ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Τη βία της αστυνομικής καταστολής και την τρομοκρατία της δικαστικής ρομφαίας χρησιμοποίησε τη Δευτέρα (9/4) η δημοτική αρχή του Δήμου Γρεβενών ενάντια στους εργαζόμενους του δήμου και στους συμβούλους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιβάλει “με το στανιό” την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον ορεινό όγκο.

Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε να αντικρούσει την αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτική της. Από το πρωί στο χώρο του διοικητηρίου μεγάλη αστυνομική  δύναμη στάθηκε απέναντι στους εργαζόμενους που είχαν καταλάβει τις εισόδους της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εμποδίσουν το πάρσιμο απόφασης παραχώρησης στη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ μέρους της καθαριότητας.

Η  κίνηση της δημοτικής αρχής  έχει την ίδια αφετηρία, κινείται στην ίδια ρότα και σημαδεύει τον ίδιο στόχο όπως κάθε κίνηση καταστολής: Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση όλων όσοι ορθώνουν αγωνιστικό ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου, που υλοποιείται και μέσο των Δήμων,  στην κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος που αναπτύσσεται μέσα στο λαό μας, στο σταμάτημα των αγώνων που εντείνονται και πολλαπλασιάζονται.

Μάταιος ο κόπος τους! Η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού δε θα περάσει. Το ποτάμι της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης ξεκίνησε και πίσω δε γυρίζει. Η επίδειξη αυταρχισμού και τρομοκρατικής συμπεριφοράς από τη δημοτική αρχή  δεν είναι δύναμη, αλλά έκφραση αδυναμίας..

Και για να ενημερωθεί ο γρεβενιώτικος λαός τι σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων από τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ :

Το φθινόπωρο του 2010 πριν τις δημοτικές εκλογές δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 116.400.000 €, και φορέα υλοποίησης την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση απορριμμάτων παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών για 27 χρόνια και θα αποπληρώνεται βάση μηχανισμού πληρωμών την περίοδο λειτουργίας

Με απλά λόγια: το κόστος της επένδυσης, που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνταν από το κράτος, καθώς και το επιπλέον κόστος λειτουργίας και συντήρησης εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, από δω και πέρα με την μέθοδο αυτή το κράτος την μεταθέτει στους τελικούς χρήστες, δηλαδή, στις λαϊκές οικογένειες όλων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να αναλάβει πλήρως την υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι απλά ως κατασκευαστής, αλλά και ως ασκών τα καθήκοντα που σήμερα έχουν οι δήμοι και η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη παράδοση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όλων των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων  της Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στους δήμους και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ειδικότερα.

Οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την τεχνολογία που τους βολεύει, για να έχουν όσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, που σημαίνει ότι πριμοδοτείται η καρκινογόνα καύση τους, η οποία, με οδηγία της ΕΕ, προωθείται και στην χώρα μας. Η μέθοδος αυτή εκτός από το ότι είναι πανάκριβη, θα είναι καταστροφική και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Με δεδομένο επίσης τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων οι οποίοι θα εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση, είναι κατανοητό πως όλα γίνονται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Από το συγκεκριμένο έργο οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής γενικότερα θα βγει ακόμα περισσότερο ζημιωμένος, αφού τα βάρη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στις πλάτες του, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα το αναλάβουν και οι τράπεζες που θα το χρηματοδοτούν, θα θησαυρίζουν.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να απορρίψει κατηγορηματικά την κυβερνητική πολιτική της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, Να εναντιωθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με δημόσιους κεντρικούς πόρους μόνο από τις υπηρεσίες των δήμων, με εργαζόμενους που θα απασχολούνται με σταθερή και μόνιμη θέση εργασίας και όχι να αντιμετωπίζεται σαν νέο πεδίο κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Το ΚΚΕ, όπως πάντα και παντού, θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις του για την οργάνωση, την ανάπτυξη, την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος. Ενός λαϊκού κινήματος, βεβαίως, που δε θα εμφανίζεται “χύμα”, δε θα κινείται “όπου φυσάει ο άνεμος” και δε θα στοχεύει στον “αέρα” ή και “στο πουθενά”, αλλά θα είναι σωστά οργανωμένο, καλά περιφρουρημένο, με καθαρό στόχο και διακηρυγμένη προοπτική την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.