Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Pal Schmitt παραιτήθηκε σήμερα, εξαιτίας ενός σκανδάλου λογοκλοπής αναφορικά με την διδακτορική του διατριβή πριν από 20 χρόνια.

Ο  69χρονος Schmitt είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2010, και όπως ανακοίνωσε παραιτείται εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει.

«Η κατάσταση αυτή διχάζει την χώρα αντί να την ενώνει, και θεωρώ καθήκον μου την παραίτηση», δήλωσε.

Η παραίτηση αυτή έρχεται σε μια πολιτικά δύσκολη εποχή για την Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός Orban, που έγινε διάσημος διαμαρτυρόμενος εναντίον της άλλοτε κομμουνιστικής δικτατορίας στη χώρα του, σήμερα δέχεται από παντού κριτικές για υπερβολική συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του.

Η ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε η Ουγγαρία το 2004, κατηγορεί την κυβέρνηση του Orban για διάφορα νομοθετήματα τα οποία περιορίζουν τις δημοκρατικές αρχές, όπως είναι η ελευθεροτυπία, και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και της κεντρικής τράπεζας.

Ο Schmitt εξελέγη πρόεδρος το 2010 με τη στήριξη του κόμματος Fidesz του Orban. Το 2011 η χώρα ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ το νόμισμά  της έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του  έναντι του ευρώ. Οι συνομιλίες  όμως, δεν έχουν αρχίσει ακόμη, επειδή η ΕΕ και το  ΔΝΤ απαιτούν αλλαγές στην αμφιλεγόμενη νομοθεσία, και πιο ειδικά σε αυτήν που αφορά στην κεντρική τράπεζα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, μια πανεπιστημιακή επιτροπή ανακάλεσε  το διδακτορικό του Ούγγρου προέδρου, μετά από δημοσίευμα στο διαδικτυακό HVG.hu, που αποκάλυπτε ότι μεγάλο μέρος της διατριβής του Schmitt με θέμα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, αποτελούσε αντιγραφή. Σημειώνεται ότι ο Schmitt είναι χρυσός Ολυμπιονίκης (1968 & 1972) στην ξιφασκία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα θα αποκτήσει νέο πρόεδρο το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Schmitt παραιτήθηκε μια μόλις ημέρα μετά από δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Οι πιέσεις όμως που δέχθηκε από παντού, κυρίως από τα ΜΜΕ και τους διανοούμενους, τον ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη.

Χθες παραιτήθηκε και ο Tivadar Tulassay, πρύτανης του πανεπιστημίου Semmelweis, από όπου πήρε διδακτορικό ο (πρώην) Ούγγρος πρόεδρος. Όπως είπε, συμφωνεί με την ανάκληση του πτυχίου, αλλά αισθάνεται ότι έχασε την εμπιστοσύνη του υπουργείου Φυσικών Πόρων, το οποίο είναι αρμόδιο για τα ζητήματα παιδείας της Ουγγαρίας.

Επί αρκετό διάστημα ο πρωθυπουργός απέφευγε να ασχοληθεί με το ζήτημα, επικαλούμενος την ασυλία του προέδρου, και λέγοντας πως μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να αποφασίσει.

Από την πλευρά του ο παραιτηθείς πρόεδρος δήλωσε αθώος για την λογοκλοπή, και όπως είπε θα παλέψει να βρει το δίκιο του, ακόμη και στα δικαστήρια. «Πρόκειται για ζήτημα τιμής, και έχω καθαρή συνείδηση», είπε, προσθέτοντας ότι έπεσε θύμα πολιτικής δίωξης, και ότι σκοπεύει να γράψει μια νέα διατριβή.

www.washingtontimes.com

S.A.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.