Ο τρόμος, εκτός από ανελαστική μεταναστευτική πολιτική, «κυοφόρησε» απειράριθμα διαδικτυακά κλικ. Το Διαδίκτυο έχει μετεξελιχθεί μεταξύ άλλων και σε μέσο «κηρύγματος του φονταμενταλιστικού ισλάμ», όπου τα θρησκευτικά κείμενα ερμηνεύονται ανάλογα με τις ανάγκες των «ενορχηστρωτών του ιερού πολέμου κατά της Δύσης».

Ποιους προσελκύει τελικά ο «επαναστατικός» μύθος του ιερού πολέμου κατά της Δύσης; Αναμφίβολα όχι μονάχα επίδοξους νέους μαχητές αλλά και πολλούς άλλους που επενδύουν ποικιλοτρόπως στο «Διαδίκτυο του μίσους», όπως εύστοχα σημειώνει ο Μαρκ Κνομπέλ, Γάλλος συγγραφέας που υπογράφει το ομώνυμο ανάγνωσμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Μάιο.

Εκεί «σε μια από τις διαδικτυακές πύλες του παραδείσου», όπως έχει καταχωριστεί ο διεθνής πια όρος Τζιχάντ, εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο επιχειρούν να ικανοποιήσουν τη νοσηρή τους περιέργεια με την ασφάλεια της ανωνυμίας που τους παρέχει το Ιντερνετ.

Σερφάρουν σε ιστοσελίδες όπου συγχέεται άτακτα ο «μιασματικός αντισημιτισμός», οι θεωρίες συνωμοσίας και η ιδεολογική στήριξη προς την τρομοκρατία και ενίοτε προσηλυτίζονται στο «δόγμα του θανάτου».

Οι 5.000 ιστοσελίδες της Τζιχάντ, όπως υπολογίστηκαν από τον ειδήμονα Μαρκ Κνομπέλ, που δεν στερούνται οπτικοακουστικού υλικού, καταφέρνουν να προσδώσουν στην πλειονότητά τους «συνοχή» στο «ισλαμικό παραλήρημα». Παρόλο που στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ισλαμική θεώρηση, κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός.

Στην πλειονότητά τους οι εν λόγω ιστοσελίδες είναι γραμμένες στα αραβικά. Μονάχα που αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα σάιτ στη γαλλική γλώσσα, όπως επισημαίνει ο Μαρκ Κνομπέλ. Ηδη έχουν καταχωριστεί 20 διαδικτυακοί τόποι οι οποίοι υπηρετούν το «δόγμα του θανάτου».

Οι διαδικτυακές επισκέψεις στα «σάιτ του τρόμου» δεν θα λαμβάνουν χώρα πια, όμως, δίχως συνέπειες στη γαλατική γη.

Μετά την Τουλούζη και την αποκάλυψη ότι ο Μοχάμεντ Μέραχ ήταν ανάμεσα στους «καταγεγραμμένους μαχητές του ιερού πολέμου» ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να λάβει τα μέτρα του. «Κάθε άνθρωπος που θα επισκέπτεται συστηματικά τους διαδικτυακούς τόπους που υπερασπίζονται και προσκαλούν σε μίσος και βία θα τιμωρείται ποινικά» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.