Το 75% του τηλεοπτικού χρόνου μοιράζεται μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ

Χωρίς... «κούρεμα» η εκλογική ενίσχυση των κομμάτωνΧωρίς εκπλήξεις ή μάλλον με την επιμονή των πολιτικών κομμάτων να διατηρηθεί στο ακέραιο το ύψος της εκλογικής ενίσχυσής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμμία περικοπή και ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την οποία συγκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης.

Ετσι, η απόφαση που ελήφθη είναι η εκλογική ενίσχυση των κομμάτων να κυμανθεί στο 0,22 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού που ίσχυσε και στις εκλογές του 2009, γεγονός που σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν περίπου 10 εκατ. ευρώ, πλέον της τακτικής επιχορήγησής τους, έτσι ώστε ν’ αντιμετωπίσουν τα έξοδα των εκλογών.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής ορισμένοι μάλιστα εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να δοθεί το σύνολο της εκλογικής ενίσχυσης πριν από τις εκλογές και όχι το 60% όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, επικαλούμενοι αυξημένες ανάγκες.

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής αποφασίσθηκε ακόμη να εκδοθεί εντός της ημέρας η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα. Οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων επέμειναν ότι ο χρόνος θα πρέπει να κατανεμηθεί ισόποσα ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική δύναμη, σ΄αντίθεση βεβαίως με τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων που επέμειναν να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτήν το 75% του τηλεοπτικού χρόνου μοιράζεται μεταξύ των «μεγάλων» κομμάτων και το 25% μεταξύ των «μικρών». Ρίχθηκε πάντως και η ιδέα τα ποσοστά αυτά να διαμορφωθούν σε 70% και 30% αντίστοιχα, γεγονός που θα ευννούσε την παρουσία των «μικρών» κομμάτων, αν και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δεν συζητήθηκαν τελικά οι τηλεοπτικές μονομαχίες (debate) μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, θέμα για το οποίο θα αποφασίσει το υπουργείο Επικρατείας μετά από συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα. Η ακριβής κατανομή πάντως του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου αναμένεται να γίνει από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μετά και τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Κατά τ’ άλλα, στον υπολογισμό των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στις εκλογές του 2009. Στις δαπάνες, δηλαδή, θα συνυπολογίζονται:

α) Η χρήση από τα κόμματα ακινήτων ως εκλογικών κέντρων καθώς και των πολιτικών γραφείων των υποψήφιων βουλευτών.

β) Η χρήση αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των πεντακοσίων ατόμων για τη διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων.

γ) Η έκδοση εντύπων πολιτικού περιεχομένου και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους.

δ) Η καταχώρηση διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο.

ε) Η χρησιμοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.
 
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή:
DAPANES

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.