι.

Οι πολίτες θα μπορούν από την Εφορία ή το ασφαλιστικό τους ταμείο να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και ειδικά οι συνταξιούχοι όταν θα παραλαμβάνουν το έντυπο της Εφορίας θα βλέπουν προσυμπληρωμένο το ποσό της σύνταξης. Σε διασταυρώσεις που είχαν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι συνταξιούχοι που ενώ είχαν βγει στη σύνταξη συνέχιζαν να εργάζονται, δεν δήλωναν στη φορολογική δήλωση το ποσό που εισέπρατταν σε ετήσια βάση.

Ενημέρωση των αρχείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ κ. Θεοχάρη, «τους τελευταίους μήνες αξιοποιήσαμε στοιχεία που παραλαμβάνουμε από τις τράπεζες (τόκοι εξωτερικού, εμβάσματα, κινήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) θέτοντας σε κίνηση τις διαδικασίες ενημέρωσης αρχείων, διορθώσεων λαθών, και τελικά χορήγησης των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων στους υπεύθυνους ελεγκτές. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με το ΙΚΑ θα προχωρήσουμε σε σταδιακή κατάργηση της ανάγκης για υποβολή ασφαλιστικής ενημερότητας στις ΔΟΥ και αντίστοιχα φορολογικής στο ΙΚΑ».


«Υποπτοι» όσοι πληρώνουν  €1.000 ρεύμα και €500 τηλέφωνο

Θα ελέγχονται όλα τα τιμολόγια – Διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα ακίνητα για απόκρυψη ενοικίων
Το Περιουσιολόγιο που έχει καταρτιστεί από στοιχεία του Ε9 θα διασυνδεθεί και με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. Κτηματολόγιο) ώστε να μπορεί να γίνει ορθότερη αξιοποίηση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΠΣ, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, τα ενοίκια που εισπράττει, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει, αλλά και τις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τα διασταυρώνει με τα ακίνητα που δηλώνει ο φορολογούμενος ως κενά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια.

Ο έλεγχος των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα γίνεται δειγματοληπτικά. Για παράδειγμα, θα δίνει εντολή το σύστημα Taxis στη ΔΕΗ να στείλει τα ονόματα των πελατών της που καταναλώνουν κάθε δίμηνο ρεύμα αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων το ποσό πάνω από το οποίο θα ζητηθούν στοιχεία ενδέχεται να είναι τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερο θα είναι το ποσό για δειγματοληπτικό έλεγχο κατόχων ακινήτων που καταναλώνουν νερό μέσω της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ κτλ.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βγάλει οδηγίες βάσει των οποίων αν διαπιστωθεί ύποπτη δραστηριότητα που παραπέμπει σε ξέπλυμα χρήματος, τότε θα αναφέρουν το όνομα του πελάτη τους στην αρχή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, η τράπεζα μπορεί να καλέσει τον πελάτη της και να του ζητήσει τη φορολογική του δήλωση για να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα ή είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας.
Αντληση στοιχείων για δάνεια από τις τράπεζες

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων είναι τεκμήρια και οι φορολογούμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που είτε «ξέχασαν» να αναφέρουν τα ποσά αυτά είτε έγραψαν αρκετά μικρότερα.

Με το νέο σύστημα άντλησης δεδομένων απευθείας από τις τράπεζες, η Εφορία θα γνωρίζει κάθε 31η Μαρτίου κάθε έτους πόσα ποσά κατέβαλαν οι δανειολήπτες και θα εμφανίζει αυτό το ποσό στην προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.

Το συνολικό ποσό από δόσεις δανείων που καταβάλλουν κάθε χρόνο αρκετοί πολίτες θα είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που θα αντικρίζουν οι φορολογούμενοι μόλις εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση και υποβολή των εντύπων της Eφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.