Θέμα αποτελεσματικότερης συλλογής των φορολογικών εσόδων για τη χώρα μας θέτει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ταυτόχρονα ανοίγει “παράθυρο” για περαιτέρω αυξήσεις φόρων.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, παρά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των συντελεστών, η αύξηση των εσόδων είναι αναιμική λόγω της αδυναμίας της φορολογικής διοίκησης, κάτι που αποτελεί μεγάλο “αγκάθι” στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από φόρους στη χώρα μας φθάνουν στο 32,5% του ΑΕΠ, έναντι 39,5% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ αυξήθηκαν μόλις 2,1% του ΑΕΠ στη διετία 2009-2011, παρά το μπαράζ των φόρων.

Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο αύξησης των φόρων κατανάλωσης, δηλαδή των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ, σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Σλοβακία.

Προτείνει, πάντως, ότι στην παρούσα φάση είναι προτιμότερες από την αύξηση των συντελεστών:

  • Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
  • Η αποτελεσματικότερη συλλογή του ΦΠΑ και
  • Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το “ψαλίδι” ύψους 11 δισ. ευρώ στις δαπάνες, που προετοιμάζεται τώρα, αλλά θα αποφασιστεί μετά τις εκλογές, με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη να δηλώνει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ότι κεντρικός άξονας των περικοπών θα είναι η ανασυγκρότηση του Δημοσίου μέσω λουκέτων στους οργανισμούς, αλλά και πιθανές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μετεκλογική μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, καθώς η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει την Τρόικα ότι έχουν αποδώσει καρπούς οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, έχοντας αναλάβει ούτως ή άλλως τη δέσμευση για αλλαγή στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο ο κατώτερος μισθός να ορίζεται νομοθετικα. Στην περίπτωση που η τρόικα δεν πειστεί, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει αναστολή του 13ου και 14ου μισθού.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε στο MEGA ότι οι μισθοί Βουλγαρίας δεν λύνουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ενώ έφερε και το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η ανεργία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Πάντως, η τρόικα επιμένει στη συνταγή της λιτότητας, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να επαναλαμβάνει, σε συνέντευξη Tύπου, ότι οι χώρες με προβλήματα ανταγωνιστικότητας πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις στους μισθούς.

“Οι διαμορφωτές εθνικής πολιτικής πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους για αύξηση της δυνατότητας προσαρμογής προϊόντων και αγοράς εργασίας για ενίσχυση παραγωγικότητας κι ανταγωνιστικότητας και εξυγίανση του οικονομικού τους συστήματος. Ιδίως, χώρες που έχουν υποστεί ζημιές λόγω ανταγωνιστικότητας πρέπει να διασφαλίσουν επαρκή προσαρμογή μισθών και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας” είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Μega tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.