Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου στη Β. ΚορέαΈκκληση για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε το Πεκίνο μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που θα έθετε σε τροχιά ένα δορυφόρο γεωπαρατήρησης, μια εκτόξευση που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από τη διεθνή κοινότητα και προκαλεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κρίνοντας ότι η εκτόξευση υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καλούμε τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε άλλες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας βαλλιστική τεχνολογία ή σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο», αναφέρουν οι υπουργοί της G8 σε δήλωσή τους μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε, μαζί με άλλους, τη λήψη μέτρων για όλες τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε το Συμβούλιο να δώσει την προσήκουσα απάντηση».

Στην ανακοίνωση καλείται η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα, τα τρέχονται πυρηνικά της προγράμματα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, έθεσε, ως στόχο, να λάβει “τα κατάλληλα μέτρα” ως απάντηση στην εκτόξευση.

“Είναι πρόωρο, να προβλέψουμε, ή να δώσουμε χαρακτηρισμό, για το είδος της απάντησής μας. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, να δηλώσουμε ότι με την εκτόξευση αυτήν παραβιάστηκαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου”, τόνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι θα διακόψουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα.

Κάθριν Αστον: Σαφής παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου
«Η εκτόξευση που επιχειρήθηκε σήμερα συνιστά σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές ορίζονται από την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιβάλλει στη Βόρεια Κορέα να παραιτηθεί από οποιαδήποτε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου», επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.Κάθριν Αστον σε ανακοίνωσή της.

Η Αστον εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας», ενώ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της προκειμένου να συνεισφέρει στη διατήρηση μιας διαρκούς ειρήνης και στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε η Αστον.

Κίνα: Εκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση
Στο μεταξύ, νωρίτερα, έκκληση για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε το Πεκίνο μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που θα έθετε σε τροχιά ένα δορυφόρο γεωπαρατήρησης, μια εκτόξευση που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από τη διεθνή κοινότητα και προκαλεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην (κορεατική) χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λίου Γουεϊμίν.

«Η Κίνα σημείωσε την εκτόξευση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας του δορυφόρου της, όπως σημείωσε και τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων πλευρών», πρόσθεσε ο Λίου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η Κίνα τήρησε σιγή σήμερα επί τουλάχιστον έξι ώρες μετά την πυραυλική εκτόξευση από τον σύμμαχό της, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της.

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την αποτυχία της εκτόξευσης του πυραύλου της, μια εκτόξευση που κατήγγειλαν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς την κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους -Νότια Κορέα και Ιαπωνία- ανακοίνωσαν ότι ο πύραυλος συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο του Τονγκτσάνγκ-ρι και έπεσε στην θάλασσα, περίπου 165 χιλιόμετρα μακριά από την Σεούλ.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον [πύραυλο που μετέφερε το] δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 την Παρασκευή [σήμερα]. Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά», ανέφερε νωρότερα το KCNA.

«Επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικοί επαληθεύουν την αιτία της αποτυχίας» αυτής, πρόσθεσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο.

Ρωσία: «Μην προχωρήσετε στην εκτόξευση»
Προηγούμένως, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ G8 είχαν καλέσει τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» σε μια τέτοια περίπτωση «των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και τονίζοντας πως εάν η Πιονγκγιάνγκ προχωρούσε, «συμφωνούν (…) να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η Πιονγκγιάνγκ έχει μια σαφή επιλογή», είχε δηλώσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Μπορεί να επιδιώξει την ειρήνη… ή να συνεχίσει να αντιμετωπίζει πιέσεις και απομόνωση».

Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αντιτίθεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε σήμερα και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να τον κατονομάζει.

Η Ρωσία είχε καλέσει την Πιονγκγιάνγκ να μην εκτοξεύσει τον πύραυλο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανεξαρτήτως του σκοπού της και παρά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ν. Κορέα: Η Β. Κορέα πιθανώς να ετοιμάζει στρατιωτική πρόκληση
Η Βόρεια Κορέα πιθανώς ετοιμάζει μια στρατιωτική πρόκληση κατά της Νότιας Κορέας, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

«Η πιθανότητα μιας ακόμη εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή μιας πυρηνικής δοκιμής, όπως και μιας στρατιωτικής πρόκλησης με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της χώρας είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή στη Σεούλ.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στρατιωτικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα, πρόσθεσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματικός.

www.e-go.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.