Στον ανακριτή βρίσκεται ο φάκελος με τις επιχορηγήσεις – “μαμούθ” της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων το χρονικό διάστημα 1999 – 2010, μετά τις κακουργηματικές ποινικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελεία πρωτοδικών σε βάρος των διοικήσεων της ΔΕΗ αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ για τρία κακουργήματα.

Το “Έθνος”, μετά τις αποκαλύψεις για το πόρισμα βόμβα του ΣΔΟΕ, επανέρχεται με τις λίστες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα για το… πάρτι εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και οι οποίες καταγράφουν τις υπερτιμολογήσεις και τις τριγωνικές τιμολογήσεις προκειμένου να “φουσκώνουν” τα έξοδα.

Ο φάκελος περιλαμβάνει στοιχεία για 16 ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική, 10 φιλοξενίες ξένων συνδικαλιστών και 3 πανάκριβα συνέδρια. Ενδεικτικά:

  • Για τη φιλοξενία 37 Μαροκινών, αντί για περίπου 30.000 ευρώ πραγματικές δαπάνες, η ΔΕΗ πλήρωσε 101.121 ευρώ μετά από διπλή υπερτιμολόγηση
  • Για τη φιλοξενία 36 Τυνήσιων, αντί για 19.000 ευρώ, πληρώθηκαν 85.320 ευρώ
  • Για τη φιλοξενία 37 Καναδών, αντί για περίπου 37.000 ευρώ πραγματικές δαπάνες πληρώθηκαν 115.440 ευρώ
  • Για ταξίδι στη Ρωσία, από 19.425 ευρώ, η ΔΕΗ πλήρωσε 82.280 ευρώ
  • Για ταξίδι στην Ιταλία, από περίπου 23.000 πραγματικό κόστος, χρεώθηκαν στη ΔΕΗ 79.600 ευρώ
  • Για ταξίδι στη Γενεύη που… δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ -σύμφωνα με τις λίστες του ΣΔΟΕ- χρεώθηκαν επιχείρηση 30.500 ευρώ!

Υπέρογκα είναι και τα έξοδα που καταγράφονται και για τα συνέδρια που διοργάνωναν οι συνδικαλιστικοί φορείς. Περίπου 150.000 το ένα, 167.000 ευρώ το άλλο, 94.800 ευρώ ένα τρίτο συνέδριο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η εταιρία τηλεπικοινωνιών ΕΝΚΟΜ που ανήκει στην κόρη του συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ Ρίζου Ρίζου και για το οποίο -σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ- η εταιρία έλαβε 31.400 ευρώ για μια μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Κόλαφος ήταν και το πρώτο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το “πάρτι” στη ΔΕΗ, τον Απρίλη του 2011, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι διώξεις του Εισαγγελέα.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνδικαλιστές που έχουν ιδρύσει ακόμα και Ιστιοπλοικό Όμιλο στη Ναυταθλητική Μαρίνα στο Δέλτα Φαλήρου, χρέωναν ακόμα και δώρα, όπως μπουκέτα και αρώματα στην επιχείρηση. Ένα δωμάτιο για μια νύχτα, με άγνωστο σκοπό διαμονής, πληρώθηκε απ’ τη ΔΕΗ με το αστρονομικό ποσό των 7.085 ευρώ!

Επίσης, όπως προκύπτει απ’ τα συμπεράσματα της έκθεσης του κυρίου Ρακιντζή, η ΔΕΗ απ’ το 1999 μέχρι και το 2010, είχε ενισχύσει τη ΓΕΝΟΠ με περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων σωματείων και μάλιστα όπως φαίνεται ξεκάθαρα, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου που λήφθηκε το 2005, η επιχείρηση δεν προβαίνει σε ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών. Όπως τονίζεται αρκεί τα δικαιολογητικά πληρωμών να είναι θεωρημένα από τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον ταμία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Στο πόρισμα-“φωτιά” του κυρίου Ρακιντζή γίνεται λόγος ακόμα και για χρηματοδότηση για δράσεις δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας που άγγιξαν το 1.343.000 ευρώ για το διάστημα 1999-2010, αλλά και για μελέτη που χρηματοδοτήθηκε με 300.000 ευρώ, ουδέποτε παραδόθηκε στη ΔΕΗ και παρ’ όλ’ αυτά δεν αναζητήθηκε!

“Oι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ που πλήρωσαν αυτά τα τιμολόγια έπρεπε να το ψάξουν καλύτερα και ενδεχομένως έχουν και ποινικές ευθύνες, εάν το έκαναν εν γνώσει” δήλωσε στο MEGA o Λέανδρος Ρακιτζής, ο οποίος μίλησε για “συγκλονιστικά στοιχεία” διότι -όπως είπε- “προκύπτουν σύμφωνα με το πόρισμα πάρα πολύ μεγάλες διαφορές των πραγματικών δαπανών σε σχέση με τα τιμολόγια που εξοφληθήκαν από τη ΔΕΗ”.

“Είμαστε συνηθισμένοι από επιθέσεις. Όμως ότι και να κάνουν, όση λάσπη και να μας ρίξουν το στόμα δεν πρόκειται να μας το κλείσουν” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.