Επικριτικός για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών και της ΕΕ εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” και στους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη.

Παράλληλα, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία όταν ήρθε αντιμέτωπος με το “τέρας” της γραφειοκρατίας στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα ίδρυμα για ηλικιωμένους.

“Μιλάγαμε τόσο καιρό για το κράτος-πρόνοια. Πού είναι αυτό το κράτος πρόνοια; Μιλάγαμε ότι έχουμε πάρα πολλά χρήματα, ‘λεφτά υπάρχουν και μη φοβάστε’ ή ‘η δραχμή είναι θωρακισμένη’. Τα ζούσαμε όλα, κι εγώ τα πίστευα. Βλέποντας τώρα, λοιπόν, όλο αυτό το ρημαδιό, όλη αυτή την κατάσταση… Και συγχρόνως όλοι να ρίξουμε την ελπίδα μας ότι θα μας σώσουν οι ξένοι. Μα δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές. Πώς να το περιμένουμε; Ο ξένος θα κάνει αυτό που θα κάνει γιατί έχει και το συμφέρον του. Και αυτό το συμφέρον δεν είναι ανεξέλεγκτο, πρέπει να μπει κάποιος φραγμός” δηλώνει ο κ. Ιερώνυμος.

Και πρόσθέτει: “Εγώ, παραδείγματος χάριν, αγανάκτησα όταν είδα -δεν ξέρω αν αληθεύει- ότι τα χρήματα που θα μας δοθούν για να βγάλουμε τα χρέη μας, ενώ οι φίλοι μας, οι αλληλέγγυοί μας τα παίρνουν με 1% από τις τράπεζες αυτές, εμάς μας τα χρεώνουν 5%. και 6%. Ποια είναι η αλληλεγγύη και ποια είναι η βάση της της ΕΕ; Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε τώρα αποικία εμείς και να έρχονται άλλοι να μας καθοδηγούν”.

Στην ίδια συνέντευξη ο αρχιεπίσκοπος καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία όταν ήρθε αντιμέτωπος με το “τέρας” της γραφειοκρατίας στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα ίδρυμα για ηλικιωμένους.

Όπως περιγράφει ο αρχιεπίσκοπος, έγινε δωρεά στην εκκλησία μια έκταση 160 στρεμμάτων στον Βαρνάβα και ο ίδιος παρήγγειλε μια μελέτη προκειμένου να φτιαχτεί εκεί ένα ίδρυμα για ηλικιωμένους. Όταν όμως κατατέθηκε ο φάκελος της μελέτης, η απάντηση που έλαβε η εκκλησία από το κράτος ήταν ότι απαγορεύεται να δημιουργηθεί ίδρυμα στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί η χρήση γης είναι “μόνο για επαύλεις και βίλες και για αγροκτηνοτροφική εκμετάλλευση”, όπως αναφέρει.

“Τρία χρόνια πάλεψα στο υπουργείο Χωροταξίας κ.λπ. Οι υπάλληλοι εκεί το ξέρουν. Δεν το κατάφερα. Προσέξτε εδώ πέρα την πονηρία του αρχιεπισκόπου…” λέει ο κ. Ιερώνυμος και ομολογεί ότι αναγκάστηκε να πει ψέματα για να νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας.

Για τα έσοδα της Εκκλησίας

Σχετικά με τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας και το που διατίθενται σε σχέση και με την άποψη που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: “Ο κόσμος λοιπόν έχει αυτή την εικόνα ίσως από ορισμένες εντυπώσεις άλλοτε αληθινές άλλοτε ψεύτικες, οι οποίες είναι εκτροπές από τη ζωή την εκκλησιαστική. Η περιουσία της Εκκλησίας έχει τρεις σκοπούς, πρώτον να καλύψει τα έξοδά της τα λειτουργικά, δεύτερον, να δει τον άνθρωπο, τον οποιονδήποτε άνθρωπο σαν να είναι μέλος της Εκκλησίας και τα έσοδά της όλα τα υπόλοιπα να διατίθενται σε έργα αγάπης και προνοίας. Αυτή είναι η σειρά της Εκκλησίας. Κάθε φορά που έχουμε εκτροπή από αυτή τη σειρά είμαστε έξω από την εικόνα της αποστολής της Εκκλησίας. Δεν ξέρω τι εννοεί ο κόσμος με αυτά που λέει, αλλά αυτή είναι η αποστολή μας”.

Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι ο δικός του μισθός ανέρχεται στις 1.920 ευρώ μηνιαίως και σχολίασε: “Αυτά δεν προλαβαίνεις ούτε απ’ τη σκάλα να κατέβεις μέχρι έξω να τα κρατήσεις στην τσέπη σου, αλλά όμως για τον λειτουργό της Εκκλησίας και το επαναλαμβάνω και για τον εαυτό μου και αυτούς που με ακούν τους λειτουργούς ισχύει αυτό που λέει ο λόγος του Θεού. Ουδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες. Δεν μας λείπει απολύτως τίποτα. Όλα τα έχουμε και τις δυσκολίες, όποιες και αν είναι, τις ξεπερνάμε με έναν τρόπο θαυμαστό, δεν εξηγείται ανθρώπινα” και πρόσθεσε ότι “η Κεντρική Εκκλησία, τα έσοδά της είναι, ήταν από τα μερίσματα των τραπεζών, της Εθνικής ουσιαστικά, και από τα ακίνητα, τα οποία ακίνητα πως τα απέκτησε; Έδωσε περιουσία σε ανταλλαγή στο κράτος και το κράτος της έδωσε μερικά από αυτά που υποσχέθηκε. Έτσι τα ακίνητα αυτά δεν τα απέκτησε με άλλον τρόπο η Εκκλησία”.

Αναφορικά με την άποψη ότι δεν πρέπει το έργο της Εκκλησίας να ταυτίζεται με επενδύσεις και μη πνευματικές δραστηριότητες ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε: “Είναι αυτές οι θέσεις μη ρεαλιστικές, ουτοπίες, τις οποίες τις υποστηρίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο μας. Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις του εκπροσώπου στη Βουλή του αριστερού κόμματος. Και είπε ακριβώς αυτές τις σκέψεις. Δεν υπάρχει πνευματικό έργο, δεν υπάρχει πνευματική ζωή, από οργανισμό που δεν τρώει. Δεν μπορεί να αποδοθεί έργο πνευματικό να κάνει η Εκκλησία, χωρίς να έχει οικονομική δύναμη. Η οικονομική δύναμη θα βοηθήσει την Εκκλησία να κάνει καλό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.