Μέλη της που διαδήλωναν υπέρ των Απριλιανών επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους στο Μαρούσι

Χρυσή Αυγή εναντίον προεκλογικής συγκέντρωσης του ΠαΣοΚΦασαρία στην προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Σάββατο (21/4) ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Ατομα που πρόσκεινται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής έκαναν διαδήλωση στο Μαρούσι υπέρ του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Εν συνεχεία, μετέβησαν στην πλατεία όπου είχε προεκλογική συγκέντρωση ο κ. Ευθυμίου. Πέταξαν νερά, καφέδες στους συγκεντρωμένους, φώναξαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών και τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο και αποχώρησαν. Στην πλατεία μετέβησαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη. Η συγκέντρωση συνεχίστηκε κανονικά.
Ο κ. Ευθυμίου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσε για το γεγονός.

Βενιζέλος: «Η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού»
Την επίθεση σε πολιτική συγκέντρωση του Κινήματος και προς τον κ. Ευθυμίου από«συντεταγμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής» καταδίκασε ο κ. Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του το Σάββατο (21/4) σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού.

«Καταδικάσαμε με όλη τη δύναμη της πολιτικής μας φωνής αυτή την ενέργεια και καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ευθυμίου: «Η Ελλάδα αξίζει καλύτερη μοίρα»
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ δήλωσε: «Δεν υπάρχει χώρος για τη βία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρος για τη φασιστική τους ιδεολογία. Ζήσαμε το φασισμό στο παρελθόν και δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κοινωνία να επιτρέψει σε αυτά τα φαινόμενα να επαναληφθούν. Οι κύριοι της Χρυσής Αυγής ξέρουν ότι αυτοί έφυγαν από την πλατεία, όχι εμείς».

Συνεχίζοντας ο κ. Ευθυμίου σημείωσε: «Η Ελλάδα αξίζει μια πολύ καλύτερη μοίρα και μπορούμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να την πετύχουμε απέναντι σε όσους θέλουν τη βία και τη αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν τα κατάφεραν σήμερα, δεν θα τα καταφέρουν ούτε αύριο».

ΠαΣοΚ: «Μέτωπο για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών»
Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά μετά την επίθεση προς τον κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οπαδοί της Χρυσής Αυγής επέλεξαν την 21η Απριλίου προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠαΣοΚ Πέτρου Ευθυμίου. Η θρασύτητα της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης.

»Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τα έκτροπα. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη και η ανοχή εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.
»Δεν θέλουμε να δούμε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν  θέλουμε να δούμε να επιβραβεύονται όσοι πιστεύουν στη βία και στην αυτοδικία. Να αντισταθούμε όλοι μαζί!».

Ανακοινώσεις για την επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ στο Μαρούσι εξέδωσαν τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

ΝΔ: «Είναι στίγμα για τη Δημοκρατία»
Δήλωση με αφορμή το επεισόδιο εις βάρος του κ. Ευθυμίου έκανε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται. Οι Αρχές οφείλουν να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες.

»Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας. Οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας. Είναι στίγμα για τη Δημοκρατία.

»Και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Θα συντρίψουν τους νοσταλγούς νοσηρών εποχών που οδήγησαν την πατρίδα μας σε τραγωδίες…».

ΚΚΕ: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν την απαράδεκτη επίθεση»
Ανακοίνωση για την επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του κ. Ευθυμίου εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

«Η φασιστική “Χρυσή Αυγή”, όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρώτο. Ας θυμηθούμε ότι τον Λεπέν στη Γαλλία τον ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά ο σοσιαλιστής Μιτεράν.

»Τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούν και την απαράδεκτη επίθεση της “Χρυσής Αυγής” κατά του Π. Ευθυμίου, προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους τρομοκρατώντας το λαό, ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού.

»Ένας είναι ο δρόμος πάλης για την αντιμετώπιση και τέτοιων οργανώσεων: Η οργάνωση της εργατικής τάξης και της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Συνεχής και όχι περιστασιακή η καταδίκη της Χρυσής Αυγής»

Δήλωση για τον προπηλακισμό του κ. Ευθυμίου έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέκος Καλύβης«Καταδικάζουμε τον προπηλακισμό σε βάρος του βουλευτή Π. Ευθυμίου  από στελέχη της Χρυσής Αυγής, η οποία επιχείρησε σήμερα στη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου να κάνει επίδειξη δύναμης με μεταφερόμενους οπαδούς.

»Η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης, που λειτουργεί σαν παρακράτος, έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες.

»Επισημαίνουμε όμως στην εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κυρία Γεννηματά ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι συνεχής και όχι περιστασιακή και ότι απαιτείται να σταματήσει κάθε ανοχή στην ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική.

»Την καλούμε επίσης να ανακαλέσει τον σαφή υπαινιγμό της ότι όσοι αρνούνται, καταγγέλλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η φτώχεια, η ανέχεια, η απόγνωση και η απελπισία –που είναι οι πραγματικές συνέπειες των πολιτικών του δικομματισμού– είναι οι καταστάσεις εκείνες που αξιοποιούν οι ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν την επιρροή τους».

ΔΗΜΑΡ: «Ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά»
Από το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση εναντίον του κ. Ευθυμίου:

«Η Δημοκρατική Αριστερά αποδοκιμάζει τη φασιστική επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου. Σήμερα μάλιστα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι».

ΔΗΣΥ: «Να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες»
Από πλευράς Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Ζορμπάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταδικάζουμε τη βία και τους φορείς που την ασκούν όπου και αν ανήκουν. Καλούμε δε τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».

Την πορεία των μελών της Χρυσής Αυγής κατέγραφαν δύο συνεργεία ξένων τηλεοπτικών σταθμών. Οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να δώσουν εικόνες στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.

Νίκος Χασαπόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.