Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών το μυστήριο του έλληνα επιχειρηματία από το Καμερούν με την offshore εταιρεία Nobilis

Πάμπτωχος... ο αγοραστής των πολυτελών σπιτιών του ΑκηΕίχε αγοράσει κι αυτός το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έστειλε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά ύστερα η περιουσία του, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που επέτρεπε τέτοιες αγορές, χάθηκε μυστηριωδώς! Ο έλληνας επιχειρηματίας από το Καμερούν, ο ρόλος του οποίου διερευνάται σήμερα από τις δικαστικές αρχές, φέρεται να πλήρωσε το 2001 περίπου 400.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο κατέληξε μετά στον Άκη Τσοχατζόπουλο και συγκεκριμένα στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.

Όμως κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, αμέσως μετά, τα περιουσιακά του στοιχεία εξαϋλώθηκαν και ο άνθρωπος που εμφανιζόταν να διαθέτει εκατομμύρια και να μπορεί να αγοράζει ένα τέτοιο σπίτι, βρέθηκε να πεθαίνει στα 79 του πάμπτωχος. Ετσι, δικηγόροι και άλλα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, στις δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, για την ζωή, την οικονομική «κατάρρευση» και τον θάνατο του επιχειρηματία.

Ο εκλιπών Στέλιος Αρβανίτης, εμφανίζεται ως ο εντολέας – το 2001- για την δημιουργία της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην αγορά τμήματος του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο κατέληξε στον πρώην υπουργό. Η εταιρεία Nobilis θεωρείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ως μέσο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου.

Ο 79χρονος επιχειρηματίας την δεκαετία του 60 ήταν υπεύθυνος ασφαλιστικής εταιρείας και αργότερα, μετά από πρόσκληση του αδελφού του, έγινε μεγαλέμπορος καφέ στο Καμερούν κι είχε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες στενών συνεργατών του, προς «Το Βήμα», «εκείνη την περίοδο ο επιχειρηματίας είχε δημιουργήσει τεράστια περιουσία και έτσι προχώρησε, την δεκαετία του 80, στην αγορά πολλών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο Χαλάνδρι με την χρήση της υπεράκτιας εταιρείας “Kolex”. Ακόμη προχωρούσε σε καταθέσεις μεγάλων ποσών και σε χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ελβετία με την βοήθεια δύο ελλήνων υπαλλήλων στην συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα. Ο Στέλιος Αρβανίτης ποτέ δεν είχε γνωρίσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον μόνο πολιτικό που ήξερε ήταν ο πρώην βουλευτής της Ενωσης Κέντρου Νίκος Αναγνωστόπουλος»…

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες στις 19 Οκτωβρίου 1994 σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Νέα Υόρκη η σύζυγος του έλληνα ομογενούς. Λίγα χρόνια αργότερα, για έναν ανεξήγητο λόγο, ο έμπορος καφέ στο Καμερούν άρχισε να πουλά τα ακίνητά του και η περιουσία του να εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Εκείνο λοιπόν το χρονικό διάστημα, που πωλούσε μαζικά τα ακίνητά του, προκύπτει να διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά για να δημιουργήσει την εταιρεία Nobilis και να αγοράσει το κτίριο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Ολα αυτά που συμβαίνουν εκείνη την περίοδο είναι για μένα ένα μεγάλο μυστήριο» εξηγεί ένας εκ των στενών φίλων του 79χρονου. «Ποτέ δεν καταλάβαμε πως και γιατί εξαφανίσθηκε η περιουσία του. Ποτέ δεν μας έδωσε κάποια εξήγηση. Επιπλέον φάνηκε να αγοράζει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την συνεργασία της λογίστριας Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, μιας δικηγόρου και ενός πολιτικού μηχανικού από το περιβάλλον του κ. Τσοχατζόπουλου, ανθρώπων που ποτέ δεν είχαμε ακούσει κάτι γι αυτούς και δεν φαινόταν να τους γνώριζε.

Αλλους δικηγόρους, άλλους συμβολαιογράφους και άλλους μηχανικούς χρησιμοποιούσε στις αγοραπωλησίες του. Ακόμη, φαινόταν να καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακατασκευή του κτιρίου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ ήταν βαριά άρρωστος. Τότε τα μόνα έσοδα του ήταν από την αποζημίωση για το δυστύχημα που είχε ως συνέπεια τον θάνατο της συζύγου του. Επιπλέον τότε είχε αρρωστήσει βαριά από καρκίνο. Τελικά πέθανε πάμπτωχος, το 2006, σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φαραντάτων στα Πατήσια»…

Δικαστικοί λειτουργοί προσπαθούν να ανιχνεύσουν πώς ενεπλάκη ο Στέλιος Αρβανίτης στις ύποπτες συναλλαγές του κ. Τσοχατζόπουλου. Εκτιμούν ότι «ίσως χρησιμοποιήθηκε το όνομά του εν αγνοία του ή κάποιος τον παρέσυρε σε συναλλαγές που διευκόλυναν τον πρώην υπουργό προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη δωροδοκιών».

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τα τελευταία χρόνια ως δικαιούχος της Nobilis εμφανίσθηκε και ο οδοντίατρος από το Μαϊάμι κ. Νίκος Γεωργουλάκης, που ήταν συμφοιτητής της ήδη προφυλακισμένης λογίστριας Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. «Το Βήμα» επικοινώνησε στις ΗΠΑ με τον κ. Γεωργουλάκη, που αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευκρίνιση…

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.